Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Norjassa kokeillaan nimetöntä työnhakua valtion työpaikkoihin

Norjan kuntaministeri toivoo kokeilun johtavan siihen, että työnantajat tekevät jatkossa päätöksen rekrytoinnista hakijan koulutuksen ja meriittien, ei nimen perusteella.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä
Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Norja ryhtyy kokeilemaan nimetöntä työnhakua valtion työpaikkoihin, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Anonyymistä työnhausta toivotaan ratkaisua siirtolaistaustaisen henkilöiden työllistymiseen.

Useat tutkimukset osoittavat, että työnhaku ulkomaisella tai ulkomaiselta kuulostavalla nimellä vaikuttaa hakijan mahdollisuuksiin päästä työhaastatteluun.

16-vuotiaana Norjaan yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana tullut afganistanilainen Abdoollah Hosseini kiittelee kokeilua.

Tätä nykyä 31-vuotias, asianajajana työskentelevä Hosseini kertoo tehneensä viime vuonna 60 työhakemusta, mutta päässeensä vain kolmeen työhaastatteluun.

Hosseini arvelee, ettei hänen ulkomainen nimensä ole ainoa syy siihen, ettei kutsuja juuri sadellut haastatteluihin. Hän pitää kuitenkin selvänä, että monet työnantajat suhtautuvat epäillen siirtolaistaustaisiin työntekijöihin.

– Tämä on luonnollista, mutta toivon, että he näkisivät myös (työnhakijan) potentiaalin, sanoo Hosseini NRK:n haastattelussa.

Norjan kunta- ja uudistusministeri Monica Mæland kertoo, että nimetöntä työnhakua kokeillaan useissa valtion virastoissa.

Ministeri toivoo kokeilun johtavan siihen, että työnantajat tekevät jatkossa päätöksen rekrytoinnista hakijan koulutuksen ja meriittien, ei nimen perusteella.

Abdollah Hosseini uskoo, että koko yhteiskunta hyötyy, kun ulkomaalaistaustaiset työllistyvät.

– Se on hyvä asia yksilön, ulkomaalaisten integroitumisen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, Hosseinin pohtii.

Norjan kunta- ja uudistusministeriö ei ole toistaiseksi päättänyt, pitäisikö työhakemuksista valtion leipiin poistaa myös hakijan sukupuoli ja ikä.

Aiheesta lisää:

Anonymitet skal hjelpe søkere med innvandrerbakgrunn til jobbintervju

Neljä nimekästä yrittäjää haki työtä romaninimillä, yhtäkään ei kutsuttu työhaastatteluun – "Työelämä ei ole yhdenvertainen romaneille tai muille vähemmistöille"

Ulkomaalainen nimi voi edelleen vaikeuttaa työhaastatteluun pääsyä – pahimmillaan nimiä jopa suomennetaan

Suosittelemme sinulle