Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Budapestissa kotikentällään taisteleva Suomen pöytätennisässä Benedek Olah on valmis MM-kisoihin: ”Jos voitan vain ensimmäisen pelin, olen tehnyt turhaa työtä”

Pöytätenniksen MM-kilpailut käynnistyvät sunnuntaina Unkarin Budapestissa.

Benedek Olah
Benedek Olah tavoittelee MM-kisoista hyvää sijoitusta. Kuva: AOP
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen pöytätenniksen ykkösnimi Benedek Olah pääsee kisaamaan sunnuntaina käynnistyvissä Budapestin MM-kisoissa kotikentällään.

Seinäjoella varttuneen Olahin vanhemmat ovat Unkarista, ja viimeiset neljä vuotta hän on asunut maan pääkaupungissa Budapestissa. Siellä Suomen pöytätennisässän elämä on täyttynyt treenistä, hyvästä ruoasta, kauniista maisemista – ja autossa istumisesta.

–Helvetin ruuhkat, Olah kiroaa ja pahoittelee kovasti, että puhelinhaastatteluaika on hieman venähtänyt.

Ruuhkia lukuunottamatta suomalainen vaikuttaa viihtyvän toisessa kotimaassaan – jopa niin hyvin, ettei paluu Suomeen ole tuntunut ajankohtaiselta.

– Tulin tänne ennen viime olympialaisia katsomaan, kuinka hyvät treenit täällä on ja miten kehittyy. Kehitys on ollut niin hyvää, että on kannattanut jäädä, kertoo Olah Yle Urheilulle puhelimitse.

Yksi ratkaiseva tekijä on myös valmennus. Olahia 14 vuotta valmentanut Peter Aranyosi valmentaa myös Unkarin maajoukkuetta.

– Hän on pitänyt minusta myös kansainvälisesti huolta. Saksasta on tullut kutsuja, mutta jos menisin Saksaan, minulla ei olisi valmentajaa siellä mukana. Täällä minua arvostetaan ja pääsen pelaamaan parhaimpien pelaajien kanssa, Olah kertoo.

”Kaikki ovat täällä”

Kehitystä on todella tullut. Rion olympialaisia edeltävänä talvena suomalainen löytyi vielä rankinglistan sijalta 151. Tällä hetkellä Olah on maailmanlistan 72:s. Samalla suomalaisen ei tarvitse osallistua sunnuntain ja maanantain karsintoihin, vaan hän pääsee aloittamaan turnauksen tiistaina suoraan pääkaaviovaiheesta, sillä hänet sijoitettiin MM-turnauksessa 59:nneksi. Sekä miehissä että naisissa 64 parasta pelaajaa sijoitettiin suoraan pääkaavioon. Taso turnauksessa on kuitenkin kova.

– Kaikki ovat täällä. Kiinalaiset ovat piilotellet itseään, ne eivät ole hirveästi vastakkain pelanneet. Monelle tämä on vuoden päätavoite, myös minulle.

Sijoituksensa suhteen Olah on kuitenkin realistinen.

– Jos olen 64 parhaan joukossa eli voitan vain ensimmäisen pelin, olen pettynyt. Sitten olen tehnyt aika turhaa työtä. Jos olen 32 joukossa, se on ihan OK, mutta voisi ehkä paremminkin mennä. Jos olisin 16 joukossa, niin tuntuisi, että nyt alkaa jo löytymään ja voisi toivoa sitä kasiakin jo. Sillon oltaisiin oikeasti jo tosi iloisia.

Olah osallistuu myös nelinpeleihin. Nelinpelissä hän kisaa lupaavan nuoren Alex Naumin kanssa ja sekanelinpelissä Annika Lundströmin kanssa.

– Ne ovat alkulämmittelyjä minulle. Alex on todella hyvä juniori. Hän on hieman liian nuori, taso ei ihan vielä riitä, hän löytyy muistaakseni maailmanlistan sijalta 400 jotain.

– Mutta toisaalta kyllä me pelaamme hyvin, ja varmaan joitakin yllätämme. Nämä ovat ensimmäiset kansainväliset kisat yhdessä. Jos Alex jatkaa hyvää kehitystään, tavoitteena olisi joskus EM-mitali joukkueissa. Mutta siihen on vielä matkaa, kun kaveri on vasta 17.

Voimaa punttisalilta

MM-kisoihin valmistautuessaan Olah kisasi Qatarin kovatasoisessa turnauksessa sekä Omanin avoimissa kisoissa, mutta muuten kansainväliset kisat ovat saaneet väistyä punttitreenin tieltä.

– Ei ole ollut hirveästi kansainvälisiä kisoja. Ranskassa Olen saanut kovia, tärkeitä pelejä. Siellä on vielä loppupelit, sarja on mennyt hyvin. Meillä on vielä kolme peliä ja kaikki pitäisi voittaa, niin ollaan ykkösiä, Jura Morezia edustava Olah kertoo.

Kisoissa kiertelyn sijaan Olah onkin keskittynyt kuntotreeniin.

– Heikkouteni oli ennen se, etten pystynyt pelaamaan seitsemää peliä huipputasolla. Nyt on ollut niin pitkä valmistautuminen, että olen oikeasti helpottunut, että pääsen kisoihin. Silloin pitää vain pelata eikä tarvitse treenata tai tehdä tuollaista rääkkiä.

Kuntotreeni on ollut paikallaan myös taloudellisen tilanteen vuoksi. Olah putosi viime vuoden lopulla Olympiakomitean tukea saavien listalta.

– Pari huipputyyppiä lähti vähän isommalla summalla mukaan, kisat ja leirit pitäisi nyt olla kunnossa. Sain, mitä toivoin minimissään, että ei tarvitse ihan laskea, mihin kaikkiin kisoihin pääsee, Olah kertoo.

– Totta kai tilanne voisi olla parempi. Ei minulla ole tietenkään hierojaa tai fysioterapeuttia mukana eli ei ole niin ammattimaista, kuin jos verrataan vaikkapa Saksan, Japanin tai Kiinan pelaajiin.

Joihinkin kisoihin lähtemistä on Olah joutunut myös harkitsemaan kaksi kertaa.

– Kesällä on ensin Minskin kisat ja sen jälkeen olisivat Australiassa avoimet kisat, mistä saisi törkeästi pisteitä. Reissu maksaisi ehkä yksin 3500 euroa, matka kestäisi puolitoista vuorokautta ja heti Minskin kisojen jälkeen pitäisi pelata hyvin. En lähde kalastelemaan onnen pisteitä ihan sen rahan takia.

Kaikesta huolimatta Olah lähtee MM-turnaukseen luottavaisin mielin.

– Olen treenannut niin paljon. Mitään ei jää arvailujen varaan.

Lue myös:

Benedek Olah taipui japanilaisvastustajalle kovatasoisessa pöytätennisturnauksessa Qatarissa

Suomen paras pöytätenniksen pelaaja Benedek Olah ihmettelee olympiakomitean kovia kriteerejä: "32 parhaan joukkoon eteneminen vastaa EM-finaalitasoa"

Olah karsiutui loppuottelusta ja päätyi kolmanneksi pöytätenniksen Finlandia Openissa

Olahin EM-pelit päättyivät toisella kierroksella

Suosittelemme sinulle