Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tämä yritys tekee suurimman osan Suomen tippaleivistä – toista miljoonaa "syheröä" myydään vappuviikolla, sitten loppuu kuin seinään

On oma taiteenlajinsa arvioida kysyntää tuotteelle, jota ostetaan käytännössä vain yhtenä viikkona vuodessa.

Harri Malviala
Harri Malvialan leipomo valmistaa yli puolet Suomen tippaleivistä. Kuva: Joonas Nieminen / Yle
Pekka Niiranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Malvialan tippaleipäleipomossa käy näinä päivinä vilske. Yrityksellä on leipomo neljällä eri paikkakunnalla, mutta kaikki tippaleivät tehdään yhdessä ja samassa paikassa, Kuopion Vehmersalmella.

Tippaleipä on tyypillinen sesonkituote, jonka valmistus alkaa heti tammikuun alussa ja kestää vappuun saakka.

Tänä keväänä Vehmersalmella valmistuu lähes puolitoista miljoonaa "syheröä".

– Teemme yli puolet Suomen markkinoiden tippaleivistä, arvelee yrittäjä Harri Malviala.

Omalla nimellä markkinoitavien leivonnaisten lisäksi Malviala valmistaa tippaleipiä noin kymmenelle muulle merkille. Myös ne on tehty Vehmersalmella.

Osa Malvialan uniikista tippaleipäkoneesta.
Itse kehitettyä tippaleipäkonetta tuunataan vuosittain. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Valtaosa myydään vappua edeltävällä viikolla

Yritys aloitti tippaleipien tekemisen jo kolmekymmentä vuotta sitten, ja yhtä kauan on työn alla ollut myös niitä valmistava kone. Sitä on tuunattu joka vuosi kuin ralliautoa konsanaan.

– Kyllä meillä alkaa jo joku haisu olla tippaleipien valmistuksesta, Malviala virnistää.

Oma taiteenlajinsa on kysynnän arvioiminen. Harri Malvialan mukaan 80–90 prosenttia tippaleivistä myydään vappua edeltävän viikon aikana.

– Me peilaamme edellisvuosien määriä. Niissä ei tapahdu paljon muutoksia.

Malvialalla on tosin kokemusta myös pieleen menneestä arviosta. Niin kävi viimeksi viisi vuotta sitten, kun yrityksen tuotanto jäi satatuhatta tippaleipää vajaaksi. Seuraavana vuonna jäi taas saman verran yli.

Tippaleipien tomusokerointi.
Tomusokeri kruunaa korvasienentä muistuttavan tippaleivän. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Parinkymmenen ihmisen työ, yrityksen tuloksesta kymmenesosa

Tippaleivän elämänkaari on lyhyt, sillä kyse on herkusta, jota mutustetaan rinnuksille ainoastaan vappuna.

Valmistajan näkökulmasta kyseessä on kuitenkin merkittävä tuote.

– Sen osuus yrityksen tuloksesta on kymmenkunta prosenttia, Malviala paljastaa.

Tippaleipiä on Vehmersalmella tekemässä kaikkiaan parikymmentä ihmistä. Joukossa on paljon sesonkityöntekijöitä, joiden työ loppuu vappuna.

Harri Malvialan mukaan vappuna hiljenee myös koko Vehmersalmella sijaitseva leipomo.

– Tässä rakennuksessa ei tehdä mitään muuta kuin tippaleipiä.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella artikkelin lopussa kello 20:teen saakka.

Suosittelemme sinulle