Suurin osa Vantaan terveys-, perhe- ja vanhuspalveluista ottaa käyttöön asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin toukokuun 11. päivänä.
Apotti on ollut marraskuusta lähtien, noin puolen vuoden ajan, koekäytössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin Vantaan Peijaksen sairaalassa, ja tuona aikana järjestelmän käytössä on ilmennyt paljon alkukankeuksia.
Yle kertoi maaliskuussa, että osa lääkäreistä kokee järjestelmän monimutkaiseksi ja hankalaksi käyttää.
Jatkossa Vantaalla on yksi yhtenäinen tietojärjestelmä käytössä sekä perusterveydenhuollosta vastaavissa terveyskeskuksissa että sosiaalipalveluissa, kuten lastensuojelussa, vanhustenhuollossa ja vammaispalveluissa.
Muutos on merkittävä, sillä nykyisin Vantaalla on käytössä useita keskenään kommunikoimattomia ja osittain jo vanhentuneitakin järjestelmiä. Apotin pitäisi tuoda sujuvuutta hoitoketjuihin, kun eri toimipisteet kirjaavat potilastiedot samaan järjestelmään.
Toiminta saattaa hidastua – avuksi palvelusetelit
Vantaan kaupunki tiedottaa, että uuteen järjestelmään totuttelu saattaa hidastaa toimintaa. Vantaalla mahdolliseen alkukankeuteen varaudutaan lisäämällä kiirellisen hoidon vastaanottoaikoja ja siirtämällä kiirettömän hoidon aikoja myöhemmäksi.
Jos palvelut ruuhkautuvat pahasti, kaupunki voi myöntää palveluseteleitä yksityisille palveluntuottajille. Palvelusetelillä voi esimerkiksi asioida yksityisellä lääkäriasemalla tai ostaa lapsiperheiden kotipalvelua.
Apotti ajetaan sisään kahdella kertaa. Suurin osa terveys-, perhe- ja vanhuspalveluista ottaa järjestelmän käyttöön jo toukokuussa, mutta muutamat sektorit – suun terveydenhuolto, päihdepalvelut, vammaispalvelut, työllisyyspalvelut ja perheoikeudelliset asiat – tulevat mukaan vasta marraskuussa.
Apotissa ovat mukana Helsingin yliopistollinen sairaala sekä Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen, Tuusula ja Kerava.
Maisa käyttöön sosiaalipalveluissa – muistuttaa terveydenhuollon Kanta-palvelua
Apotin myötä sosiaalihuollon asiakkaat saavat käyttöönsä Maisa-portaalin, jonka kautta he voivat hoitaa asioitaan sähköisesti. Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom kertoo, että Maisassa pystyy katsomaan omia tietoja samaan tapaan kuin terveydenhuollon puolella Kanta-järjestelmästä.
Hänen mukaansa Maisa lisää avoimuutta, sillä nyt asiakas pääsee myös sosiaalihuollon puolella katsomaan, mitä henkilökunta on kirjannut asiakastietoihin.
– Asiakas voi myös kommentoida hänestä kirjattuja tietoja ja kirjata asioita paikan päällä yhdessä työntekijän kanssa, Cantell-Forsbom sanoo.
Vantaan kaupungin terveyspalvelujen johtaja Piia Vuorela ei ole huolissaan Peijaksessa koetuista ongelmista. Hänen mukaansa uusien järjestelmien käyttöönotossa on aina alussa kankeuksia, jotka korjautuvat myöhemmin.
– Minulla on isot odotukset, että Apotti auttaa meitä myös resurssien käytössä, sillä osa kommunikoinnista voidaan siirtää Maisan kautta tapahtuvaksi. Se vähentää lääkärien puhelintyöhön käytettävää aikaa, joka puolestaan vapautuu vastaanottotyöhön, josta meillä on ollut pula täällä Vantaalla, Vuorela kertoo.
Apotin toimitusjohtaja: Ongelmat korjataan kesään mennessä
Apotin pitäisi tuoda sujuvuutta hoitoketjuihin, kun eri toimipisteet kirjaavat potilastiedot samaan järjestelmään.
Apotti Oy:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki sanoo, että Apotissa ilmenneet ongelmat, jotka ovat liittyneet lääkitykseen ja resepteihin, saadaan pääosin ratkottua kesään mennessä.
– Teemme koko ajan töitä ongelmien korjaamiseksi ja Apotin käytettävyyden parantamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käydään ihan selän takana katsomassa, mitkä ovat ongelmat, ja niitä sitten sitä mukaa korjataan.
Välimäki uskoo, että Vantaan kaupungin palveluissa Apotti tulee toimimaan jo paljon kivuttomammin kuin aiemmin Peijaksessa.
Lue lisää:
Vuosia odotettu Apotti selviytyi viikonlopusta – tänään alkoi oikea arki: "Joitakin ongelmia tässä on ratkottu" (12.11.2018)