Italian Milanossa on tänään tavannut joukko eurooppalaisia, oikeistopopulistisia ja kansallismielisiä puolueita.
Italian toisen hallituspuolueen, oikeistopopulistisen La Legan eurovaalikampanjan aloittaneeseen tapahtumaan on ottanut osaa neljä puoluetta. Suomesta Perussuomalaisten edustajana paikalla oli puolueen eurovaaliehdokas Olli Kotro, Saksasta Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja europarlamentaarikko Jörg Meuthen sekä Tanskasta Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko Andres Vistisen.
La Legan johtaja, Italian sisäministeri Matteo Salvini painotti, että tapaaminen on askel eteenpäin kansallismielisten puolueiden yhteistyön tiivistämisessä eurovaalien edellä.
Salvini on Italian hallitukseen noustuaan ilmaissut haluavansa muodostaa kansallismielisten, nykymuotoista EU:ta kritisoivan ryhmän parlamenttiin. Hän on kosiskellut tukea esimerkiksi Ranskan Kansallisen Liittoumalta, Puolan Laki ja oikeus -puolueelta, Itävallan vapauspuolue FPÖ:lta sekä Unkarin Fidesz-puolueelta.
Näistä puolueista ei kuitenkaan maanantain tilaisuudessa nähty edustajia. Italialaismediassa on viime päivinä arvuuteltu, onko Salvinin toive parlamentin suuresta populistipuolueiden ryhmästä kaatumassa liian pienen osanottajamäärän vuoksi.
Salvini itse korosti maanantaina, että paikalla olevien puolueiden lisäksi heidän joukkoonsa liittyisi pian vielä muita puolueita EU-maista.
Puolueryhmän perustaminen Euroopan parlamenttiin vaatii edustuksen seitsemästä eri jäsenmaasta ja 25 parlamentaarikkoa.
Tällä hetkellä eurooppalaiset populistipuolueet ovat hajallaan kolmessa eri europarlamenttiryhmissä EFDD:ssä, ECR:ssä ja ENF:ssä.
Lisää osallistujia tai ajatus kaatuu
Perussuomalaisista tapahtumaan osallistui puolueen eurovaaliehdokas Olli Kotro.
Kotro kertoo Ylelle, että perussuomalaisten siirtyminen Salvinin suunnittelemaan ryhmään määräytyy viime kädessä vasta vaalien jälkeen puoluehallituksen päätöksellä. Perussuomalaiset kuuluu parlamentissa nyt ECR- eli Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään.
– Kyseessä on vakavasti otettava pyrkimys muodostaa parlamenttiin kansallismielisten ryhmä. Mutta nämä neljä puoluetta eivät riitä muodostamaan sellaista, joten osallistujia tarvitaan lisää, Kotro sanoo.
Kotro sanoo, että yhteisiä teemoja yhteistyötä suunnitteleville puolueille on EU:n liittovaltiokehityksen vastustaminen ja kansallisvaltioiden suvereniteetin vahvistaminen, maahanmuuton hallinta sekä eurooppalaisen, kristillisen kulttuurin puolustaminen.
Puolueiden välillä on kuitenkin myös näkemyksellisiä eroja esimerkiksi liittyen Venäjään, Kotro myöntää. Myös asema suhteessa Natoon erottaa: Suomi on neljästä maasta ainoa, joka ei kuulu sotilasliittoon.