Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

WHO: Pienet lapset pois ruudun äärestä ja leikkimään

Monet asiantuntijat arvostelevat WHO:n suosituksia siitä, että niiden tueksi on vain vähän tieteellisiä todisteita.

lapsi katsoo kännykkää lattialla
Kuva: AOP
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienten lasten ei pitäisi katsella televisiota tai älylaitteita eikä pelata tietokonepelejä, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO tuoreessa raportissaan. 2-4-vuotiaille lapsille WHO suosittaa enintään tunnin ruutuaikaa, sitä nuoremmille ei lainkaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun WHO antaa suosituksia lasten ruutuajasta, jolla tarkoitetaan television tai älypuhelinruudun katsomista sekä tietokonepelien pelaamista.

WHO:n kehottaa vanhempia lukemaan lapsille ja leikkimään heidän kanssaan.

– Meidän pitäisi tuoda leikki takaisin lasten elämään, sanoo lääkäri Juana Willumsen järjestön tiedottessa.

Järjestö peräänkuuluttaa suosituksissaan nimenomaan fyysisen aktiivisuuden ja hyvien yöunien tärkeyttä lapsen arjessa. WHO:n mukaan liikunnan puute on maailmanlaajuisesti merkittävin riskitekijä liikalihavuuden lisääntymisessä.

WHO korostaa, että terveelliset elämäntavat pitäisi opettaa lapselle juuri tämän ensimmäisten vuosien aikana, jolloin lapsen kehityskaari on nopea.

Useat tutkijat ovat esittäneet viime vuosina huolensa siitä, että lisääntyvä ruutuaika vaikuttaa lapsen valmiuksiin oppia kieltä ja sosiaalisia taitoja.

WHO:n suositukset ovat saaneet myös laajalti arvostelua osakseen. Monet asiantuntijat korostavat, etteivät WHO:n suositukset perustu tutkimuksiin tai niiden tueksi on vain vähän tieteellisiä todisteita. Lisäksi suosituksissa ei oteta huomioon sitä, ettei kaikki ruutuaika ole huonoksi lapsille.

Aiheesta lisää:

WHO warnings over children's screen time disputed by UK experts

WHO: Infants under 1 year old shouldn’t be exposed to any electronic screens

Suosittelemme