Pyöräkauppiaat näyttävät tänä keväänä satsaavan tosissaan sähköpyörien myynnin kasvattamiseen.
Lehti-ilmoituksissa sähköpyörät ovat esillä näyttävästi ja ostoa harkitseville järjestetään koeajotilaisuuksia grillimakkaroineen ja pullakahveineen.
Näin oli tehty viime perjantaina myös Järvenpäässä. Sää oli viileähkö, mutta kahvin ohella aurinko lämmitti. Ja kuin tilauksesta koepolkijoita varten, myös tori oli lakaistu hiekasta puhtaaksi.
– Jotenkin pyörän vauhti tempaisi mukaansa. Kyllä tällä olisi kiva polkea Tuusulanjärven ympäri, Sirkka-Liisa Hänninen kertoi heti koelenkkinsä jälkeen.
Pirteä ja hymyilevä rouva kokeili ensimmäistä kertaa sähköpyörää ja tuntui aidosti tykästyneen laitteen menohaluihin. Koelenkillä tuli kokeiltua, miten matka joutui, kun nappeja painamalla sai tehoa lisätä tai vähentää mielensä mukaan.
Nykyinen pyörä on keväthuollossa samoin kuin puolisonkin pyörä, mutta kuinka vaikuttikaan, että vanhat pyörät saattavat mennä huollosta suoraan varastoon.
– Kyllä minä uskon, että minun miehellänikin olisi kiinnostusta tähän.
Myynnin tuplaantumista odotetaan
Kahden pyörän kauppa yhden sijasta olisi linjassa myös polkupyöräkauppiaiden toiveiden kanssa. Viime vuonna sähköpyörien myynnin osuus tuplaantui koko polkupyörämyynnin arvosta edellisvuoteen verrattuna.
Jos sama kaava toistuisi tänä vuonna, sähköpyörien myynnin arvo olisi jo puolet kaikesta pyörämyynnistä. Ainakin kauppiaat itse uskovat, että myynnin voimakkaaseen kasvuun on hyvät mahdollisuudet.
– Sähköpyöriä on nyt saatavilla paljon ja kaikenlaisilla varusteilla. Myös pyöräilyn harrastajakunta on laajentunut valtavasti ja se tuo kasvua myös pyörien myyntiin, Urheilun vähittäis- ja tukkukaupan projektipäällikkö Hanna-Liisa Erkheikki kertoo.
Sähköpyörien mallikirjo on todellakin kasvanut vauhdilla. Myös akkujen teho ja kestävyys ovat kasvaneet. Samalla on kehittynyt moottorin tehoa säätelevä elektroniikka. Eräissä malleissa vaihteistokin toimii jo kuin auton automaattivaihteisto.
– Sähkömoottori laajentaa valtavasti pyörän käyttöä kulkuneuvona. Käyttäjä voi valita sopivan tehon olosuhteiden ja oman kuntonsa mukaan. Sähköpyörää ei enää mielletä huonokuntoisten pyöräksi, kuten aiemmin oli vähän tapana tehdä, Erkheikki sanoo.
Hankintatuesta lisävauhtia
Vuosi sitten keväällä liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitti sähköpyörien hankintaan 400 euron tukea. Tuen valmistelu kuitenkin lopetettiin nopeasti, mutta tukilupailut häiritsivät pyöräkauppaa melkoisesti.
Pyöräilijöiden etujärjestö haluaisi tuen viimein toteutuvan. Sähköpyörä on varsin kallis, joten tuki toisi varmasti paljon uusia ostajia. Siitä on näyttöä Ruotsista.
– Olemme esittäneet sähköpyörien hankintatukea, joka olisi enintään tuhat euroa ja 25 prosenttia pyörän hinnasta. Tällainen järjestely tukisi aika hyvin erilaisten pyörien hankintaa. Sillä olisi järkevä tuki myös kansanterveyden ja ilmaston näkökulmasta. Valtio taas saisi rahansa takaisin lisääntyneestä myynnistä kertyvinä arvonlisäveroina, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen sanoo.
Hän lisää, että Euroopan unionissa on myös meneillään säädösvalmistelu, joka antaisi jäsenmaille mahdollisuuden alentaa sähköpyörien arvonlisäveroa.
Vaihtoehto työmatkoille
Sähköpyöriä markkinoidaan paljon oman auton korvaajaksi työmatkoilla. Polkupyörä onkin järkevä kulkuväline keväästä pitkälle syksyyn.
Muutaman kilometrin työmatkalle sähköpyörä on ehkä turhan kallis ja tarpeetonkin. Matkan pidetessä sähköpyörän edut alkavat kumuloitua, koska sähkömoottorin tuella matkavauhdin voi pitää hyvänä alusta loppuun eikä hiki juuri selkää kastele.
Rahaakin säästyy, ainakin laskennallisesti.
Oletetaan, että ostan 3 000 euron sähköpyörän, jolla ajan 52 kilometrin edestakaisen työmatkani 80 päivänä keväästä syksyyn. Pyörän akun lataaminen maksanee korkeintaan kymmenen senttiä työmatkaa kohti.
Pelkkiin oman auton polttoainekuluihin verrattuna rahaa säästyy vain noin 280 euroa, joten pyörän hankintahinta tulisi maksettua säästöinä takaisin vasta reilussa kymmenessä vuodessa. Ja kai siinä pitää välissä pyörääkin huoltaa ja uusia renkaita ostaa.
Jos auton kuluihin lasketaan mukaan myös esimerkiksi verot, vakuutukset ja huollot, mutta ei pääomakuluja, niin sähköpyörän saa maksetuksi säästöinä jo reilun neljän vuoden aikana.
Aikataulu on suunnilleen sama, jos pyörän käyttöä vertaa työmatkan hintaan julkisilla kulkuvälineillä.
Nopeimmin sähköpyörä tulee maksetuksi, jos vertailu kohdistetaan oman auton käytöstä maksettavaan 43 sentin kilometrikorvaukseen. Silloin laskennallista säästöä kertyy jo lähes 1 800 euroa, joten sähköpyörä tulisi maksetuksi säästöinä vajaassa kahdessa vuodessa.
Matka-aika toki kasvaa jonkin verran, mutta onhan työmatka polkupyörän satulasta koettuna jotain aivan muuta kuin autolla tehtynä – etenkin näin keväisin. Myös luonto ja oma keho kiittävät.
Lisäksi kaikki muut auton korvaavat pyörämatkat olisivat vain lisäsäästö tähän esimerkkilaskelmaan.