Hyppää sisältöön

Rohkeasta värinkäytöstä tunnetun Tamara Aladinin muistonäyttely on esillä Suomen lasimuseossa

Tamara Aladinin tuotanto on tunnettu vahvasta omaperäisestä muotokielestä ja rohkeasta värinkäytöstä.

Tamar Aladinin töitä on esillä Suomen lasimuseossa. Vasemmalta: Ruusu, kaksi Reimaria ja kaksi nimetöntä työtä. Kuva: Timo Syrjänen / Riihimäen lasi Oy

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on parhaillaan esillä Tamara Aladinin muistonäyttely. Tämän vuoden maaliskuussa menehtynyt Aladin oli monipuolinen suunnittelija.

Lasitaitelija Nanny Still ja lasimuotoilija Helena Tynell työskentelivät Riihimäen Lasi Oy:ssä samaan aikaan Aladinin kanssa. Kaikki kolme naista tekivät itsenäisesti omaa työtänsä.

Aladinin työ Kehrä. Kuva: Timo Syrjänen / Riihimäen lasi Oy

– Jostakin olen lukenut, että Helena Tynell kannusti kovasti Aladinia ja piti hänen muotokielestään ja värimaailmastaan, kertoo muistonäyttelyn koonnut museonjohtaja Hanna Mamia-Walther Suomen lasimuseosta.

Aladinin maljakoita vientiin

Kaikki alkoi siitä, kun Tamara Aladinin piirsi siron, naisille tarkoitetun konjakkilasin. Piirros päätyi lopulta Riihimäen Lasi Oy:lle, jossa kiinnostuttiin nuoresta kyvystä.

Aladin työskenteli Riihimäen lasitehtaalla kaikkiaan 17 vuotta. Tänä aikana hän suunnitteli tehtaan mallistoon lähes 150 esinettä.

Aladin oli erikoistunut etenkin maljakkojen suunnitteluun. Esimerkiksi vuosina 1968–1979 Riihimäen lasitehtaalla valmistettiin Kehrä-maljakkoja. 1970-luvulla tuotannossa oli Aladinin Koralli-sarja.

Tamara Aladinin muistonäyttelyn koonnut museonjohtaja Hanna Mamia-Walther Suomen lasimuseosta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Käyttölasin sekä taidelasiesineiden lisäksi Tamara Aladin suunnitteli erityisen vientimalliston.

– Vientiin valmistettiin paljon maljakoita. Ne olivat näyttäviä, valmistuskustannuksiltaan edullisia toteuttaa ja tehtaalle myyntihinnaltaan kannattavia, Mamia-Walther sanoo.

Tamara Aladinin ura päättyi marraskuun lopussa 1976, kun suupuhalletun lasin valmistus päättyi Riihimäellä. Viimeinen valmistettu tuote oli Aladinin Carmen kynttilänjalka.

Muistonäyttelyssä on esillä myös piirustuksia

Muistonäyttelyssä on esillä esineitä lasimuseon oman kokoelman lisäksi myös yksityiskokoelmista. Museonjohtaja Hanna Mamia-Walther haluaa nostaa näyttelyssä esiin suunnittelijan monipuolisuuden.

– Halusin luoda visuaalisesti kauniin ja harmonisen kokonaisuuden, vaikka nämä esineiden värivaihtoehdot ovat ihan valtavat.

– Tein aika paljon karsintaa, että mitä esineitä ja värejä näyttelyyn tuli esille, jotta sain tästä sellaisen yhden ihmisen tarinan.

Tamara Aladin työt punainen ja vihreä Kleopatra. Kuva: Timo Syrjänen / Riihimäen lasi Oy

Esillä on myös Tamara Aladin piirustuksia.

– Halusin ottaa niitä mukaan, koska ne ovat yksittäisinä suunnitelminakin hyvin kauniita. Tässä on mukana myös sellaisten esineiden piirustuksia, joita ei ole esillä näyttelyssä.

Tamara Aladinin muistonäyttely on esillä Riihimäellä kesäkuun alkuun saakka.

Suosittelemme sinulle