Hyppää sisältöön

Mämmin ystävän juhlakausi alkamassa - mämmin voi loihtia myös kotikonstein

Suomalaiset syövät mämmiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Uudet ideat maustavat perinteistä mämmiä.

Mämmin voi valmistaa myös kotona, kannustaa Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin. Kuva: Yle
Kaija Kellman

Nyt on hyvä aika laittaa mämmi alulle pääsiäistä varten, jos mielii kotitekoista mämmiä. Järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta sanoo, että mämmin valmistaminen on kohtuullisen helppoa.

– Mämmiin ei tarvitse laittaa maltaita ja ruisjauhoja monessa erässä. Kaksi kertaa riittää. Imellytyksiin ja paistamiseen saa toki uppoamaan päivänkin.

Maltaat ja ruisjauhot vispataan isossa kattilassa veteen. Tärkeää on, että vesi ei kiehu.

– Vesi on sopivan kuumaa, kun kattilan pohjaan alkaa ilmestyä pieniä poreita. 65 astetta on oikea lämpötila, kertoi Helena Velin Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

Mämmiä imellytetään pari tuntia. Seokseen lisätään taas vettä, jauhoja ja maltaita. Seos ilmellytetään uudestaan ja lopuksi keitetään. Juokseva seos kaadetaan tuokkosiin tai vuokiin ja paistetaan. Mausteeksi laitetaan pomeranssin kuorta, vähän suolaa ja siirappia.

Mämmistä kääretorttua ja terästystä kastikkeeseen

Perinteistä mämmiä on alettu maustaa uusilla tavoilla ja mämmiä käytetään myös toisten ruokien valmistukseen. Kaupasta saa sitruuna- ja mokkakastikkeella maustettua mämmiä. Helena Velin syö mämmin jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

– Olen tehnyt myös mämmikääretorttua. Tein kermaisen täytteen kääretortun sisään. Haluaisin kokeilla mämmiä vielä ruskeaan kastikkeeseen. Mämmistä voi tehdä myös jäädykettä eli lisätä mämmiä vatkatuun kermavaahtoon ja jäädyttää sitä. Mämmi sopii myös hyytelöön.

Suomalaiset ostavat mämmin useimmiten kaupasta. Akaalla toimiva Kymppi-Maukkaat Oy valmistaa suuren osan suomalaisten syömästä mämmistä. Yhtiön myyntipäällikkö Raili Muikku kertoo, että mämmiä syödään yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa.

Lue lisää:

Kuuntele haastattelu Radio Suomen Päivästä: Kotitekoista mämmiä pääsiäispöytään - mitä se vaatii?

Mämmi kruunaa pääsiäisen

Kun sokeria ei ollut saatavilla, keksittiin mämmi – suomalainen innovaatio on jo satoja vuosia vanha

Maa- ja kotitalousnaisten video mämmin valmistuksesta (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle