Hyppää sisältöön

Soite laati tiukan säästöohjelman

Ohjelma sisältää vuodepaikkojen vähentämistä, yksityistämistä ja teknologian hyödyntämistä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle
Sari Vähäsarja

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on tehnyt laajan seitsemän kohdan ohjelman talouden tasapainottamiseksi. Lopullisesti ohjelman hyväksyy valtuusto toukokuun lopussa.

Tavoitteena on säästää 11-14 miljoonaa euroa. Ohjelma lähtee siitä, että toimintoja karsitaan, turhista tiloista luovutaan, avohoitoa, ennalta ehkäisyä ja kotiin vietäviä palveluja vahvistetaan. Lisäksi hyödynnetään teknologiaa. Muutokset on tarkoitus toteuttaa asteittain.

Soite haluaa vähentää 12 paikkaa Tunkkarin ja Kannuksen vuodeosastoilta ja siirtää resurssin kotisairaalaan ja kotihoitoon. Soite aikoo yksityistää osan vanhusten tehostetun palveluasumisen palveluista. Tämä koskee esimerkiksi Lepolaa, Hopijakumpua, Harjukotia, Kotirantaa, Heimbo:ta ja Emiliehemmetiä.

Vammaisten lasten hoidossa ja lastensuojelussa Soite puolestaan aikoo vähentää ostopalvelua ja hoitaa ne itse.

Toimintoja yhdistetään

Soite aikoo keskittää ja lakkauttaa toimintoja Kruunupyyssä. Siellä tarkoitus on lopettaa vanhuksille lyhytaikaista kuntouttavaa laitoshoitoa tarjoava yksikkö Teerijärvellä ja sulkea vastaanottopalvelut Alavetelissä sekä rajoittaa lääkärivastaanottoa Teerijärvellä. Kruunupyyn neuvola halutaan keskittää Alaveteliin.

Kehitysvammahuollossa Kälviällä toimivan toimintakeskus Duunin toiminnot aiotaan siirtää Kokkolan toimintakeskus Kompassiin. Perhehoitoa aiotaan lisätä, samoin senioriasumista.

Kotihoidon tueksi on suunniteltu muun muassa lääkerobotteja, monipuolisia turvaranneketoimintoja ja mahdollisuutta ottaa etäyhteys hoitajaan. Vastaanotoilla säästöä haetaan hyödyntämällä etäyhteysmahdollisuuksia ja tarkistamalla toimipisteiden aukioloaikoja.

Suosittelemme sinulle