Wikileaksin perustaja Julian Assange on karkotettuEcuadorin Lontoon-lähetystöstä. Britannian poliisi pidätti hänet välittömästi.
Parroittunut, kalpea ja hauraan oloinen Assange vietiin käsiraudoissa poliisiautoon. Hänet kuljetettiin oikeustalolle, missä hän joutui heti vastaamaan kahteen syytteeseen, jotka koskivat lainrikkomuksia Britanniassa. Hän on rikkonut ehdonalaisuusmääräyksiä ja pakoillut Yhdysvaltain karkotusmääräystä.
Assangen asianajaja sanoi oikeudessa päämiehensä olevan syytön. Hän vetosi myös siihen, että Assange ei ole saanut puolustautua lainmukaisella tavalla. Assangelle vaaditiin myös terveystarkastusta.
Assange tuomittiin oikeudessa syylliseksi ehdonalaisuusmääräysten rikkomiseen. Hän voi saada siitä enimmillään vuoden vankeustuomion.
Syytteet odottavat Yhdysvalloissa
Yhdysvaltalaiset syyttäjät ovat nostaneet Assangea vastaan syytteet tietokonehakkerointiin liittyvästä vehkeilystä. Oikeusministeriön mukaan hakkerointisyytteistä voi saada viiden vuoden tuomion.
Syytekirjelmän mukaan Yhdysvaltain armeijan entinen analyytikko Chelsea Manning luovutti Assangelle osan puolustusministeriön tietokonejärjestelmien salasanoista vuonna 2010. Assange pyrki Manningin avustuksella saamaan haltuunsa Yhdysvaltain hallinnon salassa pidettävää aineistoa.
Asianajajan mukaan Yhdysvaltoihin karkotus olisi Assangelle hengenvaarallinen.
Karkotuksesta järjestetään videokuuleminen toukokuussa. Yhdysvaltojen on toimitettava virallinen karkotuspyyntö 12. kesäkuuta mennessä.
Assange huusi pidätyksen olevan "laiton"
Ecuadorin presidentin Lenín Morenon mukaan turvapaikka peruttiin, koska Assange on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia. Presidentti sanoi, ettei Assangea karkoteta maahan, jossa on käytössä kuolemanrangaistus. Presidentin mukaan Assangelta on evätty Ecuadorin kansalaisuus.
Assange oli ollut Ecuadorin suurlähestystössä vuodesta 2012 lähtien. Hän on vältellyt syytteitä tietomurroista.
Assangen kerrotaan huutaneen pidätystilanteessa, ettei hän suostu lähtemään lähetystöstä ja että hän pitää pidätystä laittomana. Uutistoimisto AP:n mukaan hän tervehti tukijoitaan tullessaan oikeustalolle ja keskittyi lukemaan yhdysvaltalaisen Gore Vidalin teosta odottaessaan lakimiestään.
Wikileaksin mukaan Ecuador on rikkonut kansainvälistä lakia evätessään turvapaikan.
Esitutkinta aloitetaan uudelleen myös Ruotsissa
Myös Ruotsin viranomaiset ovat tavoitelleet Assangea. Ruotsissa häntä on epäilty seksuaalirikoksista. Syytteet on myöhemmin vedetty takaisin. Dagens Nyheter-lehti kertoi torstaina, että Assangea ja raiskausepäilyjä koskeva esitutkinta aloitetaan uudestaan.
Britannian ulkoministeri: "Assange ei ole sankari"
Britannian ulkoministeri** Jeremy Hunt** sanoi, että Assangen harteille ei kannata sovitella sankarin viittaa. Hän luonnehti Ecuadorin presidentin toimintaa rohkeaksi.
Ulkoministeri Huntin mukaan Assange on pakoillut oikeutta hyvin pitkään. Hunt sanoi, että oikeudenkäynti on riippumaton ja puolueeton. Hänen mukaansa Britannia ei päätä Assangen syyllisyydestä tai syyttömyydestä.
– Ei ole niinkään kyse siitä, että Julian Assange on panttivankina Ecuadorin lähetystössä, vaan siitä, että oikeastaan Assange pitää Ecuadorin lähetystöä panttivankinaan. Tilanne on lähetystölle sietämätön, sanoi ulkoministeri Hunt tiedotustilaisuudessa.
Britannian pääministeri Theresa May sanoi Assangen pidätyksen osoittavan, että kukaan ei ole lain yläpuolella.
Lue myös: