Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kanadan peli on joka osa-alueella organisoitua, mutta Naisleijonilla on hurmos päällä – "Jalkojen pitää liikkua hiton lujaa"

Naisleijonat kohtaa viimeisessä MM-alkusarjan ottelussaan Espoossa Kanadan. Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisma korostaa, että pelaajien täytyy keskittyä itse tekemiseen, eikä työntekoa saa lopettaa kesken.

Naisleijonat maalin luona.
Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen joukkue kohtaa tänään MM-alkusarjan viimeisessä ottelussa Kanadan. Naisleijonat on tähän mennessä voittanut sekä Venäjän että Sveitsin. Hallitsevaa olympiavoittajaa ja maailmanmestaria Yhdysvaltoja vastaan Suomi pysyi hyvin voittokamppailussa mukana kahden erän verran, mutta tämän jälkeen Yhdysvallat rankaisi virheistä ja vei voiton.

Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisman mielestä Suomen peli on mennyt koko ajan parempaan päin. Muun muassa maanantaisessa Sveitsi-pelissä joukkue esitti laajan kavalkadin erilaisia maaleja.

– Aikaisemmin Suomi on tehnyt paljon maaleja suorista hyökkäyksistä, mutta Sveitsiä vastaan nähtiin enemmän hyökkäysalueen hyökkäyspelin kautta tulevia maaleja, Kuisma sanoi.

Hän ei ole alkusarjan perusteella huolissaan Suomen pelistä, sillä siinä missä ensimmäisissä otteluissa etenkin nelosketju mellesti hyökkäyspäässä, alkaa nyt kaikilla kentillä olla itseluottamus kohdillaan.

Kotiyleisönsä edessä pelaava Naisleijonat on saanut sopivasti hurmosta aikaan, kun tosipelit lähestyvät.

– Varmasti pelaajat saivat Sveitsi-ottelusta vielä lisää itseluottamusta. Parannettavaa löytyy tosin vielä puolustuspelaamisessa, etenkin Sveitsi-pelissä. Kanadaa vastaan pitää pystyä puolustamaan tarkemmin.

Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen tuulettavat.
Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen tuulettavat. Kuva: Tomi Hänninen

Kanadan peli organisoitua joka osa-alueella

Kuisma odottaa Kanadan olevan yhtä luisteluvoimainen joukkue kuin mitä Yhdysvallat on, mutta hänen mielestään Kanada pelaa ennakoidumpaa peliä.

– Siihen pystyy varautumaan paremmin, sillä se on sen verran organisoitua kaikilla osa-alueilla. Jos Suomi on pystynyt "scouttamaan" Kanadan hyvin, niin uskon, että pelaajat ovat valmiita, hän sanoi.

– Liikkeen suhteen Kanada ei kuitenkaan ole sen helpompi kuin Yhdysvallat. Jalkojen pitää liikkua hiton lujaa, jos meinataan voittaa.

Puolustuksen kannalta on tärkeää se, ettei välimatkat pysyvät pelaajien osalta tiivinä, eikä välejä pääse syntymään. Maalivahtipelin pitää luonnollisesti olla äärimmäisen kovassa vireessä, mutta hyökkäyksessä Kuisma haluaisi nähdä hieman malttiakin.

– Hyökkäykseen ei pitäisi pyrkiä alivoimaisena. On parempi pyrkiä tasavoimaiseen tai jopa ylivoimahyökkäyksiin, hän sanoi.

Kanadan kannalta ikävää on, ettei joukkueen paras pelaaja Marie-Philip Poulin pääse todennäköisesti pelaamaan Suomeakaan vastaan. Joukkueen kapteeni on kärsinyt polvivammasta, ja häntä on säästelty jatkopeleihin.

– Poulin on tärkeä pelaaja joukkueelle, sillä hän on yksi maailman parhaista. Mutta kyllähän se kertoo, että hän on loukkaantuneenakin penkillä. Hän haluaa olla osa joukkuetta.

Viivi Vainikka (vas.) ja Ronja Savolainen.
Viivi Vainikka (vas.) ja Ronja Savolainen. Kuva: Tomi Hänninen

Keskittyminen itse tekemisessä

Kanada ja Yhdysvallat pelasivat lauantaina kovavauhtisen pelin, jonka USA voitti 3–2. Kuisman mukaan molemmat joukkueet pystyvät vielä parempaan, sillä se ei noussut huippupelien joukkoon.

Kuisman mielestä Suomi on saavuttanut pohjoisamerikkalaisia joukkueita ja saavuttaa tulevaisuudessa vielä enemmänkin. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana hän luottaa suojatteihinsa, joista muun muassa Elisa Holopainen, Nelli Laitinen ja Viivi Vainikka ovat jo ihastuttaneet Espoon MM-jäillä.

– Nykyinen nuorisosukupolvi tuo koko ajan nopeampaa pelaajaa kehiin. Kun peli menee koko ajan nopeampaan suuntaan, niin jos saamme tuotettua nopeampia pelaajia, niin uskon, että se ero vielä kaventuu tuosta.

Sveitsi-ottelusta Kuisman mielestä joukkueen kannattaa ottaa mukaan ainakin se, miten se pystyi viimeistelemään kaikki kuusi maaliaan: oli “ohjureita”, maskipelaamista ja irtokiekkopelaamista.

– Niitä tilanteita tulee Kanadaa vastaan vähemmän, joten niihin tarvitaan tehokkuutta.

USA-ottelussa Suomi sai villisti kannustaneen yleisön edessä huippuvaihteen päälle ja johti kahden erän jälkeen, mutta superyllätys jäi yhden erän verran vajaaksi.

Kuisman mielestä joukkueen pitää ottaa tästä ottelusta oppia ennen kaikkea keskittymiseen. On joukkue sitten johdossa, tasoissa tai takaa-ajomatkalla, niin keskittymisen pitää pysyä hetkessä.

– Ajatuksen täytyy pysyä itse tekemisessä eikä työnteko saa missään nimessä loppua, on siellä maalin johto tai ei.

Vaikka Suomi jatkaa alkusarjasta puolivälieriin, kävi Kanada-ottelussa miten tahansa, on se Kuisman mielestä silti tärkeä peli. Se antaa asetelmat jatkopeleihin.

– Jos saadaan hyvä peli alle, niin pelaajat saavat siitä hyvän itseluottamuksen. Siksi täytyykin toivoa, että joukkueessa onnistuttaisiin mahdollisimman laajalla rintamalla.

Lue myös:

Hakalan pelottava loukkaantuminen nosti puolustaja Savolaisen superketjuun – Mustonen: "Sanni ei varmasti ole huomenna mukana"

Suomen ykkösketju piti välipäivänä palaverin – lopputuloksena murskajaiset Kanada-pelin aattona: "Jonkun pitää mennä maalille ja tehdä likainen työ"

Historiaa NHL:n taitokisassa tehneet yhdysvaltalaishyökkääjät ovat luottavaisia naiskiekon tulevaisuuden suhteen: "Vaikutus siitä hetkestä on ollut valtava"

MM-kisakonkareita, kiekkovirtuooseja ja tulevia tähtiä – Testaa, tunnistatko Naisleijonat!

Suosittelemme