Oulun yläkouluissa otettiin viime syksynä käyttöön pakolliset ulkovälitunnit osana Liikkuva koulu -projektia (Oulun kaupunki). Kaikki Oulun koulut ovat sitoutuneet viettämään päivässä ainakin yhden välitunnin ulkona. Aikaisemmin yläkoululaisten ei tarvinnut viettää yhtään välituntia ulkona.
Oulun perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuoren teettämän kyselyn mukaan kuitenkin vain kaksi kolmasosaa Oulun kouluista noudattaa käytäntöä.
Kaakkurin koulussa pakolliset ulkovälitunnit ovat herättäneet keskustelua oppilaiden keskuudessa. Kaakkurin koulussa pakollista ulkovälituntia vietetään ruokavälitunnilla ja sen kesto on 20 minuuttia.
Yle Oulun Uutisluokan teettämän kyselyn mukaan yli 90 prosenttia Kaakkurin koulun oppilaista ei pidä pakollisista ulkovälitunneista. Uutisluokkalaiset tekivät kyselylomakkeen, johon vastasi yhteensä 219 oppilasta. Kaakkurin yläkoulussa on yhteensä noin 310 oppilasta.
Osa oppilaista kertoo, että he viettäisivät ulkovälitunnin mieluummin sisällä tehden jotain muuta. Ulkona yläkoululaiset seisoskelevat ovien edessä, suurin osa puhelin kädessä tai kavereiden kanssa jutellen.
Kaakkurin koulun 9-luokkalainen Malla Ryynänen on sitä mieltä, että ulkovälitunneilla on negatiivinen vaikutus esimerkiksi opiskeluun.
– Mielestäni ulkovälitunnit eivät edistä oppimista, sillä niiden aikana ei voi kerrata kokeisiin, eikä esimerkiksi tehdä esitelmää loppuun.
Oppilas: Ulkovälitunnit kiristävät opettajien ja oppilaiden välejä
Suurin osa koulun oppilaista kokee myös, että heidän mielipiteitään ei ole kuultu. Pakollisista ulkovälitunneista ilmoitettiin viime syksynä keskusradion kautta ja ne alkoivat heti.
Joidenkin oppilaiden mukaan myös koulun ilmapiiri on kärsinyt pakollisten ulkovälituntien myötä. Helsingin Sanomien jutun mukaan joissain kouluissa on luovuttu pakollisista ulkovälitunneista ilmapiirin parantamiseksi.
– Oppilaiden ja opettajien välinen suhde on selkeästi kiristynyt ja ulkovälitunneista on tullut erittäin negatiivinen aihe, kertoo 9-luokkalainen Miika Kallioniemi.
Koulun 7-luokkalaiset suhtautuvat selkeästi ulkovälitunteihin myönteisimmin. Uutisluokan kyselyn mukaan heistä noin 23 prosenttia on halukkaita menemään ulos.
– Tiedän, että ulkovälitunnit on hyvä asia opiskelun kannalta, mutta joskus sinne ulos lähteminen voi olla vähän vaikeaa, sanoo 7- luokkalainen Iida Pinolehto.
– Ulkovälitunnit on ihan kivoja ja niiden jälkeen jaksaa opiskella, jatkaa 7-luokkalainen Ilmari Tervaskanto.
Rehtori: Ulos meneminen välitunnilla on hyväksi
Kaakkurin koulun yläkoululaiset tekivät viime syksynä adressin ottaakseen kantaa pakollisiin ulkovälitunteihin. Suurin osa yläkoululaisista allekirjoitti adressin, jossa vaaditiin, että pakollisesta ulkovälitunnista luovuttaisiin. Rehtori Outi Ervastin mukaan vanhaan järjestelyyn palaamiseen ei kuitenkaan ollut aihetta, sillä pakollisia ulkovälitunteja on kuitenkin vain yksi.
Koulun opettajat ovat ulkovälitunnin ajan käytävillä opastamassa oppilaita ulos. Osa oppilaista ilmaisee mielipiteensä ulkovälitunneista myös jäämällä luvatta sisälle, mikä usein johtaa Wilma-merkintään.
Ulkovälitunnit on ihan kivoja ja niiden jälkeen jaksaa opiskella.
Ilmari Tervaskanto
Ervastin mukaan pakollisia ulkovälitunteja on suunniteltu yhdessä liikunnanopettajien kanssa. Rehtorin mukaan välitunnilla ulos meneminen on hyväksi, vaikka mukavuudenhalu houkuttelisikin jäämään sisälle.
Aleksandra Ilola, Claudia Ilola, Katariina Salmi, Sanna Haverinen ja Elina Jylhä, Kaakkurin koulun Uutisluokka. Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.
Lue myös: