Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Omasta sinisilmäisyydestä maksetaan kalliisti" – kajaanilainen vuokranantaja järkyttyi, kun meni asuntoonsa häädetyn vuokralaisen jäljiltä

Asuntoaan vuokraava voi joutua maksajaksi, kun vuokralainen pilaa asunnon.

avaimet pöydällä
Vuokralainen voi saada häädön esimerkiksi maksamattomien vuokrien vuoksi. Kuva: AOP
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hankalien vuokralaisten määristä ei ole virallisia tilastoja Kajaanissa. Tilanteita, joissa vuokralainen laittaa asunnon remontointikuntoon tulee esiin silloin tällöin. Esimerkiksi kajaanilainen Seppo Pussinen harmittelee asunnon vuokraamista henkilölle, joka osoittautui jo takuuvuokran yhteydessä hankalaksi.

– Näin jälkikäteen ajateltuna hän syötti valheita takuuvuokrankin yhteydessä, jotka sitten lisääntyivät varsinaisten vuokrien myöhästyttyä. Meillä olisi pitänyt ehdottomasti tarkistaa tämän henkilön luottotiedot ja odottaa takuuvuokra tilille ennen avaimen luovuttamista.

Pussinen hankki asukkaalle häädön, ja asunnon huono kunto selvisi häädön jälkeen asunnon tarkistuksessa.

– Raahasimme sieltä ulos seitsemän 200 litran jätesäkkiä roskaa. Vuokralainen oli rikkonut irtaimistoa, vessan lavuaarin ja koko asunto oli kuin kaatopaikka.

– Siellä on parhaillaan käynnissä remontti, joudumme laittamaan pinnat uusiksi. Omasta sinisilmäisyydestä maksetaan nyt kalliisti.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola korostaa, että vuokranantajan pitää tutkia vuokralaisen taustat perusteellisesti ja kysyä suositukset edellisiltä vuokranantajilta.

– Se on syytä tehdä jokaisen kohdalla, vaikka olisi ollut viisi hyvää vuokralaista peräkkäinen. On halvempaa pitää asuntoa jopa tyhjillään kuin ottaa siihen vuokralainen, joka ei maksa vaikka vuoden vuokriaan ja aiheuttaa kalliin remontin.

Vuokra-asuntoja kajaanilaiselle tarjoavalla Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarilla on sosiaali-isännöitsijä Jaana Leppäsen mukaan ajoittain ongelmia elämänsä solmuun saaneiden vuokralaisten kanssa.

– Voi olla tilanteita, joissa irtaimistoa voidaan rikkoa ja vuokria jättää maksamatta. Meillä häätöjä tulee enimmäkseen maksamatta jääneiden vuokrien vuoksi. Harvemmin meidän kohteita laitetaan ihan säpäleiksi.

Korjattu 12.4.2019 09.15 Juttuun vaihdettu haastateltavan nimi Seppo Puustisesta Pussiseksi.

Suosittelemme sinulle