Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Leppä kukkii nyt runsaasti – Sateet tuovat hetkellisen helpotuksen tukalaan siitepölyallergiaan

Pian on koivun vuoro kukkia, mikä on suomalaisten suurin vitsaus siitepölyaikana.

Siitepölynorkkoja roikkuu puussa.
Leppä kukintoja järven rannalla. Kuva: Maarit Siitonen
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Leppä kukkii Suomessa nyt runsaasti. Koivukasvien siitepölylle allergisille on luvassa hetkellinen helpotus, kun alkuviikolla ilmassa olevan siitepölyn määrä vähenee sateiden vaikutuksesta.

Turun yliopiston siitepölykartan mukaan kukinta muuttuu paikoittaiseksi maanantaista alkaen.

– Maan etelä- ja keskiosien yli itään liikkuu hyvin hidasliikkeinen matalapaine, johon liittyvät sateet puhdistavat ilmaa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokko kertoo.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kertoo, että liiton puhelin on pirissyt jo tänä keväänä allergiakyselyiden vuoksi.

– Koivuallergia on se, joka suomalaisia yleisimmin pärskityttää. Mutta suurin osa koivuallergikoista saa myös lepästä oireita, Vuorenmaa sanoo.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämä vuosittainen allergiaviikko-kampanja alkaa maanantaina. Liiton paikallisyhdistykset järjestävät tapahtumia, joissa muun muassa muistutetaan siitepölystä ja allergiaoireiden oikeaoppisesta hoidosta.

Luvassa runsas kukintakevät

Sää jatkuu viileänä myös saderintaman hellittäessä keskiviikon jälkeen. Viileys voi hetkellisesti hillitä lehtipuiden kukintaa.

Laajemmin tarkasteltuna edessä on runsas koivun ja lepän kukintavuosi, sanoo Luonnonvarakeskus Luke. Tämä on seurausta viime vuoden lämpimästä säästä, joka edisti kukka-aiheiden muodostumista.

Koivun kukinta alkaa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa.

– Jos koivukaudesta tulee runsas, voi myös altistuminen olla niin runsasta, että aiemmin oireilemattomatkin saattavat herkistyä ja saada siitepölyallergian, Vuorenmaa sanoo.

Luken mukaan jo ennen koivun kukintaa huomattavia määriä koivun siitepölyä voi levitä Suomeen kaukokulkeutumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikon sääolot voivat hillitä Suomeen kulkeutuvaa siitepölyä. Alkuviikosta sade hillitsee kaukokulkeutumista, ja loppuviikosta tuulet näyttävät puhaltavan pohjoisesta.

Suosittelemme