Hyppää sisältöön

Venezuelan oppositiojohtaja kehottaa armeijaa ottamaan vallan – Caracasin kaduilla mielenosoittajat ja sotilaat ottaneet yhteen

Armeijan johto näyttää pysyneen presidentti Maduron puolella.

Venezuelan armeijan ajoneuvojen vesitykeillä ammuttiin kohti mielenosoittajia Caracasissa. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA
Teemu Juhola,
Yrjö Kokkonen

Venezuelan sisäinen valtakamppailu on kiihtymässä. Maan opposition johtohahmo, parlamentin puhemies Juan Guaidó on lähettänyt Twitter-viestin, jossa hän kehottaa armeijaa kaduille puolustamaan maan perustuslakia.

– Tämä on se hetki kaikille venezuelalaisille, olivat he asepuvuissa tai eivät. Kaikkien pitäisi tulla kaduille, rauhallisesti, jatkoi Guaidón tukija Leopoldo Lopez.

Venezuelan oppositioliikkeen perustajiin kuuluva Leopoldo Lopez. Kuva: AOP

Lopez, joka kuuluu Venezuelan oppositioliikkeen perustajiin, on ollut kotiarestissa vuodesta 2014 lähtien. Hän kertoi, että Guaidóta tukevat sotilaat olivat vapauttaneet hänet.

Guaidó ja Lopez esiintyivät pääkaupungin Caracasin lähellä sijaitsevan ilmavoimien La Carlota -tukikohdan ulkopuolella vierellään asepukuisia miehiä ja yksi panssariauto.

Guaidó kertoi käyvänsä keskusteluja asevoimien yksiköiden kanssa, jotta ne lähtisivät liikkeelle. Hän kertoo saavansa tukea "rohkeilta sotilailta".

Mielenosoittajia Francisco de Miranda Avenuella Caracasissa. Kuva: Rayner Pena / EPA

Guaidón tiedotustilaisuuden aikana alueelle ammuttiin kyynelkaasua. Televisiokuvista nähtiin, kuinka ihmiset pakenivat paikalta yrittäen suojata kasvojaan kaasulta.

Hallitus: Armeija on tukenamme

Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino kiistää, että armeijan yksiköitä olisi siirtynyt opposition tueksi. Kaikki armeijan yksiköt kertovat tilanteen olevan normaali, sanoo ministeri.

Maan tiedotusministeriö kertoo, että pieni joukko "petturisotilaita" on yrittänyt vallankaappausta.

Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaidó Kuva: Rafael Hernández / AOP

Padrino on varoittanut verenvuodatuksen vaarasta. Hän sanoi pitävänsä oppositiota vastuullisena kaikista väkivaltaisuuksista.

Myöhemmin ulkoministeri Jorge Arreaza sanoi Reutersille, ettei Venezuelassa ole käynnissä sotilasvallankaappausta.

Pääkaupunki Caracasissa sotilaat ovat käyttäneet kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan ja ammuskelleet. Armeijan ajaneuvoja on myös ajanut väkijoukkoon, mutta toistaiseksi loukkaantuneista ei ole tarkempia tietoja.

Mielenosoittajat ovat heitelleet kiviä ja polttopulloja. Kaduilla on ollut tuhansia ihmisiä.

Venezuelan hallitus ja hallitseva sosialistipuolue on kutsunut kannattajiaan kaduille torjumaan vallankumousta.

Venezuelaan on suunniteltu suuria hallituksen vastaisia mielenosoituksia huomiselle keskiviikolle.

Venezuela on ollut taloudellisessa ja hallinnollisessa kaaoksessa talousromahduksen takia. Opposition mielestä maan sosialistihallitus ja presidentti Nicolas Maduro ovat syypäät kaaokseen.

Illalla Suomen aikaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton arvioi, että rauhanomainen ratkaisu on Venezuelassa edelleen mahdollinen.

Suosittelemme sinulle