Hyppää sisältöön

Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia

Nyt on viime hetket kylvää siemenet, mikäli haluaa pääsiäistipuille tuuhean ruohikon. Yle testaa, kuinka hyvin esimerkiksi maissi kasvaa.

Kuva: Merja Siirilä / Yle

Pääsiäisruoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä. Vielä siis ehtii.

Ohuen rairuohon asema on pääsiäisruohona heikentynyt. Moni suosii nykypäivänä ohran ja vehnän jyviä, joista kasvaa paksumpia korsia. Luovuus on kuitenkin rajana siinä, mitä voi kylvää.

Vaasalainen Sari Puska viljeli jo toista kertaa maissinversoja perinteisen pääsiäisruohon sijaan.

– Jostain netin syövereistä löysin sen vinkin. Silloin pohdin, että voiko näiden maissinjyvien kasvattaminen oikeasti olla mahdollista, Puska muistelee.

Sari Puskan viime vuonna kasvattama pääsiäisruoho maissista. Kuva: Sari Puska

Aiempina vuosina Puska on kasvattanut pääsiäisruohon ohrasta, mutta nyt hän on vannoutunut maissin kasvattaja.

Kokemuksia voi varmasti olla monenlaisia, mutta Puskan kokemuksien perusteella maissinnjyvät itivät nopeasti ja versot kasvoivat vauhdilla.

– Hyvin nopeasti oli tuuhea ja tukeva viljelys.

Myös idätystavat voivat vaihdella. Osa on päätynyt liottamaan jyviä muutamasta tunnista vuorokauteen vedessä ennen kylvämistä, mutta Puska itse kaatoi jyvät suoraan pussista mullan sekaan.

Kuva: Merja Siirilä / Yle

Yle testaa

Maissinjyvät eivät ole ainoita, joita voi kylvää pääsiäisruohoksi. Vehnän, ohran ja kauran lisäksi ihmiset ovat kylväneet mullan sekaan krassin-, auringonkukan- ja herneensiemeniä.

Myös retiisi ja tomaatti kasvavat nopeasti.

Yle päätti testata “mattimyöhäisenä”, miten hyvin eri siemenet itävät.

Testiin päätyivät mukaan maissi (sekä suoraan pussista että yön yli liotettuna), kaura, ohra, krassi ja herne (sekä suoraan pussista että yön yli liotettuna).

Siemenet on kylvetty 11.4.2019 multaan. Aluksi kasvustoja pidetään muovikelmun alla, jotta ne saavat riittävästi kosteutta. Päivitämme tähän artikkeliin havaintojamme itämisestä ja kasvusta.

Tilanne istutuspäivänä 11.4.2019. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Tilanne viikon kasvatuksen jälkeen

18.4.2019 eli viikon kasvatuksen jälkeen on osa kasvustoista lähtenyt hyvin kasvamaan.

Vasemmalla oleva kaura ja oikealla oleva ohra ovat kasvaneet jo viikossa pääsiäisruohon mittoihin. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Krassin siemenet itivät nopeasti ja viikossa purkkiin on kasvanut tuuhea ja pienilehtinen "viidakko". Ehkä toimituksessa laitoimme liikaa siemeniä pieneen kippoon, sillä kasvustossa tuntuu olevan tunkua. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Yön yli vedessä liotettu herne on lähtenyt paljon paremmin kasvamaan kuin suoraan pussista multaan laitettu herne. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Maissin suhteen kasvaminen ei ollut odotetunkaltaista. Viikossa yön yli liotetut siemenet ovat lähteneet hieman kasvamaan, mutta hyvin hitaasti. Viikossa suoraan pussista mullan sekaan laitetut maissinsiemenet osoittavat myös kasvun merkkejä, mutta paljon hitaammin kuin liotetut siemenet. Jos siemenet olisi laittanut purkkeihin viikkoa aiemmin, voisi nyt olla tuuhea kasvusto? Kuva: Merja Siirilä / Yle
22.4.2019 olivat kasvustot jo paljon tuuheampia. Erityisesti kaura ja ohra olivat tuuheita. Myös herneen versot pitkiä. Pääsiäisen jälkeen nämä olivat hyödynnettävissä esimerkiksi leivän päällä. Ja maissikasvustokin oli krassin tavoin saanut pituutta, mutta sen kylvöä ei kannata jättää pääsiäisviikolle. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Suosittelemme sinulle