Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trooppisten metsien kato jatkuu rajuna – Viime vuonna katosi enemmän kuin Belgian kokoinen alue aarniometsää

Metsiä hävitetään suurelta osin elintarvikkeiden, kuten naudanlihan, palmuöljyn ja suklaan tuottamista varten.

Öljypalmuviljelmä Leuserin kansallispuiston reunalla Acehissa, Indonesiassa.
Öljypalmuviljelmä Leuserin kansallispuiston reunalla Acehissa, Indonesiassa. Kuva: Sutanta Aditya / Getty Images
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Trooppisten metsien tuhoutuminen jatkui viime vuonna lähes ennätysvauhtia. Global Forest Watch -järjestö on julkaissut uuden raporttinsa trooppisten metsien tilasta ja siitä uutisoi muiden muassa The Guardian -lehti.

Järjestön mukaan trooppisia metsiä hakattiin viime vuonna 12 miljoonaa hehtaaria. Määrä on pienempi kuin kahtena edellisvuonna, mutta silti neljänneksi suurin ala sinä aikana, kun satelliittitutkimuksiin pohjautuvien tilastojen tekeminen aloitettiin vuonna 2002.

Vuodet 2016 ja 2017 olivat hyvin kuivia, joten metsäpalot hävittivät metsää poikkeuksellisen paljon.

Grafiikka
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

12 miljoonan hehtaarin kato merkitsee, että joka minuutti hakattiin 30 jalkapallokentällistä metsää.

Tutkijat ovat erityisen huolissaan alkuperäisen sademetsän tuhoutumisesta. Sitä hakattiin viime vuonna 3,6 miljoonaa hehtaaria. Ala vastaa Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa ja on suurempi kuin Belgian valtio.

Trooppiset aarniometsät ovat äärimmäisen tärkeitä villieläinten ja -kasvien elinympäristöjä ja niillä on myös tärkeä osa hiilinieluina.

Brasilian alkuperäiskansat uhattuina

Ylivoimaisesti eniten luonnonmetsiä hakattiin Brasiliassa, 1,35 miljoonaa hehtaaria. Brasiliassa metsää hakataan sekä metsäteollisuuden että elintarviketuotannon, kuten karjatilojen tarpeisiin.

Tutkijat huomauttavat, että viimeisissä luonnonmetsissä elää alkuperäisheimoja, jotka eivät ole olleet koskaan tekemisissä länsimaisten ihmisten kanssa. Heidänkin elinalueensa kutistuu jatkuvasti.

Öljypalmuviljelmä Leuserin kansallispuiston reunalla Acehissa, Indonesiassa.
Öljypalmuviljelmä Leuserin kansallispuiston reunalla Acehissa, Indonesiassa. Kuva: Hotli Simanjuntak / EPA

Seuraavaksi suurinta luonnonmetsien kato oli Kongon demokraattisessa tasavallassa, Indonesiassa, Kolumbiassa ja Boliviassa.

Vaikka Indonesiassa kato oli edelleen suurta, tutkijat pitävät sitä rohkaisevana esimerkkinä, miten metsäkato voidaan saada pysäytettyä. Indonesian hallitus on määrätietoisesti pyrkinyt lopettamaan luonnonmetsien hakkuut. Niiden määrä vähenikin viime vuodesta 40 prosenttia, osin myös sateisemman sään ansiosta.

Länsi-Afrikassa metsäkato kiihtyy. Ghanassa hakkuut kasvoivat edellisvuodesta 60 prosenttia ja Norsunluurannikolla 26 prosenttia. Näissä maissa pienimuotoinen kullankaivuu yleistyy. Metsiä poistetaan myös kaakaoviljelmien tieltä.

Vuonna 2017 monet suklaayhtiöt liittyivät kampanjaan, jonka tarkoituksena on estää luonnonmetsien hakkuut. Kampanjasta huolimatta 70 prosenttia Ghanan ja Norsunluurannikon hakkuista kohdistui luonnonmetsiin.

Vaikka monissa maissa luonnonmetsien suojelu yhtä lailla ilmaston kuin biodiversiteetinkin pelastamiseksi on noussut yhä suurempaan arvoon, suojelutyön tulokset ovat toistaiseksi vaatimattomat. Metsiä uhkaa taloudellinen hyväksikäyttö ja paikallisten poliitikkojen välinpitämättömyys.

Suosittelemme sinulle