Tokion olympialaisista kultamitalia tavoitteleva yksikkösoutaja Joel Naukkarinen on turhautunut lajiliiton toimintaan. Naukkarinen kokee, että häntä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti maajoukkue- ja kilpailuvalintojen suhteen.
26-vuotias Naukkarinen kilpailee edustuspaikasta arvokilpailuihin erityisesti toista suomalaista Robert Veniä vastaan. Kilpakumppaneita ei ole Naukkarisen mukaan kuitenkaan asetettu kahden viime vuoden aikana kertaakaan samaan kilpailuun ratkaisemaan paremmuutta. Kansainvälisissä kilpailuissa tavoitellaan jo nyt paikkoja Tokion olympialaisiin.
Vastakkainasettelusta kiusallisen tekee Naukkarisen mukaan se, että Ven on liiton päävalmentaja Ilona Hiltusen henkilökohtainen valmennettava.
– Yksi voidaan valita sinne (Tokioon), joten jompikumpi on toisen unelman tiellä. Asiaa vaikeuttaa päävalmentajan jääviys. Tilanne on ollut lievästi sanottuna vaikea jo muutaman vuoden, Naukkarinen kertoo Yle Urheilulle.
– Päävalmentaja on keskeisessä roolissa laatimassa valintajärjestelmää, mikä on vaikuttanut siihen, ettei meillä ole kahden vuoden aikana ollut kilpailua, jossa me oltaisiin soudettu vastakkain.
Vuonna 2017 kaksikkosoudusta yksikköön vaihtanut Naukkarinen ei ole saanut maajoukkuepaikkaa nykyisessä kilpailumuodossaan, vaikka hän kertoo tulosten kehittyneen vaihdon jälkeen. Naukkarinen voitti esimerkiksi viime kesänä opiskelijoiden MM-kisoissa pronssia. Hän pääsi vuonna 2017 opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahalle, mutta sen jälkeen tukea ei ole tullut.
28-vuotias Ven on ollut maajoukkueen vakiokasvo jo pitkään ja saanut ministeriön urheilija-apurahan vuodesta 2015 lähtien joka vuosi.
Naukkarinen harjoittelee tällä hetkellä Etelä-Tanskassa, jossa myös hänen henkilökohtainen valmentajansa asuu. Olympiaunelman saavuttaminen on soutajalle niin tärkeää, että hän harkitsi talvella jopa toisen maan edustamista olympialaisissa.
– Se ajatus tuli mieleen, kun kuulin etten saa minkäänlaisia tukia. Mikä vain maa, joka voisi urheiluni kustantaa, niin voisin kilpailla heidän lippunsa alla. Ei ole mitään väliä, mitä maata edustaisin, kunhan vain pääsisin kilpailemaan ja minulla olisi taloudelliset edellytykset tehdä tätä täysillä.
Naukkarinen sanoo, että hänen lääketieteen opintonsa Itä-Suomen yliopistossa vaativat sitoutumista ja pakollisia opintojaksoja sairaalassa. Naukkarinen kertoo esimerkin viime syksyisestä Melonta- ja soutuliiton valmennusryhmien palaverista, jossa urheilijat saivat ottaa osaa valintajärjestelmän suunnitteluun.
– Minulla oli kaksi viikkoa huhtikuun alussa mitkä minun piti olla yliopistolla ja sairaalalla, ja ilmoitin näistä jo silloin syyskokouksessa ennen kuin mitään suunnitelmia valintajärjestelmästä oli tehty. Kerroin tilanteestani ja toivoin, että se huomioitaisiin minun ja Robertin välistä näyttökilpailua suunnitellessa, Naukkarinen sanoo.
– Pari kuukautta myöhemmin sain tiedon, että molemmat näyttökilpailut oli valittu juuri niille kahdelle viikolle mitkä olin ilmoittanut esteelliseksi. Se johti siihen, että en pysty antamaan näyttöjä tai kilpailemaan myöskään Robertia vastaan.
Naukkarinen valitti asiasta Melonta- ja soutuliiton hallitukseen, joka antoi hänelle mahdollisuuden näyttökilpailuun viikkoa myöhemmin. Ven ei kuitenkaan osallistunut tähän Italiassa viime viikonloppuna järjestettyyn kilpailuun.
Päävalmentaja kiistää jääviysväitteen
Liiton valmennuspäällikkö ja päävalmentaja Hiltunen kiistää Naukkarisen väitteen sitä, että hän olisi toiminut puolueellisesti kilpailuedustajavalinnoissa.
– Mielestäni valintajärjestelmä on selkeä ja siellä on ollut useita näyttömahdollisuuksia soutajille joka vuosi. Vaikeaa sanoa, miksi he eivät ole kohdanneet, koska meillä on ollut useampi näyttökilpailu, jotka ovat kaikille avoimia. On ollut kahdet SM-kilpailut, joissa Robert Ven on ollut mukana, Hiltunen sanoo.
Hiltusen mukaan kaikki edustajavalinnat tekee Melonta- ja soutuliiton yhteinen kilpailu- ja valmennusvaliokunta valmennuspäällikön esityksestä.
– Valmennuspäälliköt tekevät esitykset tulosten perusteella. Olympiasoutuun on luotu vielä erillinen asiantuntijaryhmä, joka on tehty juuri siksi, että se tekee esityksen siinä tapauksessa jos on minun henkilökohtaisesta valmennettavasta on kysymys, Hiltunen sanoo.
– Vuonna 2018 ensimmäisessä maailmancupissa Robert oli 15:s ja Joel 30:s. He olivat eri erässä toki. Eri erien aikoja ei voi verrata, mutta erän sijoitus ratkaisee pääseekö alkueristä jatkoon. Siellä Belgradissa Naukkarinen kilpaili lopulta E-finaalissa ja siihen E-finaalin kärkeen oli lopulta 20 sekuntia.
Hiltunen kertoo, että sekä Naukkarinen että Ven on valittu toukokuussa kilpailtavaan maailmancupiin. Maailmancupissa kilpailee myös Olli-Pekka Karppinen. Valinnat tehtiin Italian näyttökilpailujen perusteella.
Naukkarinen ja Ven kohtaavat siis mitä todennäköisimmin reilun kahden viikon päästä Bulgariassa.
Lue myös: