Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Brittiparlamentaarikot vaativat: Luovuttakaa Assange Ruotsiin vastaamaan raiskaussyytöksiin

Parlamentaarikot tahtovat, että Britannia viestittää raiskausepäilyn olevan vakava syytös.

Kuvassa Julian Assange poliisiauton kyydissä. Hän näyttää oikealla kädellään peukaloa.
Parroittunut Julian Assange näytti peukkua poliisiauton kyydissä Ecuadorin poistettua hänet lähetystöstään huhtikuussa 2019. Kuva: Reuters
Minna Kurki
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko brittiparlamentaarikkoja vaatii, että Britannia luovuttaa Wikileaksin perustajan Julian Assangen Ruotsiin. Assangea on epäilty Ruotsissa raiskauksesta.

Yli 70 brittiparlamentaarikkoa vaati luovuttamista kirjeessä, jonka he lähettivät Britannian sisäministerille Sajid Javidille. Kirje on osoitettu myös opposition labourin sisäasioista vastaavalle Diane Abbottille.

Allekirjoittajien mielestä Assangea koskevat raiskaussyytteet olisi syytä tutkia virallisesti Ruotsissa. Kirjeessä vaaditaan, että Britannia lähettää voimakkaan viestin seksuaalirikosten tutkinnan ensisijaisuudesta ja rikosepäilyjen vakavuudesta.

Kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja Stella Creasy julkaisi koko kirjeen Twitterissä.

Parlamentaarikot ovat myös huolissaan siitä, tiesivätkö Ruotsin viranomaiset Assangen pidätyksestä etukäteen.

Kirjeestä uutisoivat muun muassa sanomalehti Guardian ja Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Yhdysvallat tahtoisi Assangen vastaamaan syytteisiin

Assage pakeni Ecuadorin Lontoon-lähetystöön vuonna 2012, ettei häntä luovuteta Ruotsiin vastaamaan seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskausta koskeviin syytöksiin. Assange on kieltänyt syytökset.

Raiskaustutkinta lopetettiin vuonna 2017, mutta epäilty rikos vanhenee Ruotisssa vasta elokuussa 2020. Ruotsin syyttäjä on sanonut pohtivansa, avataanko raiskaustapaus uudelleen. Muut syytökset ovat jo vanhentuneet.

Assange pidätettiin Lontoossa torstaina. Hän ehti viettää Ecuadorin lähetystön seinien sisällä melkein seitsemän vuotta.

Ecuador oli aiemmin antanut Assangelle maansa kansalaisuuden, mutta perui sen. Ecuadorin mukaan Assange on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia.

Yhdysvallat on vaatinut Assangen luovuttamista, sillä se syyttää häntä salaliitosta ja yrityksestä murtautua tietojärjestelmiin. Luovutuspyyntöä on määrä käsitellä toukokuussa.

Lue lisää:

Julian Assange piileskeli suurlähetystössä seitsemän vuotta – näin Wikileaks-vuotajan oikeustapaus on edennyt

Suosittelemme