Hyppää sisältöön

Lahdessa Suomen suurin ekstaasitakavarikko – asunnosta löydettiin 151 390 tablettia

Lahtelaismiehen epäillään toimineen United Brotherhoodin Bad Union-rikollisryhmän jäsenenä noin viikon.

Ekstaasi
Poliisin kuvamateriaalia huumetakavarikosta. Kuva: Poliisi
Yle

Lahdessa on tehty Suomen historian suurin ekstaasitakavarikko.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on vanginnut 30-vuotiaan lahtelaismiehen, jota epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Mies on edelleen tutkintavankeudessa. Samaan juttukokonaisuuteen liittyen vangittiin myös 35-vuotias lahtelaismies ja liettualainen mies, joka on edelleen tullin tutkintavankina. 35-vuotias on vapautettu määrättynä matkustuskieltoon.

Vangitsemiset liittyvät suureen huumetakavarikkoon Lahdessa. Poliisi oli saanut kansainvälisen tiedon 11. helmikuuta kohteista, jotka olivat mahdollisesti tulossa Lahteen. Takavarikkoa edelsi laajamittainen tarkkailu, johon osallistui myös keskusrikospoliisi.

Samana iltana Lahdessa havaittiin Liettuaan rekisteröity kuorma-autoa, jota seurattiin Merrasjärven uimarannan parkkipaikalle. Sinne saapui myös Suomeen rekisteröity henkilöauto, johon siirrettiin tavaraa kuorma-autosta.

Henkilöauto jatkoi matkaansa kerrostalon pihaan, josta kaksi miestä kantoi pahvilaatikot sisälle. Poliisi teki kotietsinnän asuntoon, josta takavarikoitiin viisi pahvilaatikkoa. Niissä oli 151 390 tablettia ekstaasia, 1 095 Subutex 8 mg -tablettia ja 211,7 grammaa amfetamiinia.

Poliisin mukaan ekstaasin arvo on katukaupassa jopa 2,3 miljoonaa euroa. Huumeiden jääminen virkavallan haaviin ei poliisin mukaan näy katukuvassa.

– Valitettavasti kyse on tilapäisestä jakeluhäiriöstä näin markkinoiden näkökulmasta, kertoo rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista.

Taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta

rikollisryhmän tunnuksilla varustettuja vaatteita: Bad Union.
Asunnosta löydettiin Bad Union -painatuksella varustettuja vaatteita. Kuva: Poliisi

Kaikkien kolmen aineen osalta ylittyy törkeän huumausainerikoksen määritelmä. Lisäksi asunnosta löytyi t-paita ja kaksi pipoa, joissa oli Bad Union -painatus.

Poliisi kertoo, että toimintatapa, rekvisiitta ja yhteydet viittaavat 30-vuotiaan lahtelaisen toimineen United Brotherhoodiin kytkeytyvän Bad Union -rikollisryhmän jäsenenä. Ryhmää pidetään porttina United Brotherhoodin jäsenyyteen. Takavarikoidut huumeet olivat tutkinnan perusteella tulossa United Brotherhoodin levitettäväksi.

Poliisin mukaan Bad Unionin jäsenyys oli kestänyt noin viikon. Esitutkinnan perusteella tuore jäsen toimi kuorman vastaanottajana. Toisen lahtelaisen rooli on ollut vähäisempi. Kolmannen henkilön epäillään kuuluvan liettualaiseen välitysorganisaatioon.

Poliisi kuvailee huumausaineiden välitystoimintaa järjestäytyneeksi ja ammattimaiseksi. Takavarikkoa edelsi vuosien viranomaisyhteistyö.

Poliisi ja tulli kertoivat takavarikosta torstaina Lahdessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kuuntele rikosylikomisario Pälvi Suokkaan haastattelu tästä: Yli 150 000 ekstaasitablettia poliisin haaviin Lahdessa

Suosittelemme sinulle