Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yksi maailman suurimmista demotapahtumista vetää tuhansia tietokonenörttejä – Assy-kansalle pelit ovat ykkösasia, mutta demoillakin on yhä paikkansa

Suomessa järjestettävät Assembly-tietokonefestivaalit ovat lajissaan maailman suurimpia.

Assembly-tapahtumaa vuodelta 2017. Ihmisiä pelaamassa tietokonepelejä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Yle Uutisluokka
Avaa Yle-sovelluksessa

Assembly on Suomessa järjestettävä tietokonefestivaali. Assemblyt ovat maailman suurimpia demotapahtumia. Demot ovat tietokoneella koodattuja kuvaa ja ääntä yhdistäviä musiikkivideomaisia esityksiä.

Assemblyja on järjestetty jo vuodesta 1992. Se oli alun perin kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma. Vuodesta 2007 lähtien tapahtumaa on järjestetty kahdesti vuodessa, helmikuussa Winter Assembly ja kesällä Summer Assembly.

Summer Assembly -tapahtumassa on noin 4 000 konepaikkaa, jotka kaikki täyttyvät. Konepaikoista osa on Premium-paikkoja ja osa on Standard-paikkoja. Assembly Winter -tapahtumassa on noin 2 200 konepaikkaa, niistäkin kaikki ovat täyttyneet tähän mennessä.

– Assemblyt toimivat omarahoitteisesti. Kustannukset hoidetaan pääsylippujen ja kumppanitulojen kautta. Konepaikatkin ovat tähän mennessä aina täyttyneet, kertoo yksi Assemblyjen järjestäjistä Pekka Aakko.

Pekka Aakko, Assembly
Pekka Aakko Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Assemblyilla ei ole ikärajaa, mutta sinne ei suositella alle 13-vuotiaita tulemaan yksin, mieluummin kavereiden kanssa.

– Assemblyilla on ollut tosi harvoin sähkökatkoja. Ne ovat olleet kuitenkin hyvin paikallisia, koskien yhtä pöytäriviä. Koskaan ei ole mennyt kaikki sähköt kerralla, Aakko muistelee.

– Ensimmäisen kerran Assembly järjestettiin 24.-26. heinäkuuta vuonna 1992 Kasavuoren koulukeskuksessa Kauniaisissa. Tuolloin siellä oli jo yli 700 kävijää. Se oli silloin Suomen suurin järjestetty demotapahtuma. Seuraavina vuosina kävijämäärä suureni. Vuonna 1999 Assemblyt siirtyi Hartwall-areenalle ja sen jälkeen Helsingin messukeskukseen tapahtuman kasvun johdosta, jatkaa Aakko.

Assemblyt ovat edelleen kansainvälisesti arvostetuimpia ja suurimpia demotapahtumia. Vaikka pelit ovatkin nykyään ‘’Assy-kansan’’ ykkösasia, demot ovat vielä tärkeässä osassa.

Jesse Honkonen, Matias Mäkinen ja Juuso Rautiainen, Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun Uutisluokka.

Yle Uutisluokkaon mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme