Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kansainvälinen jääkiekkoliitto julkaisi viimein lausunnon kohutilanteesta – MM-finaalin videotuomari pystyi pyörtämään jäällä tehdyn päätöksen maalista, mutta ei rangaistuksesta

IIHF:n mukaan videotuomari pystyi muuttamaan maalituomion, muttei maalivahti Alex Rigsbylle virheellisesti tuomittua rangaistusta.

Jääkiekon naisten MM, liput nousee kattoon ja varusteet jäällä.
Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF julkaisi maanantaina iltapäivällä lausunnon Naisleijonien MM-finaalissa hylättyyn jatkoaikamaaliin liittyen.

IIHF:n mukaan tilanteessa tulkittiin sääntökirjan kohtia 183 ja 186. Jenni Hiirikosken katsottiin ajaneen maalivahti Alex Rigsbyn yli tahallisesti.

– Hyökkäävä pelaaja, joka tekee muutoin kuin tahattomasti osuu pois maaliltaan olevaan maalivahtiin, saa kahden minuutin rangaistuksen estämisestä. Jos tilanteesta seuraa maali, sitä ei hyväksytä, sanotaan sääntökirjan 186. kohdan viidennessä artiklassa.

– Tahaton kontakti sallitaan, kun maalivahti pelaa kiekkoa maalialueensa ulkopuolella edellyttäen, että kenttäpelaaja yrittää kohtuudella minimoida tai välttää tällaista kontaktia, kuuluu puolestaan 183. kohdan toinen artikla.

Lausunnossa todetaan, että näihin kahteen sääntökirjan kohtaan viitaten IIHF:n videomaalituomaristo päätti maalin hylkäyksestä. Sääntötulkintoja käydään tarkemmin läpi Yle Urheilun toimittajan Jussi Paasin kommentissa sekä asiantuntijoiden näkemyksistä tehdyssä artikkelissa.

Hylätyssä maalissa erikoista on se, että Yhdysvaltojen maalivahti Rigsby sai tilanteesta kahden minuutin kampitusrangaistuksen. IIHF:n tulkinnasta voi päätellä, että jäähy olisi kuulunut sen sijaan antaa Hiirikoskelle estämisestä, kun maali hylättiin.

IIHF toteaa lausunnossaan, että videotuomarit eivät voi muuttaa päätuomarin jäällä tekemää päätöstä rangaistuksesta. Näin ollen Rigsbyn kahden minuutin jäähy jäi voimaan.

Lue myös:

Näin Suomelta maailmanmestaruuden vienyt tuomio tehtiin – MM-kisojen pääsihteeri käy läpi kohtalonhetket: "Sen jälkeen tapahtui monta virhettä"

Kommentti: Naisleijonat joutui oikeusmurhan uhriksi, näissä pykälissä ei ole mitään epäselvää – farssi paljasti samalla lajin karmaisevan epäkohdan

Oikeusmurha vai oikea tuomio? Katso itse Naisleijonien hylätty voitto-osuma kaikista kuvakulmista

Maailman paras naiskiekkoilijakin oli Suomen maalin kannalla: "Se oli maali" – sosiaalinen media räjähti tukemaan Naisleijonia

Tasavallan presidenttikin ihmetteli tuomaritoimintaa – IIHF:n René Fasel vastasi suomalaisten kritiikkiin: "Vaikutti siltä, että videojärjestelmä ei ole kovin hyvä"

Jopa ruotsalaismediat kyseenalaistivat "jääkiekkohistorian suurimman yllätyksen" pilanneen ratkaisun – "Se oli puhdas ryöstö"

Pasi Mustonen kummasteli tuomaritoimintaa: päävalmentaja sai haastaa tuomion, vaikka aikalisä oli jo käytetty – "En ole ikinä ollut maailmanmestari ja yhtäkkiä en ole ikinä ollutkaan"

Jo kertaalleen mestaruutta juhlinut Naisleijonat taipui MM-hopealle värikkäiden vaiheiden jälkeen – Yhdysvallat vei voiton voittomaalikisassa

Yle seurasi hetki hetkeltä: Naisleijonien ennenaikaiset voitonjuhlat vaihtuivat katkeraan tappioon, Yhdysvallat vei maailmanmestaruuden uskomattomien käänteiden jälkeen

Suosittelemme sinulle