Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kööpenhaminan poliisi estää maahanmuuttovastaisen puolueen mielenosoitukset – vastareaktiot voivat aiheuttaa vaaraa, pommiuhkakin olemassa

Uusi tanskalainen äärioikeistopuolue on yrittänyt järjestää omia tapahtumiaan useissa kohteissa Kööpenhaminassa.

Kööpenhaminalaisia poliiseja.
Kööpenhaminalaisia poliiseja. Kuva: Bax Lindhardt Denmark / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kööpenhaminan poliisi on kieltänyt maahanmuuto- ja islam-vastaista Stram Kurs -puoluetta järjestämästä tiistai-illalle suunnittelemaansa mielenosoitusta Blågårds Plads -aukiolla.

Kielto ovat voimassa keskiviikkoon puoleenpäivään.

Kielto on myös voimassa neljällä turva-alueella, joilla asuu runsaasti maahanmuuttajia ja joilla Tanskan tuoreen lain mukaan rikoksista annetaan tavanomaista kovemmat rangaistukset.

Poliisi perustelee päätöstään sillä, että puolueen tilaisuudet ovat omiaan heikentämään alueen turvallisuutta. Puolueen vastustajat ovat aikaisemmilla kerroilla synnyttäneet väkivaltaisia mellakoita, joiden aikana omaisuutta on tuhottu.

Uhka voi olla vakavampikin. Poliisi on ottanut Blågårds Plads -aukiolta talteen esineen, joka saattoi olla käsikranaatti. Sunnuntaina puolueen oli määrä järjestää tilaisuus Mjølnerparken-puistossa, mutta poliisi päätti siirtää tilaisuuden muualle, sillä hieman aiemmin samalla seudulla räjähti auto.

Tanskassa on noussut kiivas keskustelu Stram Kursista ja sen johtajasta Rasmus Paludanista. Pääministeri Lars Løkke Rasmussenia ja Tanskan poliisijärjestön puheenjohtajaa Claus Oxfeldtia myöten Tanskan johto on paheksunut Stram Kursin toimintaa, jonka katsotaan olevan puhdasta muslimiväestön provosoimista.

Sunnuntain tapahtumassa Paludan käsitteli koraania halventavasti, mistä seurasi välittömästi vastareaktio. Muslimijoukko nousi puolustamaan uskonnon pyhää kirjaa, mikä tapahtui vandalisoimalla kaupungin katuja, polttamalla autoja ja kivittämällä poliisia.

Kööpenhaminassa mellakointia ja kymmeniä tulipaloja – väkijoukko raivostui puoluejohtajan esiintymisestä

Kööpenhaminan poliisi lupaa huolehtia Stram Kursin jäsenten perustuslaillisesta kokoontumis- ja sananvapaudesta. Poliisi harkitsee puolueelle vaihtoehtoisia kohteita mielenosoituksen järjestämiseen.

Lisää aiheesta:

Berlingske: Politiet forbyder Rasmus Paludan at demonstrere på Blågårds Plads - politiet bekræfter fund af genstand, der ligner en håndgranat

Suosittelemme sinulle