Hyppää sisältöön

Hiihtolupaus Johanna Matintalo avautui piinallisista vastoinkäymisistään: "Kauden jälkeen näistä voi kertoa muillekin"

Päättyneen talven piti olla Johanna Matintalon läpimurtokausi kansainväliseen kärkeen. Toisin kävi.

Johanna Matintalon kausi meni kaikkea muuta kuin suunnitellusti. Kuva: AOP / SRDJAN SUKI
Atte Husu

Huhtikuussa 2018 Johanna Matintalo vietti hiihtäjän minilomaa hymyssä suin: plakkarissa olivat uran ensimmäiset talviolympiakisat ja uunituore 10. sija Lahden maailmancupissa. Suomalaisen hiihtoväen katseet olivat syystäkin naulittuina tuolloin 21-vuotiaaseen Pöytyän Urheilijoiden lupaukseen, josta moni toivoi manttelinperijää vastikään sukset naulaan ripustaneelle Aino-Kaisa Saariselle.

Talveen 2018–19 lähdettäessä odotukset olivat katossa paitsi laji-ihmisillä myös Matintalolla itsellään. Kaudesta tuli kuitenkin painajainen. Jos Matintalo oli vuosi sitten yhtä hymyä, nyt siihen on eri syy: kauden päättyminen oli henkisesti valtava helpotus.

– Se ei ollut kausi, jollaista odotin. Varmasti moni muukin odotti minulta enemmän, mutta teen tätä lähtökohtaisesti sen takia, että haluan itse menestyä. Siksi olen itse myös kaikkein pettynein, Matintalo, 22, kiteyttää tuntonsa Yle Urheilulle.

Vahvoja viitteitä Matintalon vaikeuksista näkyi jo marraskuussa, maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla. Matintalo jäi päämatkallaan perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä kärjestä yli kaksi ja puoli minuuttia, ja lopputuloksissa sijoitus painui 34:nneksi. Se oli vasta alkusoittoa, sillä viikkoa myöhemmin hiihdetyllä Lillehammerin minikiertueella Matintalo löytyi sijoilta 65, 55 ja 43.

Beitostölenin viestin jälkeen Matintalo päätyi valmentajansa Ville Oksasen kanssa ratkaisuun vetäytyä maailmancupista harjoittelemaan.

– Minulla oli haasteita tilanteen kokonaishallinnan kanssa. Sen takia jouduimme muokkaamaan harjoitusohjelmaa ja niitä suunnitelmia, joita olimme alun perin tehneet, Matintalo sanoo.

Matintalo ja valmentaja Oksanen eivät halua kertoa, mitkä harjoituskauden tekijät johtivat alkukauden heikkoihin tuloksiin.

– En halua avata sen tarkemmin tai eritellä harjoituskauden asioita, mutta kisakauden isot ongelmat eivät ole salaisuuksia, Matintalo sanoo ja viittaa vyyhtiin, joka alkoi tammikuun lopulla.

Nopea pudotus pohjalle

Matintalo palasi tammikuussa maailmancupiin kuuden viikon tauolta ja sijoittui heti Otepään kympillä 15:nneksi. Ero kärkikymmenikköön oli kaventunut Rukan yli minuutista 28 sekuntiin siitäkin huolimatta, että hänen vauhdinjakonsa oli perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä kaukana optimaalisesta.

Tilastot ja Matintalon oma tuntemus puhuivat silti selvää kieltä, että vaikeuksien jälkeen suunta oli oikea silmällä pitäen sekä Lahdessa alkavia nuorten MM-kisoja että helmikuussa odottavaa Seefeldin MM-turneeta.

Matintalon viikkojen työ tuhoutui kaksi päivää Otepään valonpilkahduksen jälkeen, tiistaina 22. tammikuuta.

– Aamulla olo oli hyvä ja olin tehnyt treeninkin, mutta alkuillasta kuume nousi nopeasti. Parissa tunnissa oksensin kaiken ulos, ja sitä kesti sitten pari päivää, Matintalo kertaa.

Johanna Matintalon kauden paras hiihto nähtiin Otepään maailmancupissa tammikuussa. Kuva: AOP / imago sport

Keskiviikkona ja perjantaina Matintalolla ei ollut asiaa Lahden MM-laduille, vaan nuoren hiihtäjän tie vei laboratoriokokeisiin. Kun vielä puolitoista viikkoa sairastumisen jälkeen Matintalo oli Imatran SM-kisoissa kaukana kilpailukykyisestä, alkoi huoli hiipiä puseroon myös aikuisten MM-kekkereiden puolesta.

– Tauti oli niin raju, etten ehtinyt palautua Imatran SM-kisoihin. Painoni putosi pari-kolme kiloa, ja vaikka sairauden akuuttivaihe meni nopeasti ohi, minulla oli isoja ongelmia palautua ja saada tilanne normalisoitua.

– Akuutin vaiheen jälkeen en saanut viikkoon energioita kunnolla imeytymään. Paino ei noussut, vaikka söin ja keskityin tervehtymiseen. Kroppa ei ollut yhteistyöhaluinen. Sairastuminen oli ajankohdallisesti katastrofi, Matintalo kertoo.

Hämmästyttävää kyllä, Matintalo sai Lahdessa tehtyjen laboratoriotestien tulokset vasta Imatran SM-hiihtojen jälkeen – siis puolitoista viikkoa näytteenottopäivästä. Tulokset paljastivat Matintalon kärsivän noroviruksesta.

– Jos olisin tiennyt noroviruksesta ennen Imatraa, olisin varmasti harkinnut kilpailemista vielä kaksi kertaa. En tosin pane mitään sen piikkiin, etten saanut diagnoosia ajoissa. Minun pitäisi urheilijana tuntea oma kroppani paremmin ja sitä kautta se, olenko valmis kilpailemaan.

Matintalon mukaan päätökseen lähteä SM-hiihtoihin vaikutti pettymys, että nuorten MM-hiihdot jäivät häneltä väliin.

– Urheilijat tekevät paljon päätöksiä tunne- ja fiilispohjalta, mutta nuorten MM-hiihtojen ja aikuisten SM-kisojen ajalta sain tosi paljon oppia siitä, että välillä pitää pystyä arvioimaan asioita vielä enemmän järjen kanssa eikä vain tunnepohjalta. Siinä, että hiihdin Imatran SM-kisoissa, ei jälkikäteen ajateltuna ollut mitään järkeä, Matintalo sanoo ja kuvailee Seefeldin MM-matkaan valmistaumisen muuttuneen "tulipalojen sammutteluksi".

Ei ehtinyt huippukuntoon

Helmikuun lopussa, 26 päivää Imatran surkean SM-startin jälkeen Matintalo sijoittui Seefeldin MM-kympillä 17:nneksi. Tasaisessa kisassa eroa viidenteen sijaan jäi lopulta vain 28 sekuntia.

– En ole tyytyväinen sijoitukseen, mutta lähtökohtiin nähden tiedän, että pystyin lähelle sen hetkistä maksimiani.

– Jos kisoja edeltävät viikot olisivat olleet normaaleja, tulos ei ainakaan olisi ollut huonompi.

MM-kisoissa Matintalo sai hiihtää myös yhdistelmäkisan (32:s), mutta paikka Suomen viestinelikossa oli karannut jo ulottumattomiin. Kevätlumilla Matintalo osallistui vielä Norjassa kolmeen maailmancupin kisaan, joissa ylsi pisteille (28:s) vain Holmenkollenin 30 kilometrillä. Kun kauden päättäneissä SM-kisoissakaan Matintalo ei ollut lähelläkään mitalivauhtia, kesäloma ei tullut syliin hetkeäkään liian aikaisin.

Matintalo myöntää, että nuoruusvuosien nopeiden kehitysvuosien jälkeen takapakkien täyteinen kausi oli henkisesti ylivoimaisesti raskain.

– Olen saanut tärkeää tukea lähipiiriltäni. Läheiset ovat tietenkin tienneet koko ajan niistä haasteista, joita olen joutunut käymään läpi. En kuitenkaan halunnut avata näitä asioita muille yksityiskohtaisemmin kauden aikana, koska en kokenut sen muuttavan mitään. Minulle riitti, että sain tärkeimmiltä ihmisiltä tarvitsemani tuen. Näin kauden jälkeen näistä voi kertoa muillekin.

– Nyt kun lähes kaikki meni huonosti, mutta tulos oli silti tuollainen, se antaa uskoa tuleviin vuosiin. Jos pysyn terveenä, hyviä sijoja on otettavissa, Matintalo vakuuttaa.

Lisää tehoharjoituksia

Suomen hiihtopiireissä on talven aikana käyty paljon keskustelua kotimaisen harjoituskulttuurin sisällöstä, jossa vanhemman polven mukaan kilpailunomainen tehoharjoittelu on jäänyt peruskestävyyden jalkoihin. Urheilulehti kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa aiheesta artikkelin, jossa yksi puhujista oli Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi.

– Jokaisen olisi syytä miettiä, onko herkkyyskausina tehty riittävän paljon tehoharjoituksia? Hitautta ja kestävyyttä pystyy harjoittelemaan vaikka loppuelämän ajan, Jauhojärvi sanoi.

Matintalo kertoo jo tehneensä valmentajansa kanssa peliliikkeitä.

– Viime kaudella oli tarkoitus tehdä harjoituksissa aiempaa enemmän tehoja, nopeutta ja voimaa, mutta haasteet estivät toteutuksen. Ensi kaudella toiveissa on viedä suunnitelma läpi.

Johanna Matintalo hiihti puolikuntoisena Imatran SM-laduilla. Kuva: Hannu Luostarinen / AOP

Ensi talven lumilla Matintalo haluaa yksittäisten huippuonnistumisen sijaan nostaa perustasoaan. Tavoite on helppo ymmärtää, kun vilkaisee Matintalon parhaita sijoituksia maailmancupissa. Vaikka hän sijoittui 12:nneksi Otepään maailmancupin kympillä jo tammikuussa 2017, silti hän on sijoittunut 15 parhaan joukkoon vain kolmesti, kerran per kausi.

– Tasaisuuden löytäminen on ykkösjuttu. Jos saisin nostettua perustasoni perinteisellä kymppisakin korville, silloin yksittäiset huippusijoitukset voivat olla mitä vain.

– Vapaa on ollut iso projekti, jonka tuloksia en ole saanut ulosmitattua ongelmien takia. Haluan saada harjoituskaudella vapaan sellaiselle tasolle, että pystyn hiihtämään Tour de Skin lisäksi muita minikiertueita aiempaa paremmin, Matintalo sanoo.

Ennen toukokuussa alkavaa harjoituskautta Matintalo kertoo lähtevänsä läheistensä kanssa vielä ulkomaille lomamatkalle, jonka kohdetta hän ei paljasta.

Ennen marraskuussa alkavaa kautta häneltä ja kotimaiselta desingyritykseltä on luvassa myös uusi kuvausmallisto. Viime syksynä julkaistut muotikuvat saivat huomattavaa näkyvyyttä paitsi Suomessa myös kansainvälisesti.

– Se sai paljon huomiota, mutta ei häirinnyt keskittymistäni harjoitteluun millään tavalla, vaikka näin jotkut ajattelivat ja uutisoivat virheellisesti. Kuvaukset olivat päinvastoin todella mukavaa vastapainoa, että sain tehdä välillä jotain erilaisiakin hommia, Matintalo kertoo loma-aikana tehdystä yhden päivän kuvaussessiosta.

Vastaava kuvauspäivä on takana myös tältä keväältä, mutta sen paikasta, sisällöstä ja tuotoksista Matintalo ei vielä hiisku.

– Olimme tekemässä vähän uusia juttuja ensi kautta varten. En halua paljastaa siitä sen enempää, Matintalo sanoo.

Lue myös:

Kommentti: Suomalaisen hiihdon taso on oikeasti tämä – naapurimaiden superlupaukset menevät ohi oikealta ja vasemmalta, kun Suomessa ilakoidaan sijasta 23

Hiihdon valmennusjohto kokoustaa ensi viikolla – Pöydällä ainakin valmennuksen ja A-maajoukkueen kokoonpano: "Haasteita on ollut"

Kiinaan lähteneet suomalaisvalmentajat kertovat nyt, mitä miljardeja maksavan olympiahankkeen ytimessä oikeasti tapahtuu – Antti Leppävuori: ”Kukaan ei tiedä, mitä toiset tekevät”

Suosittelemme sinulle