Hyppää sisältöön

Minne katosivat merinahkakilpikonnat? – Guardian: Uhanalaiset eläimet eivät tulleet vakiopesintäpaikkaansa Nicaraguassa

Ilmastonmuutos muokkaa merikilpikonnien sukupuolijakaumaa. Aiempaa lämpimämpi hiekka tekee yhä useammista merikilpikonnista naaraita.

Merinahkakilpikonnan eturaajat ovat pitkät ja selkäkilpi nahkamainen Kuva: Robin Chittenden / AOP
Marika Harjumaa

Äärimmäisen uhanalaisen merinahkakilpikonnan tila huolestuttaa Nicaraguassa, kertoo brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun). Kilpikonnat ovat perinteisesti tulleet pesimään samalle luonnonsuojelualueelle marras–maaliskuussa, mutta nyt niitä ei näkynyt ollenkaan tuona aikana.

Merinahkakilpikonnien pesintätavat vaihtelevat, mutta Río Escalante–Chacocenten luonnonsuojelualue Tyynenmeren rannalla on tähän mennessä ollut takuuvarma pesintäpaikka.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu, ja tämä voi tapahtua uudelleen. Mielestäni tämä on osoitus siitä, että meidän täytyisi todella kiinnittää asiaan huomiota, sanoi projektijohtaja Alison Gunn Fauna & Flora International -luonnonsuojelujärjestöstä.

Merinahkakilpikonnien kadon syyksi on arveltu niiden munien laitonta keräämistä, kalastusta ja ilmastonmuutosta. Niiden ja monien muiden merikilpikonnien sukupuoli määrittyy sen mukaan, kuinka lämmintä hiekka on kuoriutumisen aikaan. Korkea lämpötila tuottaa naaraita, ja tutkijoiden mukaan suuri osa merikilpikonnista onkin nyt naaraita. Tästä seuraa sukupuolien välinen epätasapaino, joka puolestaan heikentää lisääntymistä.

Ikäviä kilpikonnauutisia kantautuu myös Kiinasta. Maailman harvinaisin kilpikonna eli jangtsenpehmeäkuorinenjättiläiskilpikonna on nyt aiempaa lähempänä sukupuuttoa, kun lajiin kuulunut naaras kuoli viikonloppuna kiinalaisessa eläintarhassa. Jäljelle jäi tiettävästi enää kolme yksilöä koko maailmassa.

Lue lisää:

Ilmastonmuutoksesta kärsivien kilpikonnien avuksi testataan uutta keinoa – syntyykö uroksia enemmän varjostamalla vai kastelukannun avulla?

Karu näky Meksikossa: Yli 300 uhanalaista merikilpikonnaa kelluu kuolleina meressä

Suosittelemme sinulle