Hyppää sisältöön

Juha Sipilän ero: Keski-Suomen keskustalaiset haluavat tulevan puheenjohtajan muistavan puolueen juuret

Keskustan keskisuomalaiset kansanedustajat eivät yllättyneet Juha Sipilän eroilmoituksesta puolueen puheenjohtajan tehtävästä.

Juha Sipilä ja Paavo Väyrynen esiintymislavalla pöytien ääressä. Juha Sipilä valittiin keskustan puheenjohtajaksi vuonna 2012. Puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei päässyt vaalien toiselle kierrokselle.
Juha Sipilä valittiin keskustan puheenjohtajaksi Rovaniemen puoluekokouksessa 6. kesäkuuta 2012. Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei päässyt vaalien toiselle kierrokselle. Kuva: Yle
Arvo Vuorela

Keskustan vastavalitut kansanedustajat Anne Kalmari, Petri Honkonen, Joonas Könttä ja eduskunnan jättänyt konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen osasivat odottaa Juha Sipilän eroa puheenjohtajan tehtävästä.

– Sipilällä oli varmaan tilansa ja sijansa ja hän teki monessa hyvää työtä, mutta toisaalta ehkä keskustalle tärkeät asiat ja arvot jäivät sivulle, kun Sipilän johdolla nostetiin Suomi suosta, Pekkarinen analysoi.

Pekkarinen ei itse aio hakeutua keskustan johtoon eikä myöskään nimeä suosikkiaan.

– Nyt on toisenlainen tilanne eli nyt tarvitaan johtajaa, joka palauttaa luottamuksen keskustan perinteisiin kannattajiin ja kykenee uudistumaan tavalla, jolla saadaan myös uusia kannattajia.

Neljännelle eduskuntakaudelle lähtevällä kivijärveläisellä Anne Kalmarilla on yksi nimi mielessä uudeksi puheenjohtajaksi.

– Tarvitsemme inhimillisen, eteenpäin katsovan ja sanavalmiin henkilön. Jos loistavan ministeripestintyön tehnyt Annika Saarikko haluaa hakeutua puheenjohtajaksi, annan hänelle täyden tuen, vaikka hän on saamassa vauvan myöhemmin tänä vuonna. Mielestäni sekin olisi edistyksellistä, että puheenjohtaja voi olla nuori äiti, Kalmari pohdiskelee.

Saarijärveläinen keskustan toiselle kaudelle valittu kansanedustaja Petri Honkonen sanoo keskustan tarvitsevan puheenjohtajakseen kovan politiikan osaajan. Honkonen ei itse ole kiinnostunut puheenjohtajuudesta, vaan sanoo keskittyvänsä kansanedustajan tehtävään.

– Mielestäni tarvitaan hyvin keskustan aatteen juuret ja lähtökohdat tunteva ja kokenut poliitiikan osaaja puheenjohtajan paikalle.

Uusi keskustan keskisuomalainen kansanedustaja Joonas Könttä pitää Sipilän toimintaa suoraselkäisenä, mutta kaipaa uudelta johtajalta ehkä vähän paluuta menneseen.

– Ehkä täytyy jonkin verran palata juurille, muistaa alkiolaisuus ja köyhän asia nykyistä vahvemmin. Meillä on paljon hyviä vaihtoehtoja, mutta kyllä kenttä osaa prässätä ja valita oikean puheenjohtajan sitten kun sen aika tulee.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti tänään blogikirjoituksessaan eroavansa puolueen puheenjohtajan tehtästä. Sipilä kertoo, ettei vaalitulos jättänyt hänelle muita mahdollisuuksia.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous valitseen keskustalle uuden puheenjohtajan 7. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle