Hyppää sisältöön

Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamo sai luvan toiminnan aloittamiselle – käsittelee lähes kaikki maan jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat

Nykyisten suunnitelmien mukaan Fortum laskisi poistovedet mereen. Aluehallintoviraston päätökseen voi hakea muutosta hallinto-oikeudelta, mutta Fortum saa aloittaa laitoksen toiminnan mahdollisista valituksista huolimatta.

Fortumin tuhkajalostamo Porin Mäntyluodossa.
Fortumin tuhkajalostuslaitos sijaitsee Porin Mäntyluodossa. Kuva: Katja Halinen / Yle
Lore Korpelainen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntänyt ympäristöluvan Fortumin Mäntyluodon tuhkanjalostamolle ja sen toiminnan aloittamiselle.

Aluehallintoviraston mukaan päästöjä on mahdollista rajoittaa tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella. Virasto pitää jätevesien sisältämiä haitallisten aineiden pitoisuuksia niin alhaisina, että lupa voidaan myöntää. Laitokselle ei saa ottaa vastaan ulkomailta tuotuja jätteitä.

Päätökseen voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla, mutta Fortum saa aloittaa laitoksen toiminnan mahdollisesta valituksesta huolimatta. Toiminta aloitetaan tulevana kesänä.

– Tarkkaa aikaa ei ole vielä tiedossa, mutta pyrimme saamaan toiminnan käyntiin jo kesän alussa, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Maan suurin tuhkanjalostamo

Energiayhtiö Fortum Poriin rakentama tuhkanjalostamo on Suomen suurin. Mäntyluodossa on tarkoitus käsitellä melkein kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhka, jota ei voi sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle. Laitoksessa tuhkasta poistetaan suolaa. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen tuhka kaatopaikataan.

Nykyisten suunnitelmien mukaan Fortum laskisi poistovedet mereen. Poistoputki tulisi suunnitelmien mukaan Karhuluodon edustalle, noin puolitoista kilometriä rannasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan putki olisi laskenut suoraan Porin satama-altaaseen. Uusi sijainti päätettiin viranomaisilta ja asukkailta tulleen palautteen perusteella.

Fortum sai jo aiemmin luvan suljetun järjestelmän koetoiminnan aloittamiseen Mäntyluodossa. Mikäli suljettu järjestelmä saataisiin teknisesti toimimaan, laitoksen ei tarvitsisi ohjata jätevesiä lainkaan mereen.

Vastustus poiki kansalaisliikkeen

Meri-Porin asukkaat vastustavat laitoksen avaamista sen mahdollisten ympäristövaikutusten takia. Asian takia on perustettiin myös kansalaisliike, joka on vaatinut laitokselle suljettua järjestelmää.

Fortum haki aluehallintovirastolta ympäristölupaa jo toistamiseen. Keväällä 2017 myönnetty lupa kumottiin myöhemmin Vaasan hallinto-oikeudessa. Pitkän valitusprosessin välttämiseksi Fortum päätti hakea kokonaan uutta lupaa.

Suljettua järjestelmää testattu

Fortum sai syksyllä aluehallintovirastolta luvan suljetun järjestelmän koetoiminnan aloittamiseen Mäntyluodossa. Menetelmän avulla tuhkasta liukeneva suola otetaan talteen sen sijaan, että se johdettaisiin vesienkäsittelyprosessin jälkeen mereen.

– Analysoimme tulokset huolellisesti koetoiminnan päätyttyä ja arvioimme minkälaisella tutkimus- ja kehityshankkeella työtä on paras jatkaa, sanoo Kalle Saarimaa.

Koetoiminnan on tarkoitus jatkua jopa kolme vuotta.

Suosittelemme sinulle