Hyppää sisältöön

Mies ryösti vanhukselta laukun ja nosti tämän tililtä 800 euroa – vältti vankilan

Mies tuomittiin vankilan sijaan yhdyskuntapalveluun 180 tunniksi.

Rovaniemen hovioikeus.
Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Perttu Ruokangas

36-vuotias mies on tuomittu ryöstöstä ja maksuvälinepetoksesta Rovaniemen hovioikeudessa. Mies vältti vankilan ja hänet tuomittiin yhdyskuntapalveluun 180 tunniksi.

Ryöstö tapahtui Rovaniemellä keskellä päivää kesäkuussa 2016. Tekohetkellä 72-vuotias nainen joutui ryöstön uhriksi puistossa Rovaniemen keskustassa. Poliisi pyysi tuoreeltaan yleisöltä havaintoja tapauksesta.

Nainen oli kaadettu maahan ja mies oli riuhtonut häneltä käsilaukun itselleen. Mies pakeni pyörällä ja nosti myöhemmin naisen tililtä kahteen otteeseen yhteensä 800 euroa.

Mies oli seurannut iäkästä naista vähän ennen tapahtumaa läheisessä Revontuli-keskuksessa, jossa nainen oli nostanut pankkiautomaatilta rahaa. Tämä oli tallentunut valvontakameralle.

Leikkaus, tekonivel, voimakasta kipua

Nainen sai ryöstössä vakavia vammoja. Naisen oikean käden olkaluuhun tuli murtuma ja hän sai lisäksi ruhjeita. Ryöstön uhri vietiin Lapin keskussairaalaan kautta Oulun yliopistolliseen sairaalaan leikattavaksi. Olkapäähän asennettiin tekonivel.

Nainen kertoi oikeudessa joutuneensa käyttämään voimakkaaseen kipuun särkylääkettä noin kahden kuukauden ajan, sekä turvautumaan leikkauksen jälkeen läheistensä apuun ja käymään noin vuoden ajan fysioterapiassa.

Syytetty mies kiisti syytteet. Hänellä ei sanojensa mukaan ollut mitään tekemistä tapahtumien kanssa.

Uhri kertoi oikeudessa, ettei hän ollut nähnyt ryöstäjän kasvoja selvästi.

Lapin käräjäoikeudessa todisteina olivat valvontakameran tallenne ja vartijan kertomus. Lapin käräjäoikeus totesi, että asiassa ei jää järkevää epäilystä siitä, että joku muu kuin syytetty olisi ollut kauppakeskuksen tallenteilla ja myöhemmin ryöstänyt naisen.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen ryöstöstä ja maksuvälinepetoksesta. Hänet tuomittiin maksamaan uhrille muun muassa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 5000 euroa ja kärsimyksestä 2000 euroa.

Mies ei ollut ensi kertaa tekemisissä oikeuden kanssa sillä hänet oli tuomittu aiemmin ehdottomaan vankeusrangaistukseen vuonna 2013.

Valitus hovioikeuteen

Tuomittu valitti Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati syytteiden hylkäämistä.

Hän vetosi edelleen siihen, ettei ollut syyllistynyt kyseessä oleviin rikoksiin. Hovioikeus ei kuitenkaan uskonut miehen selitystä vaan piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan.

Hovioikeuden ratkaisusta voi vielä hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Suosittelemme sinulle