Yli 60 lukiolaista marssi tänään Helsingin keskustassa äänestysinnon nostamisen puolesta. Helsingin Lauttasaaren ja Espoon Tapiolan lukiolaiset halusivat kannustaa myös toisia oppilaitoksia järjestämään omia tapahtumia äänestysinnon lisäämiseksi.
- Nuorten pitää äänestää eurovaaleissa, koska me ollaan täällä huomennakin, ja me ollaan ottamassa vastaan niistä päätöksistä tulevat seuraukset. Meidän pitää olla mukana tekemässä tulevaisuuden päätöksiä, sanoo Jalo Niinikangas Tapiolan lukiosta Espoosta.
Nuorten äänestysinto pitää herättää eloon
Aktivointia suomalaisnuoret tarvitsevat, sillä viime eurovaaleissa vuonna 2014 nuorten 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti oli vain 10%. Ruotsissa vastaava luku oli jopa 66%.
- Nuorten äänestysaktiivisuus on ollut tosi alhaista. Nyt on tärkeää, että saadaan nuorten ääni kuuluviin, koska nämä pitkäaikaiset päätökset, joita EU tekee, vaikuttavat meidän arkeen ja elämään, Lauttasaaren lukion Ella Piispanen sanoo.
Tuntematon EU
Marssille osallistuneiden lukiolaisten mukaan Euroopan Unioni on monelle nuorelle hyvin etäinen asia, eivätkä nuoret tiedä miten EU toimii. Tapiolan lukiossa opiskeleva Aarni Karjalainen kertoo, että EU-vaalit tuntuvat hahmottomilta verrattuna esimerkiksi presidentinvaaleihin. Häntä harmittaa, että nuorten mielestä EU-asioihin ei voi vaikuttaa ja Euroopan parlamentissa tehtävät päätökset eivät kosketa suomalaisnuoria.
Jalo Niinikankaan mukaan useat nuoret kokevat, että heidän asiansa ovat hyvin. Nuorilla ei ole mitään syytä äänestää. Niinikangas itse toivoo, että EU:ssa voitaisiin luoda maahanmuuttoon yhtenäinen ihmisoikeuksia kunioittava linja.
- Tulevien suomalaisten EU-parlamentin jäsenten tulisi keskittyä ilmastokysymyksiin, ihmisoikeuksien parantamiseen sekä talousasioihin, sanoo Tuuli Lönnberg Lauttasaaren lukiosta.