Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suosittu tubettaja Mmiisas ottaa kantaa ympäristöasioihin ja saa kritiikkiä omista valinnoistaan: "Ekokyttäys on somevaikuttajien riesa"

Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluva Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila haluaa kannustaa ihmisiä hyviin ympäristekoihin ilman syyllistäviä kommentteja.

Miisa Rotola-Pukkila
Miisa Rotola-Pukkila valmisti Puoli seitsemän -ohjelmassa smoothie bowl -annoksen. Trendikäs aamupala sisältää muun muassa marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Annos koristellaan kauniiksi ennen tarjoilua. Kuva: Minna Perovuo/ Yle
Minna Perovuo
Avaa Yle-sovelluksessa

Miisa Rotola-Pukkila,24, on innokas kierrättäjä ja ympäristön puolestapuhuja. Kun Rotola-Pukkila sanoo jotain, sitä kuunnellaan tarkasti, sillä hänellä on sosiaalisessa mediassa huomattava määrä seuraajia.

Mmiisas Youtube-kanavalla on 380 000 tilaajaa ja hänen Instagram -tilillään seuraajia on reilusti yli 400 000.

Puoli seitsemän –ohjelmassa vieraillut Rotola-Pukkila kertoi, että viime aikoina hän on puhunut kanavillaan paljon ympäristöaiheista ja se on nostattanut monissa kiivaita tunteita.

– Nuoret ovat erittäin aktiivisia ja tiedostavia ympäristöasioiden suhteen mutta asiassa on myös kääntöpuolensa. Kun somevaikuttajat ottavat kantaa ympäristöasioihin, heidän jokaista tekoaan aletaan kyttäämään. Ihmiset haluavat näpäyttää, että miksi lennät, syöt lihaa tai juot maitoa, jos puhut ilmastonmuutoksesta. Kollegani Kalenterikarju keksi tälle termin ekokyttääminen.

Rotola-Pukkila toivoo ympäristöasioiden ympärille keskusteluilmapiiriä, joka motivoi puhumaan ilman syyllistämistä.

– Ei meidänkään jokainen valintamme ole täydellinen ympäristön kannalta mutta somevaikuttajat voivat silti inspiroida hyviin tekoihin ja olla esimerkkinä.

Sekajätteen määrä minimiin

Tällä hetkellä Rotola-Pukkila pyrkii vähentämään sekajätteen määrää. Tavoitteena olisi saada kierrätys toimimaan niin tehokkaasti, että viikon sekajätteet mahtuisivat yhteen purkkiin. Tällaisia ekotekoja hän kannustaa muitakin tekemään.

– Tässä voi haastaa itsensä. Jos ei ensimmäisellä viikolla onnistu, voi seuraavalla viikolla parantaa. Kannustus on mielestäni parempi tapa muuttaa käyttäytymistapoja kuin syyllistäminen.

Tubettajan vastuu

Rotola-Pukkila tiedostaa valtavan seuraajamääränsä mukana tulevasta vastuusta ja vaikuttamisen vallasta. Hän on erittäin suosittu etenkin teinityttöjen keskuudessa, joille Mmiisas on roolimalli ja isosiskon kaltainen ystävä.

Tampereen yliopistossa puheviestintää opiskeleva Rotola-Pukkila on aloittanut gradua aiheesta somevaikuttajien vuorovaikutus seuraajien kanssa. Materiaalia tulee paljon hänen omista kohtaamisistaan fanien kanssa.

– Ihmiset kokevat tuntevansa minut. Minulta pyydetään apua monenlaisiin asioihin ja etenkin mielenterveyteen liittyvät avunpyynnöt huolestuttavat. Mitä voin vastata nuorelle, jolla on todella paha olla. Yritän löytää hyviä asioita ja auttavia sanoja vastaukseksi, mutta kyllähän se on kuormittavaa ottaa harteilleen toisten huolia, kun en ole ammattiauttaja.

Suosikkitubettajasta kansanedustajaksi?

Supersuosittu tubettaja ja somevaikuttaja olisi monelle puolueelle haluttu ehdokas eduskuntavaaleihin. Takuuvarma ääniharava ei ole halukas lähtemään ehdolle. Pyydetty on, useammankin kerran.

Rotola-Pukkila vaikuttaa mieluummin somessa kuin eduskunnassa.

Katso Miisa Rotola-Pukkilan koko haastattelu Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

Suosittelemme sinulle