Hyppää sisältöön

Rottaruno maahanmuuttajista oli liikaa Itävallan äärioikeistolaiselle vapauspuolueelle – Braunaun apulaispormestari joutuu eroamaan

Apulaispormestari Christian Schilcherin runo on inhottava ja syvästi rasistinen, sanoo Itävallan konservatiivinen liittokansleri Sebastian Kurz.

 Liittokansleri Sebastian Kurz ja varaliittokansleri Heinz-Christian Strache.
Sekä konservatiivinen liittokansleri Sebastian Kurz (vasemmalla) että vapauspuoluetta edustava varaliittokansleri Heinz-Christian Strache tuomitsevat Braunaun apulaispormestarin julkaiseman runon. Kuva: Christian Bruna / EPA-EFE
Katriina Töyrylä

Itävallan äärioikeistolaista vapauspuoluetta edustava Christian Schilcher on joutunut eroamaan sekä apulaispormestarin tehtävästä että puolueesta kirjoittamansa rasistisen runon takia, kertoo itävaltalaismedia.

Braunau am Innin apulaispormestarina toiminut Schilcher aiheutti kohun, kun hän julkaisi vapauspuolueen paikallisessa lehdessä rottaperspektiivistä kirjoitetun runon Rottien kaupunki. Runossa muun muassa varoitetaan sekoittamasta kulttuureja.

Runo on suututtanut sekä opposition, että konservatiivisen liittokanslerin Sebastian Kurzin. Kurzin ÖVP muodostaa hallituksen yhdessä vapauspuolue FPÖ:n kanssa.

Kurz on kutsunut runoa inhottavaksi, epäinhimilliseksi ja syvästi rasistiseksi. Hänen mukaansa Schilcherin ero on ainoa looginen seuraus, kertoo muun muassa itävaltalaislehti Die Presse (siirryt toiseen palveluun).

Rottaruno oli liikaa jopa vapauspuoluetta johtavalle varaliittokansleri Heinz-Christian Strachelle. Hänen mukaansa runo ei sovi yhteen puolueen periaatteiden kanssa. Schilcher eroaa välttyäkseen vahingoittamasta puoluetta, Strache sanoo.

Myös FPÖ:n Ylä-Itävallan aluejohtaja Erwin Schreiner on tuominnut runon. Hänen mukaansa rotan ja ihmisen rinnastaminen on historiallisesti latautunutta ja siten mautonta ja tuomittavaa. Schreiner pitää runoa epäonnistuneena yrityksenä käsitellä vakavaa asiaa, kertoo Itävallan yleisradio ORF. (siirryt toiseen palveluun)

Braunau am Inn on Adolf Hitlerin synnyinkaupunki.

Lue myös:

Natseja ylistävät opiskelijalaulut kaatoivat itävaltalaispoliitikon

Suosittelemme sinulle