Hyppää sisältöön

Lukiolaiset marssivat Helsingissä: "Äänestäkää nuoret, sillä me elämme tulevaisuuden päätösten kanssa"

Lukiolaiset järjestivät Tällä kertaa äänestän -marssin, jonka tarkoituksena on saada nuoret äänestämään eurovaaleissa.

Lukiolaiset marssivat äänestämisen puolesta.
Tällä kertaa äänestän -marssin järjestivät Tapiolan ja Lauttasaaren lukiolaiset. Kuva: Jukka Koski / Yle
Jukka Koski

Yli 60 lukiolaista marssi tänään Helsingin keskustassa äänestysinnon nostamisen puolesta. Helsingin Lauttasaaren ja Espoon Tapiolan lukiolaiset halusivat kannustaa myös toisia oppilaitoksia järjestämään omia tapahtumia äänestysinnon lisäämiseksi.

- Nuorten pitää äänestää eurovaaleissa, koska me ollaan täällä huomennakin, ja me ollaan ottamassa vastaan niistä päätöksistä tulevat seuraukset. Meidän pitää olla mukana tekemässä tulevaisuuden päätöksiä, sanoo Jalo Niinikangas Tapiolan lukiosta Espoosta.

Lukiolainen äänestysmarssilla Helsingissä.
Espoolainen Jalo Niinikangas kehottaa kaikkia nuoria vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa äänestämällä. Kuva: Jukka Koski / Yle

Nuorten äänestysinto pitää herättää eloon

Aktivointia suomalaisnuoret tarvitsevat, sillä viime eurovaaleissa vuonna 2014 nuorten 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti oli vain 10%. Ruotsissa vastaava luku oli jopa 66%.

- Nuorten äänestysaktiivisuus on ollut tosi alhaista. Nyt on tärkeää, että saadaan nuorten ääni kuuluviin, koska nämä pitkäaikaiset päätökset, joita EU tekee, vaikuttavat meidän arkeen ja elämään, Lauttasaaren lukion Ella Piispanen sanoo.

Lukiolainen marssimassa äänestämisen puolesta.
Ella Piispanen Tapiolan lukiosta oli mukana marssilla iloisella fiiliksellä. Kuva: Jukka Koski / Yle

Tuntematon EU

Marssille osallistuneiden lukiolaisten mukaan Euroopan Unioni on monelle nuorelle hyvin etäinen asia, eivätkä nuoret tiedä miten EU toimii. Tapiolan lukiossa opiskeleva Aarni Karjalainen kertoo, että EU-vaalit tuntuvat hahmottomilta verrattuna esimerkiksi presidentinvaaleihin. Häntä harmittaa, että nuorten mielestä EU-asioihin ei voi vaikuttaa ja Euroopan parlamentissa tehtävät päätökset eivät kosketa suomalaisnuoria.

Nuoria äänestysarssilla Helsingissä.
Jalo Niinikangas huutaa äänestämiseen kehottavia iskulauseita. Kuva: Jukka Koski / Yle

Jalo Niinikankaan mukaan useat nuoret kokevat, että heidän asiansa ovat hyvin. Nuorilla ei ole mitään syytä äänestää. Niinikangas itse toivoo, että EU:ssa voitaisiin luoda maahanmuuttoon yhtenäinen ihmisoikeuksia kunioittava linja.

- Tulevien suomalaisten EU-parlamentin jäsenten tulisi keskittyä ilmastokysymyksiin, ihmisoikeuksien parantamiseen sekä talousasioihin, sanoo Tuuli Lönnberg Lauttasaaren lukiosta.

Opiskelija vaalikylttien seassa.
Tuuli Lönnberg. Kuva: Jukka Koski / Yle

Suosittelemme sinulle