Hyppää sisältöön

Rekry-mummo houkuttelee lähihoitajaopiskelijoita vanhustyöhön Jyväskylässä – kesäsijaistakin puute

Vanhustyöhön tarvitaan kipeästi lisää käsipareja, sillä Jyväskylän kaupungilta eläköityy kahden vuoden sisään 60 vanhuspalveluiden työntekijää.

 Rekry-mummo Pirkko Soidinmäki kävi houkuttelemassa lähihoitaja-opiskelijoita vanhustyöhön Jyväskylän Gradialla.
Rekry-mummo Pirkko Soidinmäki kävi houkuttelemassa lähihoitaja-opiskelijoita vanhustyöhön Jyväskylän Gradialla. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Arvo Vuorela

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila varoittelee, että lähihoitajat loppuvat Suomesta kymmenen vuoden kuluttua.

Jyväskylän kaupunki on ottanut käyttöön uusien työntekijöiden rekrytoinnissa mallin, jossa hakija kohtaa sairaalasta kotiutuneen mummon.

Näissä mummolive-haastatteluissa mummoa esittävä Pirkko Soidinmäki kävi houkuttelemassa lähihoitaja-opiskelijoita vanhustyöhön Jyväskylän Gradialla. Haastatteluita on tehty Keljon vanhainkodissa viime syksystä alkaen. Soidinmäki on itsekin tehnyt työuransa vanhusten parissa.

– Vanhat ihmiset ovat tosi ihania ihmisiä, tosi leikkisiä. Kyllä vanhoja ihmisiä on ihana hoitaa, hehkuttaa Soidinmäki.

Lähihoitajaopiskelijoita arveluttaa usein vanhuspalveluiden työn luonne. Aleksi Sorsaa ei arvelluta, vaan hän on menossa kesätöihin vanhainkotiin.

– Tämä tuntu omalta alalta ja tällä on hyvä työllistyminen, varsinkin jos on mies. Kyllä maailmankuva saa uutta väritystä, kun tekee pari vuoroa. Vanhukset ovat välillä tosi ihania ja välillä ei niin ihania, mutta parempi muistella niitä ihania.

Jokikartanon ryhmäkodeissa työskentelevä lähihoitaja Miisa Parkkonen Jyväskylästä kertoo opiskelijakavereiden hakeutuneen muihin töihin.

– Suuri osa taisi hakea ensihoitoon ja mielenterveyspuolelle. Kovin moni ei ole vanhuspuolelle suuntautunut. Sitä ei koeta kovin houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Pitää itse kokea ja tehdä tätä työtä niin huomaa, että siinä on paljon hyviä puolia.

Maria Rantanen on menossa kesätöihin Viitasaaren vanhuspalveluihin.

– Nuorilla ihmisillä vanhuus on vielä niin kaukana, että ehkä he siksi epäilevät olevansa vanhusalalla hyviä.

Hoitoalan työvoimapulan syveneminen näkyy etenkin vanhusten kotihoidossa ja palvelutaloissa. Kesälomasijaisten rekrytointi on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Osasyynä tähän ovat vanhustyön imagoa viime aikoina ravistelleet kohut.

Jyväskylässä kesän sijaishakemuksissa oli roima pudotus. Niitä tuli tänä keväänä 110, kun viime vuonna hakijoita oli 186.

Palveluesimies Päivi Huttunen Jyväskylän kaupungilta arvioi, että vielä puuttu parikymmentä sijaistajaa kesälle.

– Töihin kaupungille tarvitaan noin satakunta lähihoitajaa lomien ajaksi, summaa Huttunen.

Suosittelemme sinulle