Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhä useampi suomalainen harrastaa lukemista – luettujen kirjojen määrä on pienentynyt

Suomalaiset lukevat enemmän kuin 2000-luvun alussa. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan lukuharrastus on yleisempää naisilla. Miehet lukevat enimmäkseen miesten kirjoittamaa kirjallisuutta.

Finlandia-kilpailuun sisältyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös yleisöäänestys.
Kuva: Shutterstock / Stokketee
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukeminen on yhä edelleen yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Lähes 80 prosenttia 10 vuotta täyttäneistä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana, selviää Tilastokeskuksen vuonna 2017 tekemästä vapaa-ajan kyselytutkimuksesta.

Naiset lukevat enemmän kuin miehet. Suuntaus on ollut selkeä 80-luvulta lähtien.

Vaikka kirjojen lukeminen on hieman yleistynyt, on luettujen kirjojen määrä vähentynyt. Vielä 1980-luvulla noin joka kolmas oli lukenut vähintään kymmenen kirjaa puolen vuoden aikana. Vuonna 2017 tällaisia aktiivilukijoita oli enää 13 prosenttia. Yhä edelleen kaikkein innokkaimpia lukijoita olivat 10 –14-vuotiaat, vaikka juuri heidän kohdallaan pudotus on ollut suurinta. Syyksi laskuun epäillään internetin ja sosiaalisen median käytön voimakasta kasvua, kun verrataan aiempiin tutkimuksiin.

Nuoret suosivat ulkomaista kirjallisuutta

Kaunokirjallisuuden puolella jännityskirjallisuus on suosittua. Sitä luki yli neljännes 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Elämäkertojen ja fantasiakirjojen suosio on kasvanut. Runojen ja sota-aiheisten kirjojen lukeminen on puolestaan vähentynyt.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna vanhempi väestö suosii kotimaista kaunokirjallisuutta, kun taas nuoremmat ulkomaista kirjallisuutta. Tilastoista selviää myös, että yli puolet miehistä ilmoitti lukevansa enimmäkseen miesten kirjoittamaa kirjallisuutta.

kirja
Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tietokirjoista eniten luettiin ruokaan, ravintoon, liikuntaan ja terveyteen liittyvää kirjallisuutta.

Myös työhön ja opiskeluun liittyvää kirjallisuutta luetaan paljon. Tähän ei laskettu mukaan pakollisia koulukirjoja.

Iloinen asia on, että lapsille ääneen lukeminen on edelleen yleistä. 80 prosenttia niistä, joiden kotona asui alle 7-vuotiaita lapsia, luki perheensä lapsille kirjoja ääneen vähintään kerran viikossa.

Kirjastoista lainataan yhä kirjoja

Kirjastossa käyminen on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta etenkin nuorten keskuudessa se on vähentynyt selkeästi. Yhtenä syynä kirjastokäyntien vähenemiseen pidetään internetiä, sillä lainojen uusiminen verkossa vähentää fyysisiä käyntejä kirjastossa. Vaikka kirjastoissa voi nykyään tehdä monia asioita, on kirjojen lainaaminen edelleen suosituin asia.

Kirjat Ilkka Remes kirjahylly kirjakauppa kirjasto lukeminen
Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Sanomalehtien säännöllinen lukeminen on vähentynyt verrattuna 1990-luvun alkuun. Eniten sanomalehtiä seuraavat säännöllisesti ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät. Sanomalehtiä seuraamattomia on eniten nuorten, opiskelijoiden ja työttömien joukossa.

Myös aikakauslehtien lukeminen on vähentynyt. Etenkään nuoret eivät enää käytä aikaa aikakauslehtien lukemiseen. Sen sijaan keski-ikäiset ja seniorit lukevat aikakauslehtiä samaan malliin kuin 1990-luvulla. Maaseudulla aikakauslehtiä luettiin enemmän kuin kaupungeissa.

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimukseen (siirryt toiseen palveluun)osallistui kaikkiaan 7 155 ihmistä. Kysely tehtiin lokakuun 2017 ja tammikuun 2018 välisenä aikana. Tiedot kerättiin 10–14-vuotiailta ja 75 vuotta täyttäneiltä käyntihaastatteluina ja 15–74-vuotiailta joko verkko- tai postikyselyinä.

Suosittelemme sinulle