Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

VaLePa nappasi toisen finaalikiinnityksen – Sivula sivussa ainakin toistaiseksi maajoukkueesta: "Ei minulle kukaan ole soittanut maajoukkueesta ja kertonut, mitä siellä tapahtuu"

Sastamalalainen VaLePa oli toisen kerran Ettaa parempi miesten lentopallon Mestaruusliigan loppuotteluissa. Oulussa pelattu finaali kirjattiin vieraille erin 3-1.

Urpo Sivula
Urpo Sivula Kuva: Tomi Hänninen
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensi kertaa loppuottelutasolla mukana oleva Etta taisteli tällä kertaa paremmin kuin ensimmäisessä finaalissa, mutta se riitti vain yhteen erävoittoon. VaLePa oli vahvempi sunnuntaina erin 25-21, 22-25, 25-19 ja 25-22.

Neljännessä erässä Etta nousi hienosti tappioasemasta jo VaLePan rinnalle, mutta päätöspisteet menivät kokeneemmalle joukkueelle. Mestaruus lohkeaa neljällä kiinnityksellä.

Ettan iskuvoima lepäsi liikaa kaksikon Antti Ronkainen (23 pistettä) ja Joonas Jokelan (15) harteilla. Muilta olisi tarvittu lisäapuja.

Voittajien tehopelaajat olivat Erik Sundberg (17 pistettä) ja Niko Suihkonen (15 p) ja Urpo Sivula (15 p). Sivula näki Ettan parantaneen selvästi peliään ensimmäisestä finaalista.

– Me sutattiin itse toinen erä Ettalle. Etta puolusti kyllä aika hyvin tänään. Aika kovasti saatiin antaa kättä, että pallo jäi kenttään, Sivula tuumi.

31-vuotias Sivula vahvisti samalla olevansa ainakin toistaiseksi sivussa maajoukkueesta.

– Ei minulle kukaan ole soittanut maajoukkueesta ja kertonut, mitä siellä tapahtuu. En minä ainakaan Euroopan liigaan mene, ei sinne ole mitään palaa lähteä.

Elokuussa Suomella olisi kolmella voitolla mahdollisuus hankkia olympiapaikka Tokioon. Hakkuri ei jaksa tässä vaiheessa innostua urakasta.

– En nyt tiedä. Ne äijät, jotka sinne karsintoihin menevät, pelaavat loppuun asti. Onhan tässä hyviä äijiä ja mitä olen kuullut, niin meillä on superjunnuja Suomessa. Eiköhän heidän ole aika mennä jo maajoukkueeseen, vihjasi Sivula.

Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov arvioi, että kulunut pitkä kausi on saanut ykköshakkurin tekemään päätöksen lopettamisesta.

– Yksi syy voi olla se, että ValePalla on pitkä kausi takanaan ja Urpo on ollut melkein joka pelissä mukana. Hän varmastikin haluaa ottaa vähän etäisyyttä lentopallosta. Eli pääkopan sisäisestä maailmasta, henkisestä puolesta on kyse, Shumov arvioi.

Maajoukkueella on edessään tiivis kesä, sillä elokuun olympiakarsinnoista Suomi etenisi kolmella voitolla ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

Miksi maajoukkueen tämän hetken ykköshakkuri sitten jättäisi tärkeät karsintapelit pelaamatta?

– Urpo pääsi MM-kisojen jälkeen samantien VaLePan mukaan pelaamaan, eikä hän ole saanut missään vaiheessa huilata. Varmasti painaa kropassa ja pääkopassa. Ehkä kun hän vähän ottaa lepoa, niin mieli voi muuttua, sanoo Shumov.

– Euroopan liigan hän voisi vetää henkeä, mutta sen jälkeen jos intohimoa ja paloa vielä on, niin näkisin, että hyvinkin voisi olla mukana.

Haastetta maajoukkueen toimintaan tuo se, että pitkäaikainen maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo siirtyi Venäjän päävalmentajaksi. Sammelvuon seuraajaa ei ole vielä valittu.

– Liiton pitäisi miettiä, mitä halutaan ja halutaanko pitkää vai lyhyttä projektia. Tulossa on superkesä, on olympiakarsintaturnaus, EM-kisat ja kansainvälinen liiga. Joukkue varmasti nuorentuu ja se varmasti valitaan, kuka pystyy parhaimman kokonaispaletin tarjoamaan ja valmentamaan näitä nuoria. Suomalaisia valmentajia ei ole montaa vapailla markkinoilla ja muutama on kieltäytynytkin, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov.

Lue myös:

Kotimaisen palloilun Mestaruusputki valtaa Ylen kanavat viiden lajin mestaruuskamppailuilla – katso tästä pelipäivät

VaLePa oli avausfinaalissa murskaavan ylivoimainen – Urpo Sivula jättää yllättäen maajoukkueen: "Pihatyöt odottavat tekijää finaalien jälkeen"

Etta-valmentaja Olli Kuoksaa täytyy välillä rauhoitella – ”Ihan muuta kuin perusvalmentaja”

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Suosittelemme sinulle