Hyppää sisältöön

Putin: Venäjä harkitsee, pitäisikö sen helpottaa kansalaisuutensa hakemista kaikille ukrainalaisille

Aiemmin tällä viikolla Venäjä lupasi Itä-Ukrainan separatistialueiden asukkaille passin kolmessa kuukaudessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi Ukraina-asiaa Pekingissä Uusi silkkitie -kokouksen päätöspäivänä lauantaina. Kuva: Sergei Ilinitski / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo maansa harkitsevan kansalaisuusprosessinsa keventämistä kaikille ukrainalaisille. Putin esitti kommenttinsa lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

– Harkitsemme itse asiassa kansalaisuuden yksinkertaisempaa hakemista kaikille ukrainalaisille, emme vain Luhanskin ja Donetskin asukkaille, Putin kertoi toimittajille Pekingissä.

Venäjä ilmoitti aiemmin tällä viikolla yksinkertaistavansa kansalaisuutensa hakemista Itä-Ukrainan separatistialueiden Luhanskin ja Donetskin asukkaille. Jatkossa alueiden asukkaat voivat saada Venäjän passin kolmen kuukauden sisällä sen hakemisesta.

Ukraina vetosi torstaina YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se puuttuisi Venäjän päätökseen. Ukrainan YK-lähettiläs Volodymyr Jeltshenko kutsui Venäjän toimia laittomiksi.

Lähettiläs myös vaati turvallisuusneuvostolta todellisia toimia siitä huolimatta, että Venäjä todennäköisesti käyttäisi veto-oikeuttaan, jos turvallisuusneuvosto nousisi sitä vastaan.

Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkinin mukaan Ukraina valmistelee Venäjää vastaan uutta sanktiopakettia separatistialueita koskevan kansalaisuuspäätöksen vuoksi, raportoi ukrainalainen Unian-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Suunnitelmissa on Klimkinin mukaan taloudellisia ja sektorikohtaisia rajoituksia. Hän ei kuitenkaan valottanut tarkemmin Ukrainan aikeita.

Koepallo uudelle johdolle?

Putinin aiempi lupaus Luhanskin ja Donetskin asukkaiden passeista nähtiin koepallona Ukrainan vastavalitun presidentin suuntaan.

Ukrainassa järjestettiin viime sunnuntaina presidentinvaalien toinen kierros, jonka voittajaksi nousi poliitikkona kokematon koomikko Volodymyr Zelenskyi. Kesäkuussa virkaansa astuva Zelenskyi on vaatinut uusia pakotteita Venäjää kohtaan.

Putin ei ole onnitellut vaalivoittajaa, mutta ei ole kieltäytynyt keskusteluista hänen kanssaan.

Presidentti sanoi lauantaina olevansa kiinnostunut kuulemaan Zelenskyin kannan Itä-Ukrainan sotaan, sillä hänen käsityksensä on, että Zelenskyi ei aikoisi noudattaa vuonna 2015 Minskissä solmitun tulitaukosopimuksen ehtoja.

Venäjän ja Ukrainan välit ovat olleet jäätävät vuodesta 2014. Tuolloin Venäjä päätti liittää Ukrainaan kuuluvan Krimin itseensä ja Itä-Ukrainan separatistialueilla puhkesi sota.

Suosittelemme sinulle