Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Assangen isä haluaa poikansa takaisin Australiaan – kertoi järkyttyneensä nähtyään poikansa raahaamisen suurlähetystöstä

"Olen 74-vuotias, mutta näytän paremmalta kuin hän, vaikka hän on 47," kertoi Assangen isä lehtihaastattelussa.

Julian Assangen isä John Shipton osallistui mielenosoitukseen Melbournessa kesäkuussa 2018.
Julian Assangen isä John Shipton osallistui mielenosoitukseen Melbournessa kesäkuussa 2018. Kuva: Luis Ascui / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Tietovuotaja Julian Assangen isä haluaa poikansa takaisin tämän kotimaahan Australiaan.

John Shipton kertoi järkyttyneensä syvästi nähtyään poikansa raahaamisen ulos Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoossa.

– Kun poliisit raahasivat hänet alas portaita, hän ei näyttänyt hyvältä. Olen 74-vuotias, mutta näytän paremmalta kuin hän, vaikka hän on 47. Se oli järkytys, Shipton sanoi Herald Sun -lehden haastattelussa.

– Kuukausikaupalla häntä on kohdeltu kuin korkeimman turvaluokituksen vankia: hän ei ole voinut mennä edes vessaan ilman etteivät kamerat olisi seuranneet hänen jokaista liikettään, Shipton jatkoi.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi perjantaina, että Assangen on turha odottaa minkäänlaista erityiskohtelua Australian taholta.

Assange otettiin kiinni Ecuadorin Lontoon lähetystöstä torstaina sen jälkeen, kun Ecuador oli perunut hänen turvapaikkansa. Hän ehti olla lähetystössä liki seitsemän vuotta.

Kuvassa Julian Assange poliisiauton kyydissä. Hän näyttää oikealla kädellään peukaloa.
Parroittunut Julian Assange näytti peukkua poliisiauton kyydissä Ecuadorin poistettua hänet lähetystöstään huhtikuussa 2019. Kuva: Reuters

Brittikansanedustajat vetosivat Ruotsiin luovuttamisen puolesta

Yhdysvallat haluaa Britannian luovuttavan Assangen, koska hänen perustamansa Wikileaks-sivusto julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Kymmenet brittiläiset kansanedustajat puolestaan ovat vedonneet maan sisäministeriin, jotta Assange luovutettaisiin raiskausepäilyjen takia Ruotsiin, jos maa sitä haluaa.

Assangea epäiltiin Ruotsissa useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt raiskausepäilyä lukuun ottamatta ehtivät vanhentua niiden vuosien aikana, jotka Assange vietti lähetystössä.

Raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, koska syyttäjä katsoi, ettei edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin enää ollut.

Nyt Assangea raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoi tekevänsä kaiken voitavansa, jotta tapaus avataan uudelleen. Assange on kiistänyt epäilyt.

Suosittelemme