Hyppää sisältöön

Juha Sipilä selittää vaalitappiota: Keskusta jäi puristuksiin ääripäiden väliin – puolue pohtii rökityksen syitä ja seurauksia Riihimäellä

Juha Sipilä ihmetteli edelleen vaalitappiotaan puoluevaltuustolle pitämässään puheessa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksessa Riihimäellä lauantaina 27. huhtikuuta.
Pekka Kinnunen,
Niina Honka

Keskustan väistyvän puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan vaalivoittajilla on nyt vastuu hallituksen muodostamisesta. Keskustan suunta on oppositiossa.

– Vaalituloksen perusteella äänestäjät ovat osoittaneet keskustan suunnan oppositioon, Sipilä sanoi lauantaiaamuna puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Riihimäellä.

Puoluevaltuusto on viikonloppuna koolla pohtimassa vaalitappion syitä ja seurauksia. Voit katsoa puheen kokonaisuudessaan klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

– Hallituksen muodostamisen vastuu on nyt vaalien voittajilla. Vaalien voittajan mandaatti on ehkä heikompi kuin koskaan historiassa, mutta eduskunnassa on kuitenkin vain yksi suurin puolue, Sipilä totesi.

Sipilä sanoi, että hallituskaavailuissa vaihtoehdot, joissa keskusta ei ole mukana, on tunnusteltava ensin. Hallitukseen lähtemisen kynnys on korkea.

– Hallitukseen keskusta lähtee vain sellaisen hallitusohjelman pohjalta, jossa koko Suomesta pidetään huolta ja määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jatketaan. Se ei synny itsestään niin kuin annetaan ymmärtää.

Sipilä: Murskatappion syy oli keskustan maltillinen linja

Keskustan murskatappion yhdeksi syyksi Sipilä arvioi sen, että vaalikeskustelussa keskusta jäi monissa asioissa ääripäiden väliin paitsioon.

– Jäimme keskitien kannoilla aina paitsioon. Esimerkiksi ilmastonmuutoksessa meillä oli järkivihreät ratkaisut, miten ihmiskunnan suuri ongelma ratkaistaan. Teimme siitä keskustan johdolla yhteisen paperin kahdeksan puolueen kesken.

– Mutta osa oli sitä mieltä, että koko keskustelu on humpuukia. Ne äänet menivät perussuomalaisille. Osa oli sitä mieltä, että autoilu, lihansyönti ja saunanlämmitys pitää lopettaa heti. Ne äänet menivät vihreille, Sipilä valitteli.

Keskustan vaalitulosta ei pelastanut edes aluepolitiikka.

– Kainuuseen panostimme kauden aikana melkein miljardin ja saimme työttömyyden lähes puolittumaan – lopputulos on, että menetimme molemmat Kainuun ahkerat edustajamme, Sipilä ihmetteli vaalitappiota.

Suosittelemme sinulle