Hyppää sisältöön

Eduskunnasta pudonneet: Kankaanniemi rauhallisin mielin, Aalto ja Paloniemi kommentoivat vain Facebookissa

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi ottaa eduskunnasta putoamisensa vastaan rauhallisin mielin.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi
Eduskunnasta pudonnut Toimi Kankaanniemi ei tunnusta olevansa pettynyt tai haikea. Kuva: Laura Tolonen / Yle
Arvo Vuorela

Toimi Kankaanniemi, 69, valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 32 vuotta sitten. Kaikkiaan hänellä on takanaan seitsemän kautta kansanedustajana. Kankaanniemi toimi myös ministerinä 1990-luvulla ollessaan kristillisdemokraattien kansanedustajana.

Sunnuntain vaaliessa Kankaanniemi jäi kansanedustajapaikasta varasijalle, mutta ei tunnusta olevansa pettynyt tai haikea.

– Aika tasaisen rauhallisesti eilen illalla ja tänään olen asiaa ajatellut ja järjestellyt omia asioitani vähän toisin. Tämä varamiehen paikka on siitä mielenkiintoinen, että se saattaa laueta työpaikaksi. Minä olen viisi vuotta ollut myös Europarlamentin ensimmäinen varajäsen. Kyllä tässä kaikenlaista kokemusta on, Kankaanniemi mietiskeli.

Arkadianmäeltä Keski-Suomen vaalipiiristä pudonneet Keskustan Aila Paloniemi ja Vihreiden Touko Aalto eivät halunneet kommentoida asiaa medialle. Sen sijaan he tilittivät tuntojaan Facebookissa. Molemmille on satanut satoja tykkäyksiä ja kommentteja.

Kansanedustaja Aila Paloniemi, eskusta ja Touko Aalto, vihreät Nettistudiossa
Aila Paloniemi ja Touko Aalto Yle Jyväskylän Nettistudiossa tammikuussa 2017. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Jyväskyläinen Aila Paloniemi on työskennellyt neljä kautta kansanedustajana ja tunnustaa olevansa pettynyt vaalitulokseensa.

– Vaalit on käyty. Keskusta säilytti kolme paikkaa Keski-Suomessa. Omalta kohdaltani vaalit olivat pettymys. Kovasta ja monipuolisesta kampanjasta huolimatta en onnistunut uusimaan valtakirjaani. Näin kävi monelle Keskustan kansanedustajalle ympäri Suomen, Paloniemi viestittää Facebookissa.

Sunnuntain eduskuntavaaleissa Paloniemi sai 2 516 ääntä eikä yltänyt varasijalle. Eino Nissinen keräsi 124 ääntä enemmän ja ylsi keskustan ensimmäiselle varasijalle.

Paloniemi kiittää Facebook-viestissään tukijoitaan ja äänestäjiään sekä viittaa hieman tulevaan.

– Uudet, raikkaat tuulet puhaltavat kuitenkin pian, ainakin toivon niin. Eikös sitä sanota että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu.

Perjantain vaalitilaisuudessa Verso Baarissa Paloniemi pohdiskeli mahdollista putoamistaan eduskunnasta ja kertoi, että jos niin käy, häntä kiinnostavat avustusjärjestöt ja kehitysyhteistyö.

Touko Aalto : Nyt takki on tyhjä

Touko Aalto julkaisi illan suussa Facebookissa kaksi viestiä. Ensimmäisessä pitkähkössä postauksessa Aalto kertasi viime syksyn jälkeisiä tapahtumia ja mennyttä vaalikampanjointia.

– Nyt takki on tyhjä. Kansanedustajana annoin neljän vuotta aivan kaikkeni. Sairasloman jälkeen tein parhaani. Se ei riittänyt. Sain kuitenkin olla ehdolla, tutustua myös uusiin vihreisiin toimijoihin ehdokasporukassa ja olla osaltani puolustamassa Keski-Suomen yhden kansanedustajan paikan toteutumista, kirjoittaa Aalto.

Aalto onnittelee viestissään myös Bella Forsgreniä kansanedustajan paikasta ja iloitsee nuorten naisten menestyksestä vaaleissa.

– Mitä seuraavaksi? En tiedä. Ainakin pesen pyykkiä, siivoan eduskunnan työhuoneen, jossa on kahdeksan vuoden pölyt ja yritän maksella vaalimainokset pois, päättää Aalto postauksensa.

Hiukan myöhemmin Touko Aalto irroitteli toisella Facebook-tilillään työnhakuilmoituksella.

‪– Jos on tarvetta kahdeksan vuotta eduskunnassa käytetylle ihmiselle, joka osaa rakentaa perustuslain kestävän sote-mallin, laatia taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän budjetin ja joka tuntee kaikki politiikan metkut, saa olla yhteydessä, kirjoitti Aalto.

Eduskuntavaaleissa Touko Aalto keräsi 3 073 ääntä ja päätyi varasijalle. Eduskuntaan Aallon tilalle noussut Bella Forsgren sai 4 365 ääntä.

Touko Aalto
Sinuhe Walliheimo (kok.) ja Touko Aalto (vihr.) jännittämässä vaalitulosta Jyväskylän kaupungintalolla sunnuntai-iltana. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Suosittelemme sinulle