Hyppää sisältöön

Instagram pohtii tykkäysten piilottamista

Monet teknologia-alan vaikuttajat ovat pitkään olleet huolissaan tykkäysten vaikutuksista ihmisten itsetuntoon.

Instagram kännykän näytöllä
Kuva: Glenn Hunt / EPA
Teemu Hallamaa

Kuvienjakopalvelu Instagram kaavailee tykkäysten piilottamista julkaisujen yhteydessä. Yhtiön sisäisessä kokeilussa kuvasta tai videosta tykänneiden lukumäärää näkyy julkaisun tekijälle, mutta tämän seuraajat näkevät ainoastaan muutaman julkaisusta tykänneen tilin profiilikuvan.

– Haluamme seuraajiesi keskittyvän jakamaasi sisältöön, ei tykkäysten määrään, Instagram perustelee kokeiluaan testiviestissä.

Instagramin kokeilun havaitsi teknologiabloggari Jane Manchun Wong tarkastellessaan android-sovelluksen lähdekoodia, kertoo teknologiajulkaisu Techcruch (siirryt toiseen palveluun). Wong onnistui ottamaan kuvankaappauksen Instagram-tilistään, jolla tykkäykset on piilotettu.

Instagram vahvisti Techcrunchille pohtivansa tykkäysten piilottamista, mutta mitään kokeiluja asian suhteen ei ole tällä hetkellä käynnissä.

Tykkäysten piilottaminen ei vaikuttaisi muuten algoritmien toimintaan, eli suositut julkaisut nousisivat entiseen tapaan kuvavirrassa ylös. Toisaalta muutoksen myötä ihmiset eivät enää automaattisesti tykkäisi suosituista julkaisuista, koska he eivät enää tietäisi, mitkä ovat suosittuja julkaisuja.

Myös mainostajat saisivat jatkossa tarvittavan datan mainonnan kohdentamiseen ja juuri oikeiden some-vaikuttajien löytämiseen.

Tykkäysten vaikutus itsetuntoon huolestuttaa

Tykkäysten piilottamien saattaa vaikuttaa pieneltä muutokselta, mutta sen vaikutukset olisivat huomattavat alustalla. Monet teknologia-alan vaikuttajat ovat jo pitkään rinnastaneet tykkäysten tavoittelun addiktioon.

Jokainen Instagramissa saatu sydän antaa käyttäjälle pienen dopamiinipiikin, joka antaa hetkeksi mielihyvää, mutta saa pian kaipaamaan lisää.

Facebookin tykkäys-nappulan kehittänyt Justin Rosenstein on myöhemmin kertonut katuvansa keksintöään. Samoin Instagramin luonut Kevin Systrom on puhunut tavoitteistaan keventää ihmisten kokemia paineita tykkäysten metsästyksestä.

Asiaan on ottanut kantaa myös räppäri Kanye West, joka viime syksynä ehdotti seuraajamäärien ja tykkäysten piilottamista sosiaalisen median palveluista.

Instagramin kokeilun yhtenä tavoitteena näyttäisi olevan juuri tykkäysmäärien vertailun vaikeuttaminen. Toki käyttäjät voisivat jatkossa kertoa saamiensa tykkäysten määrän kommenteissa, mutta yhdellä silmäyksellä asia ei enää paljastuisi.

Tykkäysten poistaminen ei kuitenkaan itsessään ratkaise ongelmaan. Itse asiassa se saattaa nostaa seuraajamäärän arvoa alustalla, jolla itsensä vertailu toisiin käyttäjiin on koodattu syvälle ytimeen.

Suosittelemme sinulle