Sveitsissä järjestetään 19. toukokuuta kansanäänestys EU:n asedirektiivin sovittamisesta Sveitsin lakiin. Jos kansalaiset vastustavat sitä, Sveitsi voi jopa joutua ulos EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelta.
Kansanäänestyksen aiheena on terrorisminvastainen EU:n asedirektiivi, jonka taustalla ovat Pariisin vuoden 2015 terrori-iskut.
Aseharrastus on Sveitsissä erittäin suosittu, ja jotkut harrastajat pelkäävät direktiivin tuovan siihen liikaa rajoituksia. Aseharrastajien etujärjestö saikin läpi vaatimuksen kansanäänestyksestä.
Sveitsi ei ole Euroopan unionin jäsenmaa, mutta se kuuluu Schengen-alueeseen. Tämän ansiosta Sveitsin rajoilla ei ole säännöllisiä rajatarkastuksia.
Sveitsin pitäisi Schengen-maana sovittaa EU:n asedirektiivi kansalliseen lakiinsa, koska Schengen-sopimukseen kuuluu taisteleminen rikollisuutta ja terrorismia vastaan.
– Sveitsi haluaa ottaa käyttöön EU:n uuden asedirektiivin mukaisia aiempaa tiukempia keinoja, jotta aseita ei käytettäisi terroristisiin ja rikollisiin tarkoituksiin, Sveitsin Suomen-suurlähettiläs Heinrich Maurer toteaa Ylen haastattelussa.
EU:n asedirektiivi joutuu Sveitsissä testiin 19. toukokuuta kansanäänestyksessä, jonka tulos sitoo Sveitsiä.
Sveitsin suoran demokratian järjestelmässä kansanäänestykset ratkaisevat monia poliittisia kysymyksiä.
– Jos sveitsiläiset hylkäävät direktiivin, on epävarmaa, voimmeko pysyä osana Schengen-aluetta, Maurer sanoo.
Maurerin mukaan Sveitsin hallitus ja suurin osa sveitsiläisistä puolueista yrittää vakuuttaa kansalaiset kannattamaan direktiivin sovittamista Sveitsin lakiin.
Hän sanoo, että sveitsiläisen perinteisen aseharrastuksen jatkaminen on mahdollista, vaikka direktiivi tulisi voimaan.
Reserviläiset säilyttävät rynnäkkökivääriä kotona
Asedirektiivi muun muassa kieltää kokonaan tietyt tuhovoimaiset puoliautomaattiset asetyypit, joita on käytetty terrori-iskuissa. Direktiivi kieltää Schengen-alueella kokonaan esimerkiksi automaattisista puoliautomaattisiksi muutetut aseet.
Puoliautomaattisia aseita on päätetty kieltää myös esimerkiksi Uudessa-Seelannissa Christchurchin joukkoammuskelun jälkeen.
Sveitsissä on Suomen tapaan miehillä yleinen asevelvollisuus. Sveitsin asekulttuuriin kuuluu perinteisen militiajärjestelmän takia, että varusmiehet säilyttävät aseita kotonaan. Edes Uuden-Seelannin joukkoammuskelun kaltaiset tapahtumat eivät ole saaneet Sveitsiä muuttamaan käytäntöä.
Sveitsin edustajat saivat neuvoteltua EU:n kanssa poikkeuksen, jonka nojalla Sveitsin armeijan käyttämien aseiden säilyttäminen kotona aseharjoituksia ja -harrastusta varten on sallittua. Varusmiesten taustat tarkastetaan Maurerin mukaan jo nykyisin tarkasti aseiden väärinkäytön estämiseksi.
Suurlähettiläs Maurerin mukaan ampumavälikohtauksia on ollut Sveitsissä vain muutamia.
– Yleisesti ottaen aseita käsitellään Sveitsissä vastuullisesti, Maurer sanoo.