Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

KHO: "Mini-Vuotosta" ei tule

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että Kemijoen suurtulvien ehkäisyyn löytyy muitakin keinoja kuin Natura 2000 -alueelle rakennettava tekoallas.

Kokonaapa.
Kokonaapa Natura-alueille suunnitellun Kemihaaran tulvasuojelualtaan alueella. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Perttu Ruokangas,
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on pitänyt voimassa kiellon, joka koskee Itä-Lapissa Kemihaaran Natura-suojelusoiden muuttamista tekoaltaaksi. Muun muassa Rovaniemen kaupunki vaati oikeutta kumoamaan valtioneuvoston päätöksen, jolla se kielsi viime vuonna Lapin liittoa muuttamasta maakuntakaavaa siten, että Pelkosenniemelle varattaisiin alue Kemihaaran tulvasuojelualtaalle eli "mini-Vuotokselle".

Lapin liitto on ajanut Vuotos-hankkeen kaatumisen jälkeen Itä-Lappiin Kemijoen yläjuoksulle pienempää tekoallasta, jota käytettäisiin energiantuotantoon sekä kevättulvien torjuntaan.

Liiton mukaan Kemihaaran tulvasuojeluallas olisi ainoa keino suojella Kemijärven ja Rovaniemen kaupunkeja kaikista suurimmilta tulvilta, joita esiintyy keskimäärin kerran 250 vuodessa.

KHO: Vaihtoehtoja on muitakin

Sekä valtioneuvosto että KHO perustelivat kieltoaan sillä, että Kemijoen suurtulvien ehkäisyyn on muitakin vaihtoehtoja kuin Kemihaaran tekoaltaan rakentaminen.

Poikkeuksellisen vaaralliset tulvat voidaan niiden mukaan taltuttaa esimerkiksi toimenpidekokonaisuudella, joka sisältää Kemijärven säännöstelyrajan väliaikaisen ylittämisen, Olkkajärven säännöstelyn ja tulvapenkereet Rovaniemellä.

Lain mukaan suojelualueita voidaan purkaa vain, jos erittäin painava yleinen etu vaatii sitä ja sille on pakottava tarve eikä mitään vaihtoehtoja ei ole.

Vuotos-alueen kunnat vastustavat "mini-Vuotostakin"

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen oli valittanut Rovaniemen kaupunki, kaksi rovaniemeläistä asukasyhdistystä sekä kolme yksityishenkilöä Rovaniemeltä. KHO jätti yksityisten ihmisten valitukset käsittelemättä, koska oikeuden mukaan heillä ei ole oikeutta valittaa päätöksestä.

KHO sai kieltoa puoltavia lausuntoja muun muassa Lapin ely-keskukselta, Metsähallitukselta, Suomen luonnonsuojeluliitolta ja Pelkosenniemen kunnalta.

Pelkosenniemen lisäksi muutkin Vuotos-alueen kunnat vastustavat Kemihaaran tekoallashanketta.

Lapin liitto: Odotettu päätös

Lapin liitto pitää korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä Kemihaaran altaasta odotettuna. Maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo, että Lapin liiton hallitus päätti jo noin vuosi sitten tyytyä valtioneuvoston päätökseen eikä valittanut siitä.

– Se tarkoittaa, että emme enää edistä hanketta.

Seuraavaksi Lapin liitossa odotetaan, mitä ministeriö sanoo Sallatunturin matkailualueen laajentamisesta Natura-alueelle. Hakemus on ollut ympäristöministeriön pöydällä pian puolitoista vuotta. Maakuntajohtaja odottaa, että seuraavan hallituksen ympäristöministeri päättää asiasta.

– Jos tämäkin hakemus hylätään, mietimme päätöksestä valittamista. Siinä vaiheessa Natura alkaa olla ongelma, Riipi sanoo.

Sallatunturin tapauksessa rinnealuetta laajennettaisiin noin hehtaarin verran Natura-alueelle. Sallan kunta on ajanut hanketta.

Korjattu 12.4.2019 klo 7:01 ensimmäistä kappaletta: KHO:een valitti mm. Rovaniemen kaupunki, ei Lapin liitto.

Lue lisää

Rovaniemi valittaa Kemihaara-päätöksestä – Lapin liitto tyytyy valtioneuvoston ratkaisuun

Lapin maakuntajohtaja: Kemihaaran tulvasuojeluallas on parempi unohtaa

Porohoitajat tyytyväisiä Vuotoksen tekojärven hylkäämiseen

Joko vuosikymmenien taistelu tekoaltaan rakentamisesta loppui Lapissa? – Maakuntajohtaja pettyi, luonnonsuojelijat huokaisivat helpotuksesta

Yle Areena: Vuotoksen Kemihaaran korvaussopimus osin lainvastainen (23.8.2013)

Suosittelemme sinulle