Hyppää sisältöön

RSO:n jättävä ylikapellimestari Hannu Lintu: "En ilmoittaisi lähdöstä, jos minulla ei olisi suunnitelmia"

Hannu Lintu jättää tehtävänsä vuonna 2021.

Hannu Lintu jättää tehtävänsä RSO:n johdossa nykyisen sopimuskautensa päättyessä keväällä 2021. Kuva: Nella Nuora / Yle
Miia Gustafsson,
Miikka Kaskinen

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu jättää tehtävänsä RSO:n johdossa nykyisen sopimuskautensa päättyessä keväällä 2021. Linnun kausi alkoi syksyllä 2013. Sitä ennen hän toimi vuoden orkesterin päävierailijana.

– Vuodet RSO:n kanssa ovat olleet musiikillisesti palkitsevia. Olemme oppineet ymmärtämään toisiamme erinomaisesti ja se kuuluu jokaisessa konsertissa, Lintu kommentoi päätöstään.

Yle Uutisten haastattelema Lintu ei suostu nimeämään yhtä selkeää syytä lähdölleen. Hän laskeskelee olevansa puolivälissä uraansa, ja nyt on vielä mahdollisuus oppia uutta.

– Olen sellaisessa tilanteessa, että haluan laajentaa tekemisen spektriä. Musiikissa se on niin laaja. Mitä se on, sitä en voi tällä hetkellä vielä sanoa. Mutta en tekisi tällaista ilmoitusta, jos minulla ei olisi suunnitelmia.

Tarkempia suunnitelmiaan Lintu ei kuitenkaan suostu vielä paljastamaan.

– En ole tällä hetkellä sellaisessa asemassa, että voisin valottaa niitä enemmän. Asioista tiedotetaan sitten, kun se on legitiimisti mahdollista.

Hannu Linnun ja RSO:n yhteistyö on ollut hyvin menestyksekäs. Yleisömäärät Musiikkitalon konserteissa ovat kasvaneet koko Linnun kauden ajan ja viime vuodet lähes kaikki konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä.

Orkesteri on tehnyt Linnun kaudella myös merkittäviä kiertueita. RSO on esiintynyt muun muassa Berliinissä, Wienissä, Moskovassa ja Tokiossa. Kotimaata Lintu ja RSO ovat kiertäneet neljästi.

RSO tarvitsee näkyvän kapellimestarin

Linnun mukaan RSO tarvitsee näkyvän ja omistautuvan kapellimestarin. Koska RSO on mediatalon orkesteri, työ poikkeaa hieman tavallisen sinfoniaorkesterin johtamisesta, sillä siihen liittyvät olennaisesti televisioinnit ja striimaukset.

– Suurien diktaattorikapellimestarien aika on ohi. Silti kapellimestari on se, joka näkyy ja johon yleisö tahtomattaan identifioi orkesterin.

Koska vaihdos tulee tapahtumaan vasta vuonna 2021, muutos tulee sujumaan Linnun mukaan hallitusti, eikä se vaikuta orkesterin työhön.

Tulevaisuudensuunnitelmista udeltaessa Lintu uskoo Helsingin pysyvän hänen kotikaupunkinaan, vaikka vastaan tulisi kiinnityksiä ulkomailtakin.

– Jossain täytyy olla juuret ja mahdollisuus rauhoittua. Helsinki on minulle sellainen paikka.

Suomen kansallisoopperassa on parhaillaan auki ylikapellimestarin paikka. Kiinnostaisiko se Lintua?

– Ooppera on ollut minulle aina äärimmäisen tärkeä. En osaa tähän sanoa muuta kuin, että yleisesti ottaen sekin on niitä asioita, jotka kiinnostavat.

RSO esittää Ville Raasakan uuden teoksen sekä Claude Debussyn La mer. Orkesteria johtaa Hannu Lintu. Osa 27.2.2019 taltioidusta konsertista.

Juttua on täydennetty Hannu Linnun kommenteilla klo 17.10.

Jutun kommentointimahdollisuus on avoinna klo 22.00 saakka.

Tutustu myös:

Radion sinfoniaorkesterin konserttitaltioinnit Yle Areenassa

Sibelius, Lintu ja RSO -sarja Yle Areenassa

Suosittelemme sinulle