Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kansanedustaja Hussein al-Taee myöntää kuvakaappaukset Facebook-kirjoituksista aidoiksi – "En ollut kertonut koko totuutta"

SDP:n al-Taee kertoo blogissaan kirjoittaneensa halveksivaan sävyyn muun muassa juutalaisista ja homoseksuaaleista. Al-Taee on haastateltavana illan A-studiossa.

SDP:n Hussein al-Taee median edessä Facebook-kirjoituksistaan
Jari Strömberg,
Matti Konttinen,
Johanna Mattinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhoista Facebook-kirjoituksistaan julkisuuteen noussut SDP:n tuore kansanedustaja, rauhanneuvottelija Hussein al-Taee on avautunut blogissaan aiheuttamastaan kohusta.

Lisäksi hän piti pienimuotoisen lehdistötilaisuuden iltapäivällä eduskunnassa, jossa hän pyysi anteeksi kirjoituksiaan.

Al-Taee oli eduskunnassa nöyrän oloinen ja pyysi edelleen anteeksi kirjoituksiaan. Hän kertoi pyytävänsä anteeksi kaikilta niiltä ihmisiltä, joita hänen seitsemän vuotta sitten kirjoittamansa tekstit ovat loukaneet.

– Olen halunnut pyytää anteeksi myös demareilta ja CMI:ltä, koska en ole puhunut totta, al-Taee sanoi.

Syyksi hän sanoi sen, että ei yksinkertaisesti ole uskaltanut ottaa kirjoituksiaan puheeksi.

– Mitä pidempään pidin salaisuutta, sitä vaikeammaksi kertominen tuli.

Al-Taee selitti jyrkkiä kirjoituksiaan konservatiivisella taustallaan. Hän sanoi, että silloiset ajatukset ovat kuitenkin hyvin kaukana siitä, miten hän nyt ajattelee.

Esimerkkinä al-Taee kertoi muun muassa Israelin valtion ja juutalaisten rinnastamisen toisiinsa. Hänen mukaansa se oli mustavalkoista ja typerää.

Al-Taeen rauhanneuvottelijan tausta nousi myös esiin. Hän kertoi tavallaan ymmärtävänsä kiistojen osapuolia omakohtaisuuden kautta.

– Kun kohtaan vihaisesti ajattelevia ihmisiä, en kohtaa itselleni vierasta. Ajatukset ovat minulle hyvin tuttuja. En puhu heistä vaan meistä, minusta myös.

Al-Taee sanoi, että keskustelu jatkunee vielä. Hän sanoi jopa haluavansa keskustella aiheesta kansanedustajakollegoidensa kanssa "brutaalisti".

Myös blogissa anteeksipyyntö

Blogissaan hän kertoo käyneensä kuvakaappaukset uudelleen läpi.

– Voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja, hän kirjoittaa.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Al-Taee pyytää anteeksi, ettei ole aiemmin myöntänyt asiaa.

– Toimin typerästi, koska olen halunnut painaa tämän osan menneisyyttä taakseni. Vanhojen kirjoitusten tultua julki olin häpeissäni eikä minulla ollut oikeita sanoja selittää taustaa, josta ne ajatukset tulivat. Se on ollut virhe, sillä juuri nuo kokemukset ovat opettaneet minulle rauhanrakentamisen tarpeesta paljon.

Al-Taee painottaa tekstissään, ettei hän hyväksy yhdenkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa. Hän kertoo pitkästi blogissaan, millaiset asiat ovat johtaneet hänellä nuorena olleisiin mielipiteisiin.

Al-Taee kertoo suhtautuneensa muun muassa homoseksuaaleihin, juutalaisiin ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon eri tavalla kuin nyt. Hän kertoo kasvaneensa hyvin konservatiivisessa ympäristössä.

  • Hussein al-Taee on vieraana illan A-studiossa kello 21.00. Voit katsoa lähetyksen TV1:ltä tai Yle Areenasta.

"Tunnekuohussa sanoin asioita, jotka nyt hävettävät"

Myös arabikevät sai hänessä aikaan voimakkaita tunteita, vaikka hän oli jo sitä ennen ymmärtänyt, ettei sunnien ja shiiojen eroista puhuminen saanut aikaan mitään hyvää.

– Jätin ryhmät, mutta palasin vielä keskusteluihin Isiksen voimakkaan nousun aikaan vuonna 2014. Isiksen nousu oli monille muslimeille, myös minulle, syvä järkytys, ja keskustelu oli vihaista, kärjekästä ja leimaavaa. Tunnekuohussa sanoin etenkin silloin ja arabikevään aikana asioita, jotka nyt hävettävät.

Tuore kansanedustaja kertoo tekevänsä kaikkensa ollakseen tukijoidensa ja äänestäjiensä luottamuksen arvoinen.

– Kansanedustajana haluan käyttää kaiken taustastani kumpuavan kokemuksen ja osaamiseni yhteiskunnallisen polarisaation ehkäisemiseksi.

Puoluesihteeri: Tärkeintä on, että hän on pyytänyt anteeksi

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo Ylelle, että puolueessa jatketaan keskustelua Hussein al-Taeen kanssa hänen kirjoituksistaan. Rönnholmin mukaan al-Taeella on vielä mahdollisuus informoida tapauksestaan eduskuntaryhmätovereitaan.

– Tästä eteenpäin on tärkeintä, että meillä on yhteinen kuva siitä mitä on tapahtunut, Rönnholm sanoo.

Rönnholm kertoo, että al-Taeen kirjoituksista on jo käyty aikaisemmin keskustelua puolueessa ja hän on pyytänyt niitä anteeksi.

Rönnholmin mukaan nyt al-Taeella on ollut viime päivinä mahdollisuus käydä koko materiaali läpi ja kertoa siitä oma näkemys.

– Hän on niistä pahoillaan ja pyytää anteeksi. Tämä on keskeinen asia, eli että tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta täytyy myöntää, mitä on tapahtunut, pyytää anteeksi ja ottaa etäisyyttä niihin ajatuksiin. Näin hän on toiminut ja se on meille kaikkein tärkeintä, Rönnholm kommentoi.

Rönnholm painottaa, että SDP ottaa vakavasti kaikenlaisen yksittäisiin ihmisiin tai väestöryhmiin kohdistuvan negatiivisen puheen, joka ei ole linjassa puolueen ihmisarvokäsityksen kanssa.

Rönnholm ei näe al-Taeen toiminnassa vikaa, vaikka hän on antanut kirjoituksistaan julkisuuteen ristiriitaista tietoa.

– Voin kuvitella sen, että jos on radikaalisti muuttanut mielipidettään aikaisemmista ajatuksistaan ja kokee ne itselleen kovin vieraiksi, se on varmasti henkisesti raskas prosessi myös myöntää se, että mitä on aikaisemmin sanonut tai tehnyt.

CMI poisti maininnan, kommentit nousivat sunnuntaina kansainväliseen mediaan

Tänään kävi myös ilmi, että konfliktinratkaisujärjestö CMI, jossa al-Taee on ollut aiemmin töissä, on poistanut verkkosivuiltaan maininnan al-Taeesta. CMI:n mukaan al-Taeen nimi poistettiin, koska tämä kansanedustajana ei ole enää töissä järjestössä.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien mukaan CMI sanoutuu täysin irti kaikista asiattomista kommenteista, jotka liittyvät minkään ryhmän poliittiseen tai etniseen identiteettiin.

Talvitie myöntää, että CMI:n kommentit al-Taeeta koskevan kohun suhteen ovat olleen hapuilevia, kun juttu on ollut niin mutkikas ja polveileva.

Talvitien mukaan a-Taeen maanantaina julkaisema anteeksipyyntöblogi on se, mitä kaikki ovat kaivanneet.

Al-Taeen kirjoitukset nousivat myös sunnuntaina kansainvälisiin otsikoihin israelilaisen Jerusalem Post -lehden artikkelin jälkeen. Lehden haastattelema ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen Jerusalemin toimiston johtaja, tohtori Efraim Zuroff kertoi pitävänsä Hussein al-Taeeta ”selvästi antisemiittinä”.

Lue lisää:

Näitä törkykirjoituksia kansanedustaja al-Taee pahoittelee: rinnasti somalit ääri-islamisteihin, pilkkasi juutalaisia ja vihjaili Egyptin presidentin hirttämisestä

Israelissakin tuohduttiin al-Taeen kommenteista: "SDP:n pitäisi erottaa hänet" – CMI:kään ei tiennyt kaikkea

Verkkouutiset: CMI poisti maininnan Hussein al-Taeesta

STT: Eduskuntaan valittu Hussein al-taee pyytää anteeksi vanhoja Facebook-päivityksiään – Rinnasti niissä Israelin ja Isisin

Suosittelemme