Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

SDP voitti perussuomalaiset hiuksenhienolla erolla – suurimman puolueen asema on nyt heikompi kuin koskaan itsenäisyyden aikana

Pääministeripuolue keskusta ja eduskunnasta rannalle jäänyt siniset olivat vaalien häviäjät.

Eduskuntavaalien tulosillan lähetys.
Robert Sundman
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sunnuntain eduskuntavaalien äänet on laskettu ja voittaja on selvillä.

SDP nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi, ja se saa eduskuntaan 40 paikkaa. Viimeksi puolue on ollut eduskunnan suurin vuoden 1999 eduskuntavaalien jälkeen.

Demareiden vaalivalvojaisissa tulos otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein.

– Odotin parempaa tulosta, se on sanottava reilusti. Odotin, että kannatusluku alkaisi 20:llä, puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi.

Vaalitulos on historiallinen, sillä kertaakaan aiemmin itsenäisyyden aikana suurimman puolueen kannatus ei ole ollut alle 20 prosenttia.

SDP sai 17,7 prosenttia kaikista äänistä, mikä on puolueen toiseksi huonoin tulos koskaan.

Perussuomalaiset nousi eduskunnan toiseksi suurimmaksi

Perussuomalaiset nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi 17,5 prosentin kannatuksella. Puolue saa 39 paikkaa eduskuntaan ja on siten aivan SDP:n kannoilla.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho otettiin riehakkaasti vastaan Helsingin Apollo Live Clubilla, jossa puolue järjesti vaalivalvojaisensa.

Halla-aho kiitti äänestäjiä ja totesi tuloksen olevan parempi kuin kukaan olisi osannut odottaa – tähän hän sai yleisöstä vastauksena useita "osasimme"-huutoja.

– Uskomaton palkinto tälle porukalle, kun ajattelee millaisia odotuksia perussuomalaisille oli 1,5 vuotta sitten. Nyt emme ainoastaan ottaneet sitä mitä meiltä vietiin, vaan otimme enemmän.

Vaalien tulostaulukoissa puolueen kannatusta verrataan vuoden 2015 tulokseen, ja tähän nähden puolue saa yhden lisäpaikan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on kuitenkin tällä hetkellä 17 kansanedustajaa, eli ryhmän koko kasvaa yli kaksinkertaiseksi. Kesken vaalikauden puolueesta irtautunut, niin ikään 17 edustajan sinisten ryhmä pyyhkiytyi pois eduskunnasta kokonaan.

– Meitä on äänestetty siksi, että olemme vaihtoehto, ja meitä äänestetään niin kauan kuin olemme vaihtoehto, Halla-aho sanoi.

Kokoomus kolmantena, keskusta hävisi, vihreät hehkutti nuorten ja naisten menestystä

Kokoomus sai 17 prosenttia äänistä ja 38 paikkaa eduskuntaan. Se on yksi paikka enemmän kuin puolueella oli edellisessä eduskunnassa.

– Emme antaneet vastuuttomia lupauksia, emme lähteneet lipsumaan arvoistamme, puheenjohtaja Petteri Orpo hehkutti vaalivalvojaisissa.

Historiallisten huonon tuloksen koki keskusta, jonka paikkamäärä on pienin sataan vuoteen. Puolue sai 13,8 prosenttia äänistä ja 31 paikkaa eduskuntaan.

Vuonna 2011 keskusta ilmoitti lähtevänsä oppositioon kehnon vaalituloksen jälkeen.

– Kyllä me nyt pidämme kaikki mahdollisuudet avoimina, puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi.

SDP:n jälkeen eniten paikkojaan edelliseen vaalitulokseen verrattuna kasvatti vihreät, joka sai viisi lisäpaikkaa eduskuntaan.

– Olemme tehneet historiaa ja olemme suurimman vaalivoiton tekijä, sanoi puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Haavisto nosti esiin puheessaan erityisesti nuorten naisten nousun.

– Näistä tuli naisten ja nuorten vaalit, hän sanoi.

Myös vasemmistoliitto lisäsi paikkamääräänsä eduskunnassa ja sai neljä lisäpaikkaa.

Lue lisää:

Katso vaalien tulos Ylen tulospalvelusta

SDP suurin puolue, aloitti jo uuden hallituksen hahmottelun – Yle seurasi vaali-iltaa hetki hetkeltä

Analyysi: Hallitusneuvotteluista äärimmäisen vaikeat – muutoksen suunta jäi kysymysmerkiksi

Suosittelemme sinulle