Hyppää sisältöön

Mustasaaren kunnanhallitusta vaaditaan valittamaan liitospäätöksestä – "Emme ole juristeja, en ole täysin varma miten tämä menee"

Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö MSK vaatii kunnanhallitusta selvittämään, toimiko kunnanvaltuusto laillisesti, kun hylkäsi kuntaliitoksen Vaasan kanssa.

Mustasaaren valtuustokokous 2.4.2019
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Niklas Joki

Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö MSK on jättänyt kunnanhallitukselle selvityspyynnön Mustasaaren kuntaliitospäätöksestä. Mustasaaren kunnanvaltuusto hylkäsi kuntaliitoksen Vaasan kanssa huhtikuun alussa.

Selvityspyynnössä vaaditaan, että kunnanhallitus selvittää päätöksen lainmukaisuuden valittamalla päätöksestä hallinto-oikeuteen. Selvityspyynnön on allekirjoittanut 12 valtuutettua, mukana on MSK:n lisäksi RKP:n edustajia ja SDP:n valtuutettu.

Selvityspyynnön mukaan kunnanvaltuuston ei olisi pitänyt käsitellä liitosasiaa ilman kunnanhallituksen valmistelevaa esitystä. Kunnanhallitus esitti asian palauttamista valmisteluun, mutta valtuusto päätti äänestyksen jälkeen käsitellä sen.

Mustasaaren kansliapäällikkö Solveig Söderbackin mukaan kunnanhallitus ei kuitenkaan voi valittaa kunnanvaltuuston päätöksestä. Kunnallisvalituksen voi tehdä asianosainen tai kunnan jäsen (siirryt toiseen palveluun).

– Kunnahallituksen tehtävä on valvoa valtuuston päätösten laillisuutta. Hallitus voi joko vahvistaa päätöksen tai palauttaa sen valtuustolle, Söderback sanoo.

Vaasan hallinto-oikeudesta vahvistetaan, ettei päätöksestä ole tehty heille valitusta ainakaan vielä.

Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars kertoo, että jos kunnanhallitus ei vahvista valtuuston päätöstä kuntaliitoksesta, palautuu asia automaattisesti valtuustolle heti sen seuraavaan kokoukseen. Myös kunnanhallituksen esitys valtuustolle pysyisi entisellään.

– Harkitsemme asiaa. Jos valitamme hallinto-oikeuteen, emme voi myöskään vahvistaa päätöstä. Silloin asia palautuu valtuustolle. Valtuusto on valtuusto, siellä voi sitten tapahtua mitä vain. Mutta emme ole juristeja, en ole täysin varma miten tämä menee, Gästgivars sanoo.

Mustasaaren kunnanhallitus kokoontuu seuraavan kerran 23.4.

MSK:n selvityspyynnöstä kertoi ensin Lännen Median maakuntalehdet.

Suosittelemme sinulle