Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

DNA on menossa vauhdilla norjalaisomistukseen – Telenor-kauppa tuo suomalaisomistajille satojen miljoonien voitot

Myyjinä ovat DNA:n kaksi suurinta osakkeenomistajaa Finda Telecoms ja  PHP Holding. 

DNA teleoperaattorin logo.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Aapo Parviainen,
Hanna Hanhinen,
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden teleoperaattori DNA:sta. Kaupan arvo on 1,5 miljardia euroa.

Telenor piti kaupasta tiedotustilaisuuden Helsingissä iltapäivällä. Ylen haastattelussa toimitusjohtaja Sigve Brekke sanoi Telenorin arvostavan DNA:n brändiä ja kertoi Telenorin tuovan yhtiöön omaa osaamistaan vahvistaakseen DNA:ta vielä lisää.

– Teleoperaattorien kilpailu on aina paikallista. Voittajaksi pääsee vain olemalla hyvä paikallisilla markkinoilla. Sillä ei ole merkitystä, kuinka hyvä tai iso olet jossain muualla. Kilpailu on Suomessa kovaa niin kuin sen muissakin Pohjoimaissa. Kilpailussa on oltava hereillä, jotta pärjää. Niin juuri aiomme tehdä, Sigve Brekke vakuutti.

Telenor kertoo myös tekevänsä myöhemmin ostotarjouksen lopuistakin osakkeista. Yhtiö tarjoaa lopuista osakkeista 20,90 euroa.

DNA vahvistaa, että yhtiön osakkeilla on käyty kauppaa. Aiheesta kommentoinnin yhtiö kuitenkin jättää entisille ja tuleville omistajille. Jatkamme toimintaa entiseen tapaan, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Myyjinä ovat DNA:n kaksi suurinta osakkeenomistajaa Finda Telecoms ja PHP Holding.

Finda Telecomin toimitusjohtaja Tommi Aurejärven mukaan yhtiössä on mietitty erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja jo pitkään. Hän uskoo, että Telenor on hyvä pääomistaja DNA:lle ja kauppa on hyväksi myös asiakkaille.

– DNA:n toivotaan jäävän listatuksi operaattoriksi ja suomalainen johto varmaankin jatkaa aika itsenäisesti toimintaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että tulevaisuudessa leikattaisiin investoinneista, sanoo Aurejärvi.

Alla olevista kuvista näkyy teleoperaattoreiden markkinaosuuksia Suomessa.

Tilastografiikka
Kuva: Mikko Airikka | Yle
Tilastografiikka
Kuva: Mikko Airikka | Yle
Tilastografiikka
Kuva: Mikko Airikka | Yle

Myös toisen myyjäosapuolen, PHP Holding Oyj:n toimitusjohtaja Ari Turunen kertoo, että DNA:n osakeomistuksen myyminen on ollut heillä jo pitkään yhtiön strategiassa.

– PHP:n omistajat ovat jo pidemmän aikaa esittäneet osakkeiden myymistä, koska isoa omistusosuutta yhdessä yhtiössä on pidetty riskinä. Vuosien varrella PHP:n omistajaksi on tullut sijoitusyhtiöitä ja muita ammattisijoittajia, jotka ovat kainosti tällaista viestiä pitäneet esillä, Ari Turunen kertoo.

Muhkea voitto luvassa

PHP:n omistajat saavat kaupasta voittoa lähes puoli miljardia euroa DNA-omistuksen vanhaan tasearvoon verrattuna.

Voitosta siis suurin osa tuleen DNA:n osakkeen hyvästä kurssikehityksestä pörssissä muutaman vuoden aikana. Lisäksi DNA on ollut yksi pörssin parhaista osingon maksajista.

– Saimme osakkeista hyvän hinnan ja saimme myös hyvän ostajan. Telenor aikoo pitää DNA:n brändin ja yhtiö pysyy myös pörssissä. Käsitykseni mukaan he ovat tulossa tänne enemmän oppimaan kuin neuvomaan, PHP Holding Oyj:n toimitusjohtaja sanoo.

Ari Turusen mukaan kauppaneuvottelut käytiin muutamassa viikossa. Neuvottelujen aloitteen tekijää Turunen ei halua lähteä nimeämään, näin on hänen mukaansa sovittu. Kauppaa ei ole kuitenkaan hierottu kenenkään muun yhtiön kanssa.

Telenor haluaa ostaa loputkin osakkeet

PHP Holdingin ja Findan tekemässä myynnissä tavallaan sulkeutuu vuosikymmeniä kestänyt kilpailu maakunnallisten puhelinyhtiöiden omistuksista. Pienyhtiöiden osakkeita käytiin ostamassa takavuosina jopa talo talolta ja koottiin sittemmin isompiin holding-yhtiöihin. Esimerkiksi PHP Holdingin yrityshistoriassa on näitä pienistä puhelinyhitöistä tehtyjä kauppoja.

Nyt tehdyssä kaupassa nämä omistukset ovat muuttumassa rahaksi. Samalla DNA:n vahvasti kotimainen omistus muuttuu enemmistöltään ulkomaiseksi.

Telenor arvioi, että kaupan olevan kokonaisuudessaan valmis myöhemmin tänä vuonna. Kaupan toteutuminen käynnistää julkisen ostotarjouksen jäljelle jäävistä DNA:n osakkeista, kertoo DNA tiedotteessa.

Telenor uskoo, että DNA jatkaa kasvuaan ja kehitystään tulevaisuudessa. DNA on Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori.

Norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan Telenor on ilmoittanut, että DNA pysyy Helsingin pörssin listoilla, mutta yrityksen kotipaikan ratkaisee Telenorin mukaan se, kuinka moni lopulta haluaa myydä osakkeensa Telenorille.

Analyytikko näkee sekä riskejä että hyötyjä

Teleoperaattorien kotimaiset markkinat muuttuvat DNA-kaupassa miltei päälaelleen. Kaksi kotimaista (Elisa, DNA, Telia) ja yksi ulkomainen toimija vaihtuu päinvastaiseksi asetelmaksi (Elisa, Telia, Telenor). Siltikään Telenorin mukaan tulo ei muuttane kilpailukenttää ainakaan heti.

– Markkinoiden kannalta kaikkein suurimpia menestystarinoita ovat kuitenkin olleet DNA ja Elisa, jotka ovat keskittyneet vain yhteen markkinaan. Isot pohjoismaiset omistajat eivät ole kyenneet luomaan sellaista arvoa, joka näkyisi yhtiöiden menestyksenä, OP Yrityspankin analyytikko Kimmo Stenvall sanoo.

Hän arvioi, että yrityskaupassa saattaa syntyä myös ylimääräistä kankeutta, kun erilaisia yrityskulttuureja sovitellaan yhteen.

– Voi olla riski, että DNA menettää sitä ketteryyttään, jolla Suomessa on syntynyt hieno yritystarina. Jos yhtiöön tuodaan nyt Telenorin Oslosta johdettu organisaatio, tämä ketteryys saatetaan menettää.

Toisaalta Telenorin omistajuus voi synnyttää huomattavia synergiahyötyjä, jotka voivat myös näkyä myymälöiden hyllyillä.

– Kun DNA jatkossa ostaa verkkolaitteita tai puhelimia, se pääsee hyötymään Telenorin ostomääristä, jotka ovat aivan omaa luokkaansa, Stenvall huomauttaa.

DNA:n osake on kallistunut Helsingin pörssissä päivän kuluessa noin kahdeksan prosenttia. Sen sijaan Telenorin osake on ollut lievästi miinuksella Oslon pörssissä, jossa yhtiön osake on ollut myös päivän toiseksi vaihdetuin.

Korjaus 9.4.2019 klo 13:23. Poistettu jutun lopusta lause "Nyt osakkeet ovat lopulta päätymässä norjalaiselle telejätille" siihen sisältyneen ajatusvirheen vuoksi. Osakkeet eivät päädy Norjaan. Lause on korvattu toteamuksella, että omistus on muuttunut rahaksi.

Suosittelemme