Keskustan historiallisen huono tulos eduskuntavaaleissa pakottaa puolueen kovalle kulukuurille.
Koska murskatappio vei keskustalta 18 kansanedustajan paikkaa, tarkoittaa se sitä, että puolueen saama puoluetuki vähenee runsaalla 2,6 miljoonalla eurolla vuodessa.
Puoluetuki jaetaan eduskuntapuolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella.
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että puolueen täytyy nyt miettiä, miten se organisoi menonsa, kun tulot putoavat.
– Kyllä tämä meille sopeuttamisia tarkoittaa ja totta kai se on ikävä tunne.
Pirkkalainen ei osaa vielä sanoa, joutuuko keskusta esimerkiksi vähentämään työntekijöitä puoluetoimistosta tai piirijärjestöistä.
– Meillä puolue-elimet tekevät lopulta sen päätöksen, että millä tavalla talousarviota muutetaan ja mistä sopeutus tehdään, hän kertoo.
Pirkkalainen arvioi kuitenkin, että muun muassa vuoden 2021 kuntavaalien ja neljän vuoden päästä järjestettävien eduskuntavaalien rahoittaminen tulee olemaan puolueelle aiempaa vaikeampaa. Pian järjestettävät eurovaalit puolue pystyy vielä rahoittamaan vanhan puoluetukipotin rahoilla.
Valtava puoluetukien menetys ja siitä seuraava vyönkiristys ei silti tarkoita keskustan talouden romahtamista. Pirkkalainen muistuttaa, että puolueen talous on jo ennalta kunnossa.
– Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen puolue oli taloudeltaan huonommassa kunnossa ja velkaakin oli. Juha Sipilän puheenjohtajuuskauden aikana puolueen talous laitettiin taas kuntoon, että siinä mielessä tilanne on parempi kuin ennen hänen puheenjohtajuuttaan.
Vasemmistopuolueille jättilisäys
Vaalivoittaja SDP:n saama puoluetuki luonnollisesti nousee.
SDP:n kuuden paikan voitto ja 40 edustajanpaikkaa tietävät lähes 900 000:ta euroa lisää rahaa puolueen kassaan vuodessa. Täten SDP saa puoluetukea jatkossa noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa.
SDP:n tilanne on nyt täysin toisenlainen kuin vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen, jolloin puoleen kokema kipeä vaalitappio pakotti demarit säästöihin. Säästöjen seurauksena puolue joutui muun muassa vähentämään puoluelehtensä ilmestymistiheyttä.
Toisenlainen tilanne on nyt myös vasemmistoliitolla, joka niin ikään joutui sopeuttamaan toimintaansa viime eduskuntavaaleissa saadun tappion jälkeen.
Neljä lisäpaikkaa saaneen vasemmistoliiton puoluetuki kasvaa lähes 600 000 eurolla vuodessa lähes 2,4 miljoonaan euroon.
Vihreät: Rahat "maailman muuttamiseen"
Vaaleissa paikkamääräänsä viidellä lisännyt vihreät hyötyy myös voitostaan rahallisesti. Vihreillä puoluetuki nousee vuositasolla runsaalla 740 000 eurolla lähes kolmeen miljoonaan euroon.
Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kuvailee lisärahoitusta tärkeäksi, koska vihreillä ei ole taustalla suuria yksittäisiä rahoittajia kuten säätiöitä. Vihreät on joutunut perinteisesti turvautumaan puoluetuen lisäksi vain yksittäisten ihmisten lahjoituksiin.
Miettinen sanoo, että vihreissä ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, miten tuleva resurssilisäys aiotaan käyttää. Asiaa mietitään hänen mukaansa seuraavien kuukausien aikana.
– Sen voin kuitenkin tässä vaiheessa sanoa, että kaikki raha tullaan käyttämään lyhentämättömänä maailman muuttamiseen, eli siihen suuntaan, mitä meidän äänestäjät ovat toivoneet, Miettinen muotoilee.
Kolmannen jytkynsä vaaleissa ottanut perussuomalaiset kasvattaa jo aiemmin muhkeaksi muodostunutta tukipottiaan, mutta vain hieman. Puolueen saama yksi lisäpaikka tarkoittaa puolueelle jatkossa yli 5,7 miljoonaa euroa vuodessa.
Kokoomuksenkin yksi lisäpaikka takaa puolueelle jatkossa mukavat runsaat 5,5 miljoonaa euroa vuodessa.
Tähän juttuun lasketut puoluetuen vähenemiset ja lisäykset perustuvat valtion viimeisimpään vahvistettuun talousarvioon, jossa asiasta on päätetty. Viime kädessä uusi hallitus päättää, minkä suuruiset tuet puolueet vastedes saavat.
Viimeisimmän vahvistetun talousarvion mukaan valtioneuvosto myöntää lähes 30 miljoonaa euroa vuodessa puoluetukea puolueille. Tuki on 148 175 euroa kansanedustajaa kohden.
Tuesta puolet on varsinaista puoluetukea ja lopulla tuetaan puolueiden tiedotustoimintaa ja viestintää. Puoluetukea on myönnetty vuodesta 1967 lähtien.
Voit keskustella aiheesta kello 20 saakka.
Lue myös: