Hyppää sisältöön

Vuoden pakolaisnainen on abiturientti Rand Mohamad Deeb – rohkaisee maahanmuuttajia opettelemaan suomea

Vuoden 2019 pakolaisnainen ihailee suomalaisia arvoja – ja erityisesti ajoissa olemista.

Rand Mohamad Deeb, 18, on ehtinyt saavuttaa Suomessa paljon. Kuva: Enni Kallio
Ville Paso

Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu Rand Mohamad Deeb. Ylioppilaaksi tänä keväänä kirjoittava Deeb saapui Suomeen kaksi vuotta sitten kiintiöpakolaisena Mauritaniasta. Sinne hän oli paennut perheensä kanssa Syyriasta vuonna 2014.

Lahdessa asuva Deeb on kotoutunut ja löytänyt paikkansa nopeasti.

– Pärjääminen ja sopeutuminen ovat kiinni kielen oppimisesta. Ennakkoluuloja on valitettavasti olemassa. Vuoden pakolaisnaisena minulla on mahdollisuus näyttää, ettei oppiminen ole mahdotonta.

Deeb haluaa auttaa myös muita maahanmuuttajia sopeutumaan ja löytämään oman tiensä. Oman pärjäämisensä lähtökohtana hän pitää unelmiaan. Maahanmuuttajien pärjäämistä rajoittavat kuitenkin ennakkoluulot, myös omat.

– Monilla ihmisillä oli ennakkoluuloja. Kun tulin Suomeen, toiset maahanmuuttajat sanoivat, että suomen kieli on mahdottoman vaikea.

Muiden maahanmuuttajien ennakkoasenteista huolimatta Deeb alkoi opiskella sinnikkäästi. Suomen kielen oppimateriaalia ei arabian kielellä juuri löytynyt, mikä rohkaisi Deebiä jakamaan tekemänsä selvitystyön muiden kanssa.

Vain muutaman kuukausi Suomeen tulon jälkeen hän alkoi tehdä suomen kielen opetusvideoita muille maahanmuuttajille. Katsojien kommentit ovat kannustaneet Deebiä jatkamaan videoiden tekemistä.

"Haluaisin nostaa suomalaisten arvojen ihanuutta"

Vuoden pakolaismies Nourdeen Toure ja pakolaisnainen Rand Mohamad Deeb. Kuva: Enni Kallio

Vuoden 2019 pakolaismieheksi valittiin helsinkiläinen nyrkkeilijä Nourdeen Toure, 28, joka on kotoisin Togosta. Suomen Pakolaisavun valitsemat vuoden pakolaisnainen ja -mies ovat tällä kertaa molemmat nuoria esikuvia.

Perusteluissa mainitaan halu nostaa nuorten pakolaisten aktiivista asemaa yhteiskunnassa.

Muiden auttaminen on Rand Mohamad Deebille sydämen asia. Auttaminen on olennainen osa myös hänen tulevaisuudensuunnitelmiaan, sillä nuori nainen tähtää lääkärin opintoihin.

Lapsena syntynyt unelma ei ole kaukana. Ensimmäisen lukiovuoden jälkeen hän sai peräti kolme stipendiä, joista yksi tuli Nastopolin lukion parhaasta keskiarvosta. Deeb sai stipendin myös positiivisesta asenteesta.

Suuri osa suomalaisista arvoista tuntuu omilta.

Rand Mohamad Deeb

Myös ylioppilaskirjoitukset ovat menneet hyvin, eikä pääsykokeissa epäonnistuminen jännitä. Tulevaisuudessa lääkärin opintoihin on mahdollisuus päästä suoraan hyvällä ylioppilastodistuksella. Laudatureita kirjoittaneelle Deebille sekin on rohkaiseva tieto.

Deeb sanoo arvostavansa sitä, että Suomessa on mahdollisuus pärjätä taustoista riippumatta.

– Haluaisin nostaa suomalaisten arvojen ihanuutta. Suuri osa niistä tuntuu omilta, esimerkiksi yhdenvertaisuus ja muiden hyväksyminen. Ja ollaan aina ajoissa, se on minun mielestäni tärkeää.

Nimitykset julkistettiin keskiviikkona 24. huhtikuuta Helsingissä. Vuoden pakolaisnainen on valittu vuodesta 1998 ja pakolaismies vuodesta 2016.

Kuuntele myös: Vuoden 2019 pakolaisnainen on lahtelainen Rand Mohamad Deeb

Juttua päivitetty 24.4.2019 kello 20:06. Korjattu sukunimi muotoon Nourdeen.

Suosittelemme sinulle