Hyppää sisältöön

Eronnut paavi: Katolisen kirkon pedofiliaskandaali oli seurausta 60-luvun seksuaalisesta vapautumisesta

Paavi Benedictus XVI johti Vatikaania kahdeksan vuotta.

Paavi Benedictus XVI noustuaan virkaansa vuonna 2005. Kuva: Georgi Licovski / EPA
Yrjö Kokkonen

Entinen paavi Benedictus XVI on kirjoittanut esseen, jossa hän pohtii syitä katolisen kirkon pedofiliaskandaaliin.

Kirjoitus julkaistiin ensiksi Baijerissa ilmestyvässä kirkollisessa Klerusblatt-lehdessä ja on myös kopioitu katolisen uutistoimiston nettisivuille (siirryt toiseen palveluun).

Lapsien seksuaalinen hyväksikäyttö, johon lukuisat papit syyllistyivät, oli Benedictuksen mielestä ennen muuta seurausta 1960-luvun lopun seksuaalisesta vallankumouksesta.

Kun aiemmin seksuaalisuus oli hillittyä ja monien sääntöjen rajaamaa, äkkiä vallitsi "kaikenkattava seksuaalinen vapaus, joka ei hyväksynyt mitään sääntöjä", paavi kirjoittaa.

Paavin mukaan asiaan liittyi se, että jopa lasten hyväksikäytön katsottiin olevan "hyväksyttyä ja soveliasta".

Hän kertoo itsekin hämmästyneensä, kun kotiseudullaan Baijerissa alettiin avoimesti esittää pornofilmejä.

Katolisten pappien seminaareihin syntyi "homoseksuaalisia klikkejä, jotka toimivat enemmän tai vähemmän avoimesti ja selvästikin muuttivat ilmapiiriä", paavi kirjoittaa.

Yleinen moraali rappeutui ja monet papit jättivät kirkon. Pedofilia saavutti suuret mittasuhteet, koska "Jumala oli poissa", Benedictus murehtii.

Osa ongelmaa olivat paavin mukaan myös kirkon omat säännöt, hän jatkaa. 1980- ja 1990-luvuilla papeilla on niin suuri oikeus puolustautumiseen, että heitä oli lähes mahdotonta saada tuomittua, paavi sanoo.

Benedictus toimi paavina vuosina 2005 – 13. Hän sanoo muuttaneensa kirkon sääntöjä ja erottaneensa satoja pappeja.

Kirjoitus nostattaa vastalauseita

91-vuotiaan entisen paavin kirjoitus on välittömästi nostattanut vastalauseita.

Paavin sanotaan unohtavan kokonaan pedofiliaan syyllistyneiden pappien suojelun, jota kirkko harjoitti vuosikymmenet. Myös johtoajatus, että 60-luvun seksuaalinen vapautuminen olisi yllyttänyt papit lasten hyväksikäyttöön, on monen kriitikon mielestä väärä.

Kirjoituksesta on myös huomautettu, että se sotii nykyisen paavi Franciscuksen pyrkimyksiä vastaan, kun tämä yrittää saada pedofiliaskandaalin loppumaan.

Benedictus kirjoittaa esseensä alkulauseessa, että paavi Franciscus ja Vatikaanin ulkoministeri ovat hyväksyneet kirjoituksen julkaisemisen. Vatikaani vahvistaa, että essee on Benedictuksen kirjoittama.

Benedictus erosi paavin tehtävästä terveydellisistä syistä.

Suosittelemme sinulle